I och med Apple Watch har industrin stor tilltro till smarta klockor som nästa stora tillväxtmarknad efter smarta telefoner. Mer eller mindre alla stora aktörer värda namnet har åtminstone en modell, men det finns även många uppstickare som vill ha en del av kakan.

Nu ger sig Blocks Wearables in i leken med vad som sägs vara världens första modulära smarta klocka. Konceptet som lanserats på Kickstarter går ut på själva boetten är en grundläggande basenhet, där användare kan utöka funktionaliteten genom att haka på valfria moduler. Modulerna som hakas på utgör armbandet och bör göra att klockan inte är mycket större än konkurrerande enheter.

Själva boetten påminner om andra smarta klockor med Android Wear. Skärmen är 1,35 tum med 360 x 360 pixlar och invändigt återfinns Qualcomm Snapdragon 400 med 512 MB primärminne, 4 GB lagringsutrymme, Bluetooth 4.1, trådlöst nätverk 802.11n, mikrofon, vibrationsmotor och ett batteri på 400 milliamperetimmar, vilket ska räcka för en drifttid om 1,5 dygn. Därtill är klockan vattenresistent (IP67) och finns i färgerna svart, vit och röd.

För modulerna finns allt mellan himmel och jord tillgängligt, med alltifrån GPS till NFC, pulsmätare, fingeravtrycksläsare, SIM-kortläsare för telefonfinesser, extra programmerbara knappar, kameramodul, mer lagringsutrymme och extrabatteri. Plattformen blir även öppen, vilket gör att tredjepartsaktörer kommer kunna ta fram kompatibla moduler för Blocks.

Kampanjen nådde på endast 56 minuter målet 250 000 dollar och avslutas den 15 november. De första leveranserna till finansiärer är beräknade till maj 2016.