När Rise of the Tomb Raider lanserades för Xbox 360 och Xbox One i november 2015 var det med en tidsbegränsad exklusivitet för Microsofts plattformar. Detta följdes upp av en version för PC-plattformen i januari 2016. Det har sedan tidigare varit känt att en version för Playstation 4 ska lanseras under fjärde kvartalet i år, och nu har innehållet i denna version presenterats på Playstation-bloggen.

Square Enix firar seriens 20-årsjubileum med att släppa ett paket som bakar ihop nytt och gammalt material. Precis som med PC-versionen är det utvecklaren Nixxes som har hanterat portningen. Att versionen för Playstation 4 lanseras så pass långt efter övriga versioner kompenseras av en rad tillägg till spelet, där det största tillägget tveklöst är innehåll som kan upplevas i VR.

Det stora VR-tillägget kallas "Blood Ties" och där ska spelaren kunna utforska Lara Crofts familjehem Croft Manor med dess hemligheter i virtuell verklighet. Spelaren ska även kunna skydda Croft Manor mot en attack från de odöda i ett läge som kallas "Lara's Nightmare". Logiskt nog är det Playstation VR som stöds för dessa två lägen.

Utöver detta bakas alla nedladdningsbara DLC-tillägg in i spelet, vilket inkluderar sidoberättelsen Baba Yaga: The Temple of the Witch och multiplayer-tillägget Darkness Awakened. För den som uppskattar minnen från förr har utstyrslar och vapen från tidigare delar i serien också lagts till.

Vidare på retro-temat ska spelare kunna välja att spela kampanjläget som en lågpolygon-version av Lara Croft från det ursprungliga Tomb Raider-spelet från 1996. Detta kan användas som måttstock för hur grafiken har utvecklats under de tjugo år som passerat mellan de två spelen.

Läget Endurance Mode, där spelaren ska försöka överleva i spelvärlden så länge som möjligt och samla på sig poäng i processen, utökas också med möjligheten att spela kooperativt online. För den som inte tycker att versionerna för Xbox One och PC var utmanande nog lägger Nixxes även till ett "Extreme Survivor"-läge för kampanjläget där svårighetsgraden ökats och sparpunkterna blir färre.

Playstation 4-versionen av Rise of the Tomb Raider ska släppas den 11 oktober, vilket är två dagar innan Playstation VR blir tillgänglig för köp. Det nya innehållet ska även bli tillgängligt för nedladdning för PC- och Xbox One-versionerna, utan stöd för Playstation VR av förklarliga skäl.