Inför lanseringen av Carrizo pekade mycket mot att det skulle bli företagets första processor med stöd för DDR4-minne, någonting som skulle komma väl till pass då minnesbandbredd är det som agerar flaskhals i AMD:s processorer med inbyggda grafikdelar. Det här visade sig inte bli fallet, i alla fall på konsumentsidan.

Carrizo är även ämnad inbyggda applikationer, som innefattar allt från automation till kasinomaskiner, infrastruktur, lagring, övervakning, medicinska tillämpningar och digital skyltning. För den här marknaden har Carrizo kodnamnet "Merlin Falcon" och stöd för just primärminne av typen DDR4 i upp till 2 400 MHz.

Då det handlar om samma kisel som Carrizo för bärbara datorer märks inga större överraskningar i specifikationerna, där upp till 512 streamprocessorer och fyra kärnor med konfigurerbart TDP (12–35 W) återfinns. Vad som gör processorerna speciella i övrigt är att de kräver extra hård validering från AMD, för att säkerställa bland annat hög driftsäkerhet och temperaturtolerans.

Att stödet utelämnats på konsumentsidan förklaras med att Carrizo delar sockel med Carrizo-L, som endast har stöd för DDR3. Det här är ett led i att ge tillverkare möjligheten att använda samma datordesign för såväl lägre som högre prissatta bärbara, en strategi AMD hoppades på skulle mynna ut i ett större genomslag för båda processorfamiljer.

Än så länge finns inga officiella uppgifter om att AMD kommer släppa Carrizo med DDR4-stöd för bärbara datorer, men det går inte utesluta att finessen tillkommer vid en eventuell framtida uppfräschning av plattformen.

Källa: Anandtech.