Tetris har funnits i nära 40 år och är alltjämt ett populärt spel. Det utvecklades inte för att kunna ”klaras av”, men det har inte hindrat spelare från att försöka komma längre och längre i spelet och nu har det omöjliga skett – 13-åriga Willis ”Blue Scuti” Gibson kom så långt i NES-versionen av spelet att det stoppade av sig självt, rapporterar Techspot.

NES-versionen av Tetris är den som används i sanktionerade turneringar och olika världsrekordförsök. I många år var nivå 29 den högsta nivån någon hade nått, och på grund av att brickorna faller så fort på den nivån trodde de flesta att det inte gick att komma vidare. 2011 uppfann amerikanen Thor Aackerlund en teknik kallad ”hypertapping” som går ut på att spänna biceps tills underarmen vibrerar så snabbt att det går att trycka på styrkorset fler än tio gånger per sekund. Det gör det möjligt att flytta brickorna i sidled utan att fastna i den vanliga animationen.

2020 hittade Christopher ”Cheez” Martinez en ännu effektivare teknik som dessutom inte är så påfrestande på kroppen. Genom att hålla ett finger på styrkorset och sedan trumma på baksidan av kontrollen med den andra handens fingrar går det att komma upp i 30 tryck per sekund, och spelare har de senaste tre åren kommer högre och högre upp i nivåerna.

Programmeraren Greg Cannon använde 2021 en AI för att utforska spelets gränser, och professionella spelaren Max ”Hydrantdude” Roy har publicerat en tabell som visar olika metoder spelare kan använda för att få spelet att krascha efter nivå 154. Willis Gibson blev den första människan att lyckas med detta, då spelet plötsligt frös på nivå 157.

I teorin går det att spela till nivå 255 innan spelet rullar över till nivå 0 igen. AI-spelare har lyckats med det, men huruvida något människa kommer klara det får framtiden utvisa.

Youtube-kanalen Classic Tetris har publicerat hela den historiska spelomgången och en kort intervju med Willis Gibson.