I en årlig rapport om arbetstrender från Microsoft i samarbete med Linkedin tillfrågades 31 000 personer i 31 olika länder bland annat om deras attityder till AI och hur de använder AI i arbetet idag.

Några av resultaten som framkom var att 66 procent av företagsledare idag uppger att de inte vill anställa någon som saknar kunskaper om AI – faktum är att de hellre anställer en kandidat med mindre erfarenhet med kompetens inom AI än en erfaren utan kunskaper om AI. Detta verkar vara något som löntagare förstått, med tanke på att ”arbetskrafts- och rekryteringstrender” från Linkedin visade på en markant ökning (sedan förra undersökningen) av människor som lade till ”Chat GPT” och ”Copilot” till sina kunskaper på plattformen.

Överarbetade anställda tar saken i egna händer

Fastän många chefer alltså ser positivt på AI upplever anställda att det saknas riktlinjer om hur AI ska användas på arbetsplatsen, vilket får många att praktisera BYOAI – Bring Your Own Artificial Intelligence. De tar med andra ord saken i egna händer och använder de AI-verktyg som de tycker hjälper dem i sina dagliga sysslor. Samtidigt är 52 procent försiktiga med att erkänna att de använder AI-verktyg för viktiga arbetsuppgifter, och 53 procent är rädda för att framstå som utbytbara om de använder AI för viktiga arbetsuppgifter. Mindre än hälften, 45 procent, uppger att de är rädda att AI ska ersätta dem i arbetet.

Bland generation Z (åldrarna 18–28) praktiserar så många som 85 procent av de tillfrågade BYOAI, medan siffran är 73 procent för boomers (58 år och äldre). I rapporten dras slutsatsen att den höga förekomsten av BYOAI beror på hög arbetsbelastning – hela 46 procent av de tillfrågade uppger att de känner sig utbrända.

Innehållsskribenter har mest AI-färdigheter

Vilka yrkesgrupper uppger då att de har de rätta färdigheterna för att använda AI-verktyg? Även den saken har undersökts, och med ganska god marginal är det innehållsskribenter som tar förstaplatsen, med grafiska designer och marknadschefer på silver- och bronsplatserna.

Undersokning.jpg

Det ser ut som att AI-genererat innehåll på nätet är här för att stanna. Bildkälla: Microsoft

Hur resultaten ska tolkas går förstås att diskutera. Microsoft har dock sin övergripande slutsats klar: ”De flesta anställda experimenterar med AI och utvecklar sina färdigheter – nu är det varje företagsledares uppgift att omvandla detta experimenterande till affärsresultat”, skriver man.