Latens och responstid

Latensen som väntat låg för en gaming-skärm och klockar under 3 millisekunder jämfört med bildrörsskärmen. LCD-kristallerna står för viss tröghet och behöver 7 till 10 millisekunder på sig för fullt ljusgenomsläpp, totalt kring 10 millisekunder av "Display Lag". Det går att påverka tiderna något med Response Time-reglaget, men det ger ingen drastisk effekt. Över HDMI är det samma nivå av fördröjning och responstid.

I fråga om eftersläpningar är det som väntat av en panel som arbetar i 60 Hz. Standard-läget ger en del eftersläp men även milda overdrive-skuggor. Typisk för overdrive-skuggor är att skuggan är inversen av objektet i rörelse. Ett vitt objekt får en svart eller mörkgrå skugga. Ett gult objekt får en mörkblå skugga, ett rött objekt får en turkos skugga och vice versa: turkos/cyan ger en mörkröd skugga.

Samsung_34E790C_respons.jpg

Med Response Time-reglaget på Standard kan vi alltså se både eftersläpningar och overdrive-skuggor vilket betyder att skärmen inte har stängt av overdrive helt och hållet. Skuggorna är svaga och svåra att fånga på bild men de finns där. I AMD:s Freesync-demo syns de som en svag ton av mörk turkos som svävar efter det röda på rotorbladen. Standard-läget ger en nivå av eftersläpning som vi väntar oss från 60 Hz-skärmar. I praktiken märks inte mycket av detta vare sig i spel eller i dagligt användande.

Samsung_34E790C_overdrive.jpg

Overdrive-lägena Faster och Fastest är inte alls bättre då dessa lägen ger overdrive-skuggor och de skuggorna kan märkas betydligt mer än själva eftersläpet i Standard-läget. Detaljer i rörelse kan komma att upplevas lite skarpare, samtidigt kan skuggorna också kan störa ordentligt. Där blir Fastest-läget närmast oanvändbart eftersom skuggorna är så tydliga. Vi får overdrive-skuggor som är större än själva objektet som är i rörelse i bild!

Med andra ord; en skärm som är gaming-anpassad genom att den inte fördröjer bilden och därmed undviker problem med öga-hand-koordinationen. Samtidigt en del problem med släp och skuggor i rörelser. Fortfarande inte alls sämre än andra 60 Hz-skärmar vi sett. Overdrive-lägena ger däremot alldeles för tydliga skuggor för att var praktiskt användbara.