Testpilot: Corsair Void RGB Wireless Headset

Testpilot: Corsair Void RGB Wireless Headset

Med löfte om bra ljudegenskaper och komfort landar Corsair Void RGB Wireless Headset hos testpiloten "DavidtheDoom", som sätter lurarna på prov.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Corsair VOID Wireless Dolby 7.1 Gaming Headset följer upp företagets tidigare hörlursserier med ett helt omarbetat yttre. Trådlösa lurar med både 7.1-ljud och RGB-belysing till ett pressat pris, men levererar de?

Specifikationer: Corsair VOID Wireless Dolby 7.1 Gaming Headset

Egenskap

Värde

Produktnamn

Corsair VOID Wireless RGB

Frekvensomfång hörlurar

20–20 000 Hz

Frekvensomgång mikrofon

100–10 000 Hz

Högtalarelement

50 mm

Volymkontroll

Ja

Knapp för avstängning av mikrofon

Ja

RGB

16,8M färger (FW 1.2 eller senare)

Trådlös räckvidd

Upp till 12 m

Kabellängd

1,5 m (Laddkabel)

Drivrutiner

Windows 10, 8, 7 samt Vista

Batteritid

Upp till 16 h

Anslutning

USB

Övrigt, Mikrofon

Brusreducerande Mikrofon

Övrigt

7.1-ljud, trådlöst

Byggkvalitet & komfort

Vid första intrycket kändes hörlurarna både lättare och smidigare än väntat, en upplevelse som har bestått under hela testperioden.

Konstruktion

Med VOID-serien har Corsair frångått det klassiska huvudbandet och istället valt en något oortodox lösning. Fästdetaljen som sitter mellan kåporna och huvudbandet är i aluminium. Kåporna är i plast och huvudbandet har ett metallband infattat i ett plasthölje.

Corsair har även flyttat justeringszonen, eller skarven, mellan de två element som glider över varandra för huvudbandsjusteringen cirka en fjärdedel upp på bandet. Detta medför att den slitagekänsligaste delen av headsetet har flyttats till en mindre utsatt position. Överlag känns konstruktionen gedigen.

Mikrofonbommen är justerbar i steg om cirka 11,5° och är alltså inte steglös.

Mikrofonbom i uppfällt läge.

Mikrofonbom i nedfällt läge.

På vänster kåpa sitter både laddport och kontrollreglage. På plats finns Power On, Mic Mute/Unmute samt reglage för ljudvolym och inställningar för Equalizer.

Power-, Mute-knapp samt vridreglage.

Kuddar

Kuddarna består av ett mikrofiberhölje och stoppningen är av minnesskum. Skummet i kuddarna och huvudbygeln är ett av de bästa stoppningsmaterialen i hörlurar jag har varit med om. När hörlurarna hängt på ett hörlursstativ ett tag får skummet en tydlig indentering när lurarna lyfts bort. Denna indentering försvinner relativt fort, men påvisar att Corsair troligen har gått igenom ett par alternativ.

I kombination med mikrofibertyget på kuddarna, som inte bara andas bra utan även håller sig förhållandevis rent, ger detta en ny favoritkombination som jag hoppas fler tillverkare anammar. Skummet är mycket likt Logitechs dito, dock lite lättare, tunnare samt något fastare.

Tyget håller sig rent och fint. Bilden är tagen efter cirka 14 dagars användning.

Bygel & passform

De första gångerna jag använde headsetet placerade jag det rakt på huvudet med bandet lodrätt över skallen. Detta medförde att kåporna inte slöt tätt och klämde på öronen. På grund av kåpornas form och bygelns vinkel passar lurarna bättre när de vrids tills kåpornas front är lodräta eller kanske parallella med öronen och bandet lutar framåt cirka 30–35°.

Detta medför att headsetet kan bli lite framtungt, men vid vanlig användning uppmuntrar det egentligen bara till en bättre hållning. Om man ser till att justera lurarna ordentligt kan man utan problem bära dessa i flera timmar utan obehag. Vikten fördelas väl och klämmer inte märkbart över huvudet. Samtidigt, då lurarna inte sitter speciellt hårt, kan dessa börja glida när man böjer sig eller lutar huvudet framåt.

