Test: Temperatur och ljudnivå

Med montering avklarad är det dags att sätta tänderna i prestandatester. I fokus ligger temperatur och ljudnivå, där modellerna testas i ett flertal olika konfigurationer. För att ge extra säkerhet mot konstiga resultat monteras dessutom varje modell två gånger med grundlig rengöring mellan varje.

SweClockers redovisade tidigare varvtal för fläktarna vid samtliga testade konfigurationer. På grund av nytillkomna problem med moderkortets avläsning har dessa värden dock visats sig vara orimligt opålitliga, och tabellen har därför raderats. För framtiden kommer varvtalen mätas med externt instrument.

* - Strax under 100 °C går processorn ned i frekvens för att undvika skador. Resultaten är därför inte helt jämförbara.

Det märks omgående att Noctua är ett företag som vet vad de gör i kylarsammanhang. NH-U14S presterar alldeles utmärkt, och hamnar generellt på ungefär samma nivåer som dubbeltornet Thermalright Silver Arrow. Det innebär riktigt bra placeringar i tabellen.

Även när det kommer till ljudnivå visar NH-U14S framfötterna. Vid PWM-styrning är oväsendet exceptionellt lågt, och även vid 7 volt handlar det om bra nivåer. Med fläkten i full fart ökar ljudnivån något, men ligger fortfarande mycket bra till jämfört med många andra modeller.

För modeller med PWM- eller temperaturkontroll kan även ljudnivån vid vila vara intressant. I den bästa av världar är det här kylaren ligger en stor del av tiden, till exempel vid lättare surfande eller filmtittande.

Även här ser det mycket bra ut för Noctua NH-U14S. Med ensam fläkt i låga varvtal blir det helt enkelt inte mycket oljud.