Gaming

Jag hade ljugit om jag sa att jag ville testa denna TV för att titta på just TV. För det har jag personligen ganska litet intresse för även om jag såklart som de flesta andra människor gärna tittar på en serie eller två.

Det är dock inte det som lockar mig utan det är egenskaperna på den här panelen som på pappret gör sig utmärkt för spelande.

LG har ett särskilt spelläge som stänger av all "onödig" bildbearbetning vilket hjälper till att hålla latensen så låg som möjligt; instant game response. Detta är en automatisk igenkänning så om du sätter igång en film eller liknande så ställer TV:n själv om mellan dessa lägen.

G-sync.JPG

Som nämnts tidigare så stödjer även TV:n G-Sync men viktigt att notera är att det enbart fungerar med Turing-baserade grafikkort eller nyare, alltså Nvidias 20xx-serie eller 16xx-serie. Om jag förstått saker och ting rätt så är det för att Turing stödjer VRR-implementationen i HDMI 2.1 trots att grafikkorten bara officiellt stödjer HDMI 2.0b.

Med deras Black Frame Insertion (BFI)-teknik TruMotion (OLED Motion Pro) går det att få ner responstiderna rejält och när jag kör panelen i 120 Hz med detta på max-inställningen så är UFO:t i UFO Test helt skönjbart. Noll eftersläpningar så vitt jag kan se. En upplevelse jag aldrig varit med om tidigare vilket imponerar.

LG-OLED-48CX_dead_cells_background.jpg

Spelar man på PC är chansen ganska hög att all typ av bearbetning skall undvikas men är det så att en konsol såsom Nintendo Switch kopplas in så vill nog de flesta att TV:n ska skala upp 1080p till 4K på ett bra sätt. Med alla uppskalningstekniker avstängda är det en något mjuk och försiktigt suddig bild som produceras.

snes_classic_upscale.jpg

Snes Classic med LG's uppskalningteknik på

Jag upplevde dock att LG's AI-uppskalning var generellt rätt bra, särskilt med pixelgrafik såsom indie-spelet Dead Cells men även för SNES Classic, och producerar en mycket skarpare bild än med AI-uppskalning avstängt. Det går att uppfatta lite konstigheter här och var om jag tittar noga men överlag är bilden riktigt bra uppskalad.

Däremot så upptäckte jag synbara artefakter när jag testade spel som exempelvis The Last of Us på PS4 (icke Pro). Moderna spel gör sig bäst att spelas utan LG:s AI-uppskalare om ni frågar mig.