Hörlurarna sitter bättre på huvudet när det är vinklat.

Ljudupplevelse & ljudbild

Kanske den viktigaste aspekten av ett par hörlurar. Innan jag mottog testexemplaret planerade jag att jämföra modellen mot min referensutrustning: stereohörlurarna AKG K7XX Massdrop Edition, Objective2 hörlursförstärkare och ODAC-ljudkort. Efter bara ett par minuter insåg jag dock hur meningslöst det är att jämföra med en ljuduppsättning som kostar 4–5 gånger mer.

Jag jämför istället med Qpad QH-90/HyperX Cloud, ett väldigt vanligt headset som ligger närmare i prisklass (runt 800 kronor) och som många även har haft möjlighet att själva provlyssna. Överlag upplevs Corsairs hörlurar som relativt välbalanserade med ett något mer tryck på basen än mellanregistret. Diskanten är lite mjukare i jämförelse med referensen. Lurarna ämnar sig rätt bra för det mesta helt enkelt.

Samtliga kommentarer nedan är med Dolby 7.1 avstängt, bortsett från stycket gällande just 7.1-ljudet.

Musik

Testmusiken jag provlyssnade innefattade en bred uppsättning av genrer, allt från allmän EDM på Youtube till jazz i FLAC-kvalitet. Överlag fungerar lurarna bra för musiklyssnade, undantaget det är blir en lite platt ljudupplevelse från den grötigaste metal-musiken, med mycket distorsion på gitarrerna. Är man förtjust i att headbanga kan det även vara bra att vara medveten om att headsetet inte sitter tillräckligt bra för detta.

Lyssnar man på demos, live-inspelningar eller sämre mixade inspelningar blir den något skeva ljudbilden extra tydlig. Just grötiga eller väldigt intensiva ljudbilder är en akilleshäl, där ljudet helt enkelt blir för otydligt för att kunna uppskattas.

Film

Här kommer den kraftigare basen till fördel, särskilt när det förekommer explosioner och biljakter. Ljudet är behagligt och avrundat, utan att något sticker ut och stör fokus från det man vill höra.

Spel

Även här fungerar lurarna mycket bra. Mellanregistret är tillräckligt tydligt för att man skall höra fotsteg. Explosioner och andra effekter mullrar fint. Ljudupplevelsen är inte är revolutionerade, men ändå starkt godkänt på alla plan. Inte i något spel kände jag att något kändes konstigt eller saknades. Att döma från musikupplevelsen kan dock mycket intensiva scener skapa en något förvirrande upplevelse, där det kan vara svårt att urskilja vissa ljudintervall. Detta var inget jag upplevde när jag spelade.

Dolby 7.1 Surround

I hörlurarna sitter bara ett högtalarelement (50 mm) på varje sida. Genom att behandla stereoljudet från ljudkällorna med en överföringsfunktion (HRTF) skapas Dolby 7.1 Surround. Denna emulering av surroundljud ger en mycket förvirrande ljudupplevelse.

Märkliga ekon och annan motstridig information uppkommer från en kanske tidigare balanserad ljudbild. Vissa frekvenser förskjuts kraftigt både i varaktighet och tonhöjd (hi-hats låter som träpinnar istället). Ljudet upplevdes burkigt och bullrigt. Diskanten förskjuts och mellanregistret överkompenserar allt och genomljuder kraftigt.

På alla sätt och vis är Mänskliga Öron 1.0 bättre anpassade för Stereo 2.0. Detta gäller i alla situationer jag testade funktionen. Det tog högst en kvart innan jag var tvungen att sänka ljudnivån ett par steg, ett tydligt tecken på trötthet. Min personliga rekommendation: Undvik!

Equalizer Presets

Det finns fem olika presets i den medföljande mjukvaran:

 1. Pure Direct - En ren EQ utan någon ljudsignalsbehandling.

 2. Bass Boost - Som det låter. Mer bas åt folket!

 3. FPS Competition - Höjning av mellanregister, möjligen för att öka hörbarheten av fotsteg i till exempel CS:GO.

 4. Clear Chat - Höjer de frekvenserna som förekommer i mänskligt tal (främst 1–4 kHz)

 5. Movie Theater - Kraftig signalbehandling

EQ:s - från toppen: Pure Direct, Bass Boost, FPS Competition, Clear Chat, Movie Theater.

Överlag upplevde jag inte att någon av de färgade EQ-inställningar förbättrade ljudbilden i något spel, film eller musikgenre. Ställer man spelen i "stereo" eller allra helst "headphones"-inställning med Pure Direct får man den bästa upplevelsen. Detta är självklart en högst subjektiv åsikt. Skaffar man lurarna bör man givetvis prova sig fram själv. För mig slutade det alltid med att jag undrade varför det lät konstigt när jag hade glömt att ändra tillbaka till ursprungsläget.

Det kan även påpekas att Clear Chat kan upplevas som burkig om man har bra VOIP, till exempel Teamspeak i hög bitrate. I program som Skype kan det eventuellt förbättra hörbarheten av röster.

Röstkommunikation

På Corsairs hemsida finner man informationen Unidirectional noise-cancelling Microphone. Unidirectional stämmer nog bra. Vrids mikrofonbommen för långt sjunker den upptagna amplituden drastiskt, något man märker när voice activation på Teamspeak slutar fungera. Brusreduceringen är mindre tydlig men relativt välimplementerad.

Undertecknad saknar program för att testa ljudupptagningsspektrum för mikrofonerna. Istället tillhandahålls testfiler från följande inspelningskällor:

Notera gärna att det inte förekommer något brus i den tysta delen av Void-testet medan Yeti brusar svagt hela tiden. I bakgrunden surrar en diskmaskin från cirka sju meter avstånd.

Batteri & trådlös räckvidd

Laddning och batteri

Laddporten är en klassisk Micro-USB B, det vill säga samma kontakt som används i de flesta mobiltelefoner. Porten är dock endast för batteriladdning och det går inte att överföra ljud via USB-kabeln. Inga störningar förekommer under laddning av headsetet, varken vid in- eller uppspelning.

Laddporten är positionerad på vänster hörlurskåpa.

Corsair uppger 16 timmars batteritid och detta upplever jag som trovärdigt. Jag vill även passa på att berömma Corsair för den korta laddtiden som krävs. Cirka 15–20 minuter laddning ger flera timmar uppspelning vid normal ljudnivå. När batteritiden närmar sig slut ger hörlurarna ifrån sig en serie varningsljud. Den medföljande programvaran kan användas för att ställa in när ljudvarningen ska aktiveras. Intervallet är mellan 30 minuter till 10 timmar kvarvarande batteritid.

Laddkabeln som följer med i lådan är av det mjukare slaget och mycket följsam. Höljet beskrivs lättast som silikonliknande.

Laddkabeln är 1,5 meter lång och mjuk.

Med datorn på höger sida uppstår problem eftersom kabeln är i vägen och trasslar till det, om man vill använda hörlurarna med dessa på laddning. Det går att lösa genom att flytta datorn till vänster eller använda en förlängningskabel. Detta känner jag dock inte är nödvändigt eftersom laddtiden är såpass kort som den är.

Trådlös räckvidd

Räckvidden uppges vara "upp till 12 meter", även det ter sig troligt. I min lägenhet kan jag röra mig fritt till jag befinner mig fyra väggar bort, cirka 8-9 meter från datorn. Helt klart godkänt. Värt att påpeka är att jag upplever att den trådlösa räckvidden minskar något när batteriet börjar tömmas.

USB-mottagaren är av modell större. En lysdiod visar att headsetet är anslutet.

Mjukvara

Med headsetet medföljer Corsairs mjukvara Corsair Utility Engine.

Det finns både simpla EQ-presets samt lite mer avancerade, där man själv kan vrida på frekvensintervallen.

Med Corsairs program kan inställningar för ljuseffekter, 7.1 Surround eller EQ-inställningar ändras. Även inställningar för att ändra mellan ljudprompts eller en röst går att välja. Vickas vridreglaget på hörluren uppåt eller nedåt höjs och sänks ljudstyrkan i Windows. Pressas den inåt kortvarigt ändras EQ-preset.

Ändrad preset-feedback får man i form av ett antal pip eller röstnotifikation, beroende på den inställning i mjukvaran som är aktiv. Antingen säger en röst "one", "four" etc, eller får man ett antal pip som korresponderar med EQ-preset (ett till fem). Genom att långvarigt hålla in vridreglaget växlar man mellan Dolby 7.1 och vanligt stereoljud.

Har man många Corsair-tillbehör kan man synka ljuseffekterna hos dessa. Då jag upplevde lite ljudbrus med ljuset aktivt på lurarna så stängdes detta av, ljusavstängningen är en av de bättre funktionera enligt mig. Batterinivåer går även att se, vilket är ett uppskattat tillägg. Utöver detta känner jag att det mesta i mjukvaran inte är något för mig.

Batterinivå och inställningar för ljud och belysning samlas under olika flikar.

I mjukvaran finns möjligheter att justera ljuseffekter samt batterivarning.

Att ändra på ljuseffekterna är simpelt om man väljer presets. Ska man in och gröta på mer avancerade inställningar var det mindre intuitivt, men det finns många olika sätt att styra belysningen.

Värt att nämna är att det även är samma program för de nyare tillbehören från samma tillverkare, vilket medför att programmet även har en flik för makron och dylikt, som är till för tangentbord och möss. Något förvirrande då jag trodde att "actions" innebar någon form av ljuseffektsaktivering, men det har bara med knapptryckningar att göra. Äger man en av Corsairs lite äldre tillbehör (Corsair M60 & M90-mössen till exempel) är det inte denna programvara som används, vilket medför att jag just nu har två mjukvaror igång för olika tillbehör.

Störningsmoment

Ett par störningsmoment har förekommit under normal användning.

Anslutningsbekymmer

Vid flertal tillfällen när headsetet har förts utanför räckvidd för sändaren har de inte längre anslutit mot USB-sändaren automatiskt när de på nytt förs inom räckvidd. I stället hamnar hörlurarna i någon form av limbo där de är anslutna till mottagaren men Windows inte kan anropa lurarna. Inte ens om man startar om lurarna fungerar det utan den enda lösningen är att ta bort USB-mottagaren och ansluta mottagaren på nytt i datorn.

Bekymret är helt klart stökigt om man saknar USB-hubb eller har datorn på golvet och måste ned och krypa. Då Corsair inte heller skickar med en förlängningskabel kan man tycka att problemet borde upptäckts och rättats till.

Brus i lurarna

Vid låg batterinivå förekommer även en form av elektroniskt brus i höger hörlur som oscillerar i takt med ljuseffekterna. Detta är för mig hörbart. Oklart om det är produktionsvariationer, dimensioneringsfel i kretsen efter spänningsfall eller om bara jag är lite känslig. Ljudet förekommer endast vid 20-25% av batterinivån kvar och hörs egentligen bara när datorn är helt tyst. Dock upplevde jag att jag inte blev lika trött i huvudet när jag väl stängde av ljuseffekterna.

Firmware-popups

Om en ny firmware har släppts från Corsair ombeds användaren att uppdatera till denna. Dessvärre visas detta som en popup varje gång man startar datorn. Jag har ännu inte hittat något sätt att stänga av denna prompt, varken tillfälligt eller permanent.

Sammanfattning

Corsair VOID RGB Wireless är trevliga hörlurar att använda, även om de ger ett blandat intryck. Equalizer, belysning och 7.1-ljud känns som rätt svaga marknadsföringsknep. Ljudupplevelsen är i mitt tycke relativt medioker med hänsyn till prislappen. Missförstå mig rätt! Ljudet är inte dåligt, men når inte ända fram.

Däremot är mikrofonen, passformen och bekvämligheten utmärkt. Överlag kan man säga att om du främst ska spela spel eller spela in gameplay är Corsairs nykomling ett utmärkt val just för detta. Dina vänner kommer inte klaga på dålig eller otydlig mikrofon och du kommer vara utan störningsmoment när du faktiskt ägnar dig åt spelandet.

Corsair VOID Wireless Dolby 7.1 Gaming Headset kan med detta i åtanke rekommenderas till den gamer som är sugen på ett trådlöst headset med fokus på lagspel och kommunikation. Därmed tilldelas produkten utmärkelsen "SweClockers testpilot rekommenderar".

Fördelar

 • Bra mikrofon med välimplementerad brusreducering

 • Bekväm under långa spelsessioner

 • Bra batteritid och snabb laddning

 • Trådlös anslutning

Nackdelar

 • Märkligt brus i lurarna med ljuseffekter igång

 • Problem med återanslutning om man går utanför räckvidd

 • Medelmåttigt ljud för priset

Pris vid publicering: 1 299 kronor inklusive moms.

Kommentarer till artikeln

36 debattinlägg

Skicka en rättelse
2

TSMC inleder massproduktion av Apples systemkrets A11 i april

Inför höstens lansering av nästa generations Iphone förbereder TSMC storskalig produktion av Apples kommande systemkrets A11, där tillverkningen denna gång sker i 10 nanometer. Läs mer

13

Samsung börjar sälja reparerade Galaxy Note 7-telefoner

Efter debaclet med Samsung Galaxy Note 7 meddelar nu företaget att telefonen gör en återkomst på marknaden, då troligen med nytt namn och nya komponenter. Läs mer

63

Tyskland vill reglera strömmar via Twitch

En tysk Twitch-kanal tvingas nu ansöka om sändningstillstånd för att få fortsätta sända via tjänsten. Detta då denna uppfyller alla krav för att räknas som en traditionell tv-kanal. Läs mer

44

Rösta fram bästa datorpaket i MSI:s tävling

Flera hundra bidrag har inkommit och efter juryns gallring återstår endast fem. Nu är det upp till SweClockers medlemmar att rösta fram det bästa datorpaketet i MSI:s tävling. Läs mer

9

SweClockers på Dustin Expo 2017 i bilder

Under den gångna helgen gick Dustin Expo 2017 av stapeln, där entusiaster bland annat fick möjlighet att träffa SweClockers redaktion och medverka i tävlingar med fina priser i potten. Läs mer

74

Gamestop stänger 150 butiker till följd av sjunkande försäljning

Återförsäljaren Gamestop meddelar nu att de ska stänga mellan 150 och 225 butiker. Anledningen är att försäljningen av spel och hårdvara minskat drastiskt det senaste året. Läs mer

58

Datorfixarna går i konkurs

På grund av stora förluster tvingas nu återförsäljaren Datorfixarna ansöka om konkurs, men exakt vad som kommer hända med företaget är ännu inte säkert. Läs mer

49

Dell lanserar UP3218K – 31,5-tumsskärm med 8K-upplösning

Efter att tidigare under året visat upp modellen lanserar nu Dell UP3218K, en 8K-upplöst datorskärm med en prislapp på cirka 55 000 kronor. Läs mer

36

Blizzard bekräftar Starcraft: Remastered till sommaren 2017

Efter snart 20 år ute i spelhyllorna ska nu en uppdaterad version av Starcraft från 1998 släppas till sommaren – komplett med uppdaterad grafik, musik och ljudinspelningar. Läs mer

30

Testpilot: AOC Agon AG251FZ – 240 Hz för den otålige

Testpiloten David Kvist tar pulsen på Agon AG251FZ, den senaste spelskärmen från AOC med en bilduppdateringsfrekvens på 240 Hz och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Läs mer

12

Finaldags i Geeks Gamings CS:GO-turnering

Efter en intensiv vecka står det nu mellan två lag i Geeks Gamings CS:GO-turnering. Följ sista bataljen på gängets Twitch-kanal, med start klockan 19:00 lördag kväll. Läs mer

55

Nintendo väntas sälja 20 miljoner Switch-enheter under första året

Nintendo uppskattar att de totalt kommer sälja 20 miljoner Switch-enheter under konsolens första år, en siffra som dock kan komma att påverkas av nya lanseringar från Microsoft och Sony. Läs mer