Introduktion

Skärmvärlden har ännu en härlig förkortning att hålla reda på. AOC U3477PQU använder WQHD-upplösning, det vill säga Wide Quad High Definition, alltså QHD fast bredare och innebörden av ”bredare” är i detta fall 1,34375 gånger bredare. Höjden 1440 pixlar och bredden 3440 pixlar ger ett bildförhållande på 2,39:1. En gnutta bredare än de 2,37:1-skärmar med 2560 × 1080 pixlar (som brukar kallas UWHD) men oftast samlas under begreppet 21:9-skärmar. Alla med miniräknare kan ju snabbt räkna ut att 21:9 är 2,33:1.

AOC_U3477PQU_2.jpg

Hur som helst talar vi om en skärm som är bredare än normalt men behåller höjden. AOC U3477PQU är som ”namnet” antyder en 34-tummare och det låter större än vad det faktiskt är. Just bredden snarare än höjden gör att skärmen trots allt inte dominerar skrivbordet. Inget du direkt kan gömma dig bakom men skärmen tar ändå plats, där närmare 83 centimeter behöver vara ledigt på skrivbordet. Bildytan är 80 x 33,5 centimeter.

Vem behöver då all den här bredden? En tanke är förstås spel för dig som är trött på att hela tiden bli flankad och inte riktigt vill eller kan köra två eller fler skärmar bredvid varandra. Simulatorer av olika slag eller varför inte Civilization, där du expanderar åt väster och öster, från Frankrike till Kina och sedan trycker tillbaka egyptierna genom att då och då plundra Kairo?

Du kan få plats med två, tre webbläsare bredvid varandra eller till exempel arbeta med horisontella flöden, klippa film, musik och liknande. Javisst, du kan åstadkomma samma sak med en 4K-upplöst skärm och få mycket mer arbetsyta. Fast kombinationen av 34 tum och 1440 pixlar på höjden ger en upplevelse som inte kräver samma knivskarpa blick. Rent ekonomiskt håller modellen dessutom en mildare prisnivå (än så länge i alla fall!) jämfört med 4K-skärmar i motsvarande kvalitetsklass.

Vi recenserade AOC:s 4K/Ultra HD-skärm U2868PQU just innan denna och skillnaden i kvalitet är som natt och dag. Bildkvaliteten är helt enkelt bättre i U3477PQU på alla tänkbara punkter och visar att bildskärmar handlar om så mycket mer än mängden pixlar.