I oktober månad anländer de första datorerna med Intels arkitektur Broadwell, som tar klivet ned till 14 nanometer och ska bjuda på stora förbättringar i prestanda såväl som strömförbrukning gentemot nuvarande Haswell. Under årets IDF lyfter Intel på locket och talar om uppföljaren Skylake.

Skylake blir ett "tock" enligt Intels Tick-Tock-schema, vilket betyder att det blir en ny arkitektur med samma 14 nanometersteknik. Inte helt oväntat talar Intel om ytterligare förbättringar i prestanda, energieffektivitet och inte minst batteritid i jämförelse mot nylanserade Broadwell.

Intel passade även på att visa tidiga exemplar av Skylake i två demonstrationer. Den första är med en tidig utvecklardator, som användes för att driva runt senaste 3DMark för att visa att både CPU- och GPU-delen fungerade, medan den andra bestod av en bärbar dator som spelade upp en video i 4K-upplösning.

Intel Skylake ska även bana väg för en sladdfria datorer. Företaget arbetar på en bärbar referensdesign, för att ge partnertillverkare ett exempel på hur allehanda kablar kan avlägsnas. Bland annat kommer datorn utrustas med trådlös laddning via magnetisk resonans och den trådlösa dockningstekniken Wigig, som ska erbjuda tre gångare snabbare överföringar än 802.11ac.

En stor del av budskapet under Intels konferens var att belysa att nästa generation redan är funktionell, trots de tidigare motgångarna med 14 nanometer. Skylake ska dyka upp för stationära och bärbara datorer under andra hälften av 2015.

Källa: PCWorld, Anandtech.