Enligt organisationen Svensk Handel är det inget mindre än aktivitetsarmbandet som efterträder hörlurarna och råsaftcentrifugen (!) som årets julklapp. Dessa gör det möjligt för såväl elitidrottare som vanliga motionärer att enkelt mäta mängden träning och övrig aktivitet. Svenska Mionix ser ett gyllene tillfälle att ta samma koncept till gamingvärlden.

Just like athletes gather and analyze data, we want to do the same for gamers. Provide you with deep insights. Enable you to understand your reactions and optimize your gaming.

Projektet heter Mionix Nanos Quantified Gaming och är i praktiken ett system för att mäta spelarens stress- och aktivitetsnivå. För detta används en gamingmus med integrerade sensorer, som kan mäta både puls och hudens ledningsförmåga. Det sistnämnda för att känna av om användaren svettas.

Alla viktiga värden loggas och kan visas i realtid, delas mellan lagkamrater samt inkluderas i videoströmmar för att krydda e-sportsändningar. På så vis är det även möjligt att analysera hur spelaren reagerar under press och öva upp koncentrationsförmågan, precis som många idrottare tränar på att behålla fokus i stressiga situationer.

Den tillhörande mjukvaran fungerar oavsett spel och kan visa en mängd statistik direkt på skärmen, exempelvis puls och antalet klick per minut, men även plugga in i andra program via ett öppet gränssnitt. Det således fritt fram för tredjepartsutvecklare att skapa egna applikationer för Mionix Quantified Gaming.

I dagsläget finns visserligen fungerande prototyper, men för att ha möjlighet att ta fram den färdiga produkten vill Mionix samla in 100 000 dollar eller motsvarande 750 000 kronor på Kickstarter. Tidsfristen för insamlingen är 40 dagar.