Med PCI Express 5.0 och ATX 3.0 introducerades en ny 16-pinnarskontakt under namnet 12VHPWR. Ny standard och färsk kontakt skulle bättre hantera strömtoppar och nya krav på högre effektuttag hos moderna komponenter, men själva kontakten i sig hamnade i rampljuset under hösten när flera användare rapporterade att de smälte vid användning med senaste snittets grafikkort.

Incidenterna härleddes till användarfel och felaktigt insatta kontakter, men standarden har trots det mött kritik för att felet ens var möjligt till att börja med. Nu framgår att PCI-SIG, organisationen bakom standarden, reviderar kontakten och ersätter 12VHPWR. Istället ska varianten 12V-2x6 introduceras.

AmczZjQtYYRbT8NFh3HP4J-1200-80.jpg.webp

Skisser visar förändringarna i dimension.

YB4X9JjBuXR9f9UxVdNFA8-1200-80.jpg.webp

Skisser visar förändringar i dimension.

Trots det nya namnet är kontakten i grunden väldigt snarlik och behåller 12 kontaktstift för strömförsörjning samt 4 mindre stift för övrig kommunikation. De största skillnaderna handlar dels om förtydligade specifikationer och krav, dels om skillnader inuti kontaktdonet. PCI-SIG reviderar bland annat avstånd och dimensioner och placerar stiften för kommunikationsbandet (sense-pinnarna) längre in i plasthöljet, vilket innebär att dessa inte ansluts om inte kontakten är helt intryckt uttaget.

fVYUr9d2z6Gx6wPMB6xpKU-1200-80.jpg.webp

Beroende på vilka stift som får kontakt begränsas effekten till en viss nivå.

Därtill görs en ändring som innebär att det inte sker någon strömförsörjning alls om sense-pinnarna inte är fullt anslutna. Skulle exempelvis ett grafikkort anslutas på fel vis får det ingen ström alls, alternativt bryts strömmen om kontakten skulle glida ur. Med hjälp av samma stift kan det regleras vilken effektnivå kontakten ska tillåta, med gränser om 150, 300, 450 eller 600 watt.

iHFrCx2qVpW7sNEJBywU95-1200-80.jpg.webp

Två möjliga alternativ för det nya kontaktdonet.

Exakt yttre design för den nya kontakten är inte fastställd i skrivande stund, eftersom PCI-SIG fortfarande testar den nya varianten. Den blir dock bakåtkompatibel med 12VHPWR och på utsidan särskiljes de två enklast genom att den nya 12V-2x6-kontakten präglas med märkningen "H++". Den äldre kontaktens rekommendation om att inte kraftigt böja kablaget uppges kvarstå.

Den nya standarden är fortfarande ett pågående projekt och detaljer kan komma att förändras. Enligt Igor's Lab, som tagit del av uppdateringen, är det dock osannolikt att det sker några större förändringar.

Källa: Igor's Lab