Jag var en av de sista i min kompiskrets att få bredband. Jag flyttade 60 mil och fick tillgång till en adsl-anslutning på 8 megabit. Eftersom jag hade suttit med modem i sju-åtta år blev bredbandet mycket befriande; de första dagarna satt jag nästan 24 timmar om dygnet för att inte missa något. Jag var ju van att allting var tidsbegränsat. Detta har gjort att jag är extremt effektiv på Internet – trots att jag har haft bredband i många år.

Dock känns det som om infrastukturen i Sverige bör byggas ut med snabbt bredband. Adsl-anslutningar känns väldigt omoderna; trafiken går som bekant via telenätet och kostnaden är oftast mycket hög