Utvecklingen av systemkretsar flyttar in hos allt fler företag som ser ett mervärde i att sköta designprocessen internt. En av dessa är Apple, vars A-serie ofta anses klassledande till följd av de egna CPU-designerna, och nu kan även framtagandet av nya grafikdelar komma att flytta in i bolaget.

Nu rapporterar Ars Technica att Apple är del i långt gående samtal med Imagination Technologies om ett förvärv. Brittiska Imagination är framförallt känt för grafikserien PowerVR, som sedan flera år tillbaka använts av Apple i A-serien systemkretsar för Iphone och Ipad, men också av en lång rad andra aktörer.

Att Apple har ett intresse av Imagination stärks av att bolagen redan samarbetar nära för att integrera PowerVR-grafik i A-serien systemkretsar. Nämnvärt är också att Apple ägt en ansenlig del av Imagination sedan 2008, då ägarskapet uppgick till 3,6 procent, något som under 2009 utökades till 9,5 procent.

Ytterligare vatten på kvarnen kommer från det faktum att Imagination Technologies går dåligt och så sent som förra veckan aviserade att de skulle "accelerera" en rad kostnadsbesparingar, som i praktiken innebär ett ökat fokus på PowerVR och att avskeda 350 anställda.