När Sonys konsol Playstation 3 släpptes 2007 var en av säljargumenten att det var möjligt att installera Linux som operativsystem på konsolen och använda den som en dator. Funktionaliteten försvann dock i och med en mjukvaruuppdatering två år senare, något som ledde till irritation bland många användare. Det ledde även till den sex år långa rättstvist som nu har avslutats.

Domen i fallet blev att Sony ska kompensera de som påverkades av att stödet togs bort. Sony ska betala 55 dollar till de som använde Linux på spelkonsolen, samt 9 dollar till dem som köpte konsolen på grund av funktionen. Kompensationen gäller endast för konsumenter i USA som köpte en Playstation 3 "Fat" mellan november 2006 och april 2010.

Sony själva menar att möjligheten att installera Linux togs bort då de var oroliga att det kunde användas i olagliga syften, till exempel piratkopiering av spel och andra typer av media. Uppdateringen beskrevs som frivillig, men de användare som inte valde att installera den kunde inte använda konsolens övriga funktioner såsom att spela spel eller kolla på film.

Exakt hur mycket denna process kommer kosta Sony förtäljer inte domen, men det tros handla om summor i miljonklassen.