Processorjätten Intel är en av giganterna inom halvledarindustrin och har med egna fabriker kunnat hålla stången bättre än många andra under kretsbristen. Samtidigt som bland annat TSMC, Samsung, Globalfoundries har svårt att möta sina klienters behov är Intel i full gång att expandera och planerar spendera som aldrig förr, i syfte att likt tidigare nämnda också bli en kontraktstillverkare.

Under en resa till Asien besökte Intels VD Pat Gelsinger Malaysia, där han kungjorde planerna om att bygga ut företagets fabrik i landet för 7,1 miljarder USD, motsvarande cirka 65 miljarder kronor. Fabriken används inte för tillverkning av kretsar utan är helt ämnad paketering (eng. chip packaging), det vill säga där färdiga kretsar kapslas in och blir en slutprodukt för konsumenter.

The overall semiconductor shortage is quite significant and the semiconductor industry was growing about 5% per year before COVID, [...] Demand exploded to 20% year-over-year and disrupted supply chains created a very large gap ... and that exploding demand has persisted. – Pat Gelsinger, VD på Intel

I samband med tillkännagivandet tillsammans med Malaysias minister för internationell handel talade Pat Gelsinger åter om den stora elefanten i rummet – kretsbristen. Här slår han återigen fast att bristen kan väntas vara löst först som tidigast år 2023, vilket är en något mer negativ prognos än aktörer som Qualcomm, AMD, Nvidia och konkurrenten tillika partnern TSMC.

Han utvecklar också med att bristen tillskrivs rejält ökad efterfrågan. Innan pandemin låg tillväxten i halvledarindustrin på årsbasis på 5 procent och efterfrågan "exploderade" (år 2020 /reds. anm.) till 20 procent på årsbasis. Värt att tillägga är att halvledarindustrin innan den drastiskt ökade efterfrågan haft många år av underinvesteringar bakom sig, och att situationen var ansträngd långt innan pandemins ekonomiska följdverkningar.

Expansionen i Malaysia är endast en av flera stora planerade. I USA planeras investeringar på mellan 60 och 120 miljarder USD, motsvarande knappt 1,1 biljoner kronor, över en tioårsperiod. Likaså finns planes under samma tidsspann investeringar om 80 miljarder euro, motsvarande dryga 800 miljarder kronor.

Förutom att öppna den egna kassakistan lobbar Intel för fullt i USA och EU om statliga stöd, med argumentet att de är redo att bygga ut kapaciteten i väst för att minska beroendet av Asien. Som ett led i detta anser Intels VD att de behöver stora skattelättnader för att konkurrera mot aktörer i bland annat Taiwan, Sydkorea och Kina, där konkurrenter som TSMC, Samsung och SMIC får subventioner om 30–40 procent eller mer.

Källa: Nikkei Asia

Mer läsning: