Intels Arc-grafikkort har varit ute på marknaden i ungefär ett år. De har kanske inte tagit världen med storm, men Intels utvecklare har definitivt inte legat på latsidan. Företaget har tryckt ut uppdaterade drivrutiner med jämna mellanrum med långa listor av buggfixar och optimeringar som har höjt prestandan avsevärt sedan korten först släpptes.

Arc-korten A380, A750 och A770 har fått kritik för att erbjuda låg prestanda i spel som inte använder det moderna DirectX 12 utan gamla version 11. Intel har försvarat sig med att det blickar mot framtiden, men under året har företaget ändå gjort stora ansträngningar på den här punkten. Det gäller inte minst i den senaste uppdateringen, skriver Extreme Tech.

I de nya drivrutinerna som precis har släppts har Intel återigen en lång lista över förbättringar, bland annat höjd prestanda i enskilda, populära DirectX 11-spel. Störst är skillnaden i Deus Ex: Human Revolution i 1080p med höga grafikinställningar. Arc-korten ger 119 procent fler bilder per sekund i det spelet. En rad andra spel får förbättringar på 10–15 procent. Uppdateringen lägger också till stöd för Assassin's Creed Mirage och nya Forza Motorsport.

En uppdatering av Arc-drivrutinerna i februari gav DirectX 9-spel en 43-procentig prestandahöjning, och uppdateringar den senaste tiden har bland annat sett till att Bethesdas nya storspel Starfield fungerar på Intels grafikkort.

Nästa år väntas Intel lansera nya processorer med den nya GPU-arkitekturen Battlemage i de inbyggda grafikkretsarna. De väntas dra nytta av alla dessa optimeringar, till gagn framför allt för alla som skaffar en bärbar dator utan fristående grafikkrets från AMD eller Nvidia.