Kravet på att 95 procent av alla brev ska vara framme inom två dagar är inte hållbart. Det menar Postnords chef Annemarie Gardshol, som nu vill se det förlängas till fem dagar. Postnordschefen förklarar att bolaget inte kunnat hålla samma kvalitet under fjärde kvartalet 2023. Nu vill hon se ett ändrat servicekrav där 85 procent av alla brev levereras inom tre dagar och 97 procent når fram inom fem dagar.

Förslaget ska även påverka paketleveranser från utlandet, ifall de sker via Världspostföreningen (UPU). Men för inrikesleveranser som görs via Postnords egna logistikflöden blir det inga större förändringar. Även värdebrev som inte värderas till mer än 500 kronor ska stå opåverkade.

6b99395b-2ec2-4f80-bd4c-35b97fe4c891.webp

Henrik Ishihara

– E-handlade försändelser kommer inte att påverkas alls, utan det handlar om de vanliga breven, säger Henrik Ishihara på PostNords presstjänst.

Däremot förklarar Ishihara att paket och andra försändelser som skickas mellan privatpersoner kan påverkas av förändringen.

– Om det är en privatperson som skickar en vara i en frimärkt försändelse skulle de kunna påverkas, säger han.

Ett hårdare ekonomiskt läge

Förslaget från Postnord kommer efter ett fjärde kvartal som varit en blandad kompott. Rörelseresultatet på 124 miljoner är en minskning med 14 procent, jämfört med samma kvartal 2022. Brev- och paketvolymen i stort har minskat med 12 procent, fast det menar bolaget beror delvis på digitalisering.

Personalen behövde även skäras ner med 1400 medarbetare och enligt Annemarie Gardshol väntas fler medarbetare lämna i framtiden i vad hon kallar för "löpande anpassning". Hur mycket mer bolaget väntas krympa och när uppsägningarna sker står inte klart.

Förslaget om att förlänga det nuvarande servicekravet på att 95 procent av alla brev levereras inom två dagar har lagts fram till regeringen. När frågan ska behandlas är ännu inte känt.