Att nischade företag i datorbranschen med tiden får ett allt bredare sortiment är knappast ovanligt. Det var länge sedan Corsair endast tillverkade minnen, och Asus produktkatalog är vid det här laget i nivå med IKEA:s.

Det samma gäller amerikanska EVGA, vilka börjat utforska nya jaktmarker vid sidan av framför allt grafikkort och moderkort. Resultatet syns under CES 2016, bland annat i form av en helt ny datorlåda samt inte minst genom bärbara speldatorn SC17.

Ytterligare en satsning som demonstreras under årets mässa är ljud i olika former. EVGA samarbetar med brittiska Audio Note för att utveckla dels ett internt ljudkort som ansluts via PCI Express, dels ett externt med USB-anslutning. Målet är nedskalad funktionalitet, där fokus i stället ligger på komponenter av hög kvalitet.

Den USB-anslutna prototypen i montern använder enligt representanter på plats utvalda kondensatorer från japanska Rubycon, samtidigt som motstånden är specialvarianter från Italien. Hela paketet är designat från grunden av Audio Note, och resultatet är ett signal-brusförhållande på 140 dB.

EVGA hoppar på att kunna rulla ut ett USB-anslutet ljudkort baserat på nuvarande prototyp någon gång under årets andra kvartal. Prislappen beräknas landa på 199 dollar, motsvarande cirka 2 150 kronor inklusive moms. Planen är att på sikt utöka sortimentet med en PCI Express-ansluten variant.

► Läs alla artiklar från #ces-2016