Det går fortsatt bra för den svenska datorspelsbranschen och år 2022 var inget mindre än ett rekordår. Det rapporterar branschorganisationen Dataspelsbranschen i rapporten Spelutvecklarindex 2023, som sammanfattar och analyserar svensk spelverksamhet och trender.

Där framgår att svenska datorspelsföretag omsatte 32,5 miljarder kronor – en ökning om 18 procent. Inräknat dotterbolag i utlandet ökar omsättningen till 86,5 miljarder kronor, motsvarande en ökning om hela 47 procent ställt mot föregående år. En majoritet uppges därtill vara lönsamma och branschen i helhet sysselsatte 8 445 personer på plats i Sverige.

omsättningspel.jpg

Svenska spelbolags omsättning i miljarder SEK

Utöver ekonomisk tillväxt är svenskutvecklade spel fortsatt populära, med flera titlar som toppat nedladdnings- och försäljningslistor. Enligt rapporten uppskattas minst var fjärde person på jorden ha spelat ett spel skapat i Sverige, baserat på nedladdningsdata. Totalt uppges svenskutvecklade spel ha laddats ned närmare sju miljarder gånger. Jämförelsevis uppgav Mojang bara för några dagar sedan att Minecraft passerat 300 miljoner sålda exemplar, vilket ger spelet status som det bäst säljande spelet hittills.

Candy Crush-skaparen toppar med högst omsättning i Sverige

Lokalt i Sverige är det föga förvånande mobilspelsjätten King som toppar listan sett till omsättning, följt av Mojang och Paradox Interactive. Sett till antal anställda är det istället Ubisoft som ligger i topp, som bland annat äger Malmö-baserade Massive Entertaintment.

omsättninganställda.jpg

Omsättning och antal anställda bland de tio största i Sverige.

spelföretagivärlden.jpg

De största svenska spelföretagen i världen.

Medräknat dotterbolag i utlandet skiftar ordningen något och där ligger istället Embracer Group högst upp i listan över största svenska spelföretagen i världen. På andra plats följer Stillfront Group, som samlar 23 olika spelstudior under sig. På tredjeplatsen gör King repris och lite längre ned på listan syns bekanta namn som Paradox Interactive och EA DICE.

Källa: Dataspelsbranschen