I veckan publicerade vi testet av ett av de fetaste grafikkorten på marknaden: Asus Geforce RTX 4090 ROG Matrix Platinum. Ett svindyrt kort som går loss för 40 lakan, nästan dubbelt så mycket som Founders-versionen, men ger användare ordentlig möjlighet att överklocka. I vanlig ordning när det skrivs om overkill-produkter som detta är det alltid väldigt mycket fokus på priset och ofta blir det rätt negativ klang. Det är förståeligt, men för mig är det otroligt inspirerande att få se och uppleva vad som finns tillgängligt i denna ände av prisspektrat.

Namnlöst-16.jpg

Matrix-kortet är verkligen mäktigt.

Prislappen är helt ärligt inte så relevant

Vi kan ta Matrix Platinum-kortet som exempel. Det är verkligen en halo-produkt av rang och verkligen inget för gemene datorentusiast, men att se vad kortet kan göra i rätta händer har varit riktigt roligt. Initialt visar ju siffrorna att det inte är så stor skillnad mellan ”vanliga” RTX 4090 och Matrix-kortet, men med manuellt pillande blev skillnaden allt större. Det är svinkul att se. Inte bara för att det är förhållandevis enkelt, utan även för att se överklockarentusiasten i Calle vakna till liv, vilket i sin tur delas vidare till dig som läsare.

Så här är det med många produkter som flyger förbi i testlabbet. Ofta väldigt dyra produkter som visar var det nuvarande prestandataket ligger och vad som är möjligt att göra med datormaskiner just nu. I och med att det sker förhållandevis små förändringar mellan produktgenerationer, så känns det som att det glöms bort att faktiskt uppskatta vad som faktiskt är möjligt. Och det är där halo-produkterna visar sin vikt.

Dyrt som dyrt?

Givetvis är det viktigt att separera dyra saker med dyra saker. När det kommer till datorer är det dock rätt sällan saker kostar mycket bara för att. Visst, vissa märken är dyrare än andra, men du får ofta valuta för pengarna och dyrare produkter ger ändå en bättre upplevelse om du spelar eller arbetar. Det finns förstås undantag som när Acer släppte dekaltrimmade laptops tillsammans med Ferrari, eller när lite finare märken gör kringutrustning som Bang & Olufsens gamingheadset. Men detta är verkligen undantagen.

Snacket om att allting är dyrt och jävligt kommer nog aldrig att försvinna utan vakna till liv vid varje stor lansering. Men det kan vara värt att påminna sig om varför vi är här: För att vi älskar hårdvara. Halo-produkterna är riktigt imponerande och inspirerande och de ska produkterna vara. Och prislappen är helt ärligt inte så relevant. I slutändan är det ju inte dessa produkter som ska säljas i volymer, utan bara visa vad som är möjligt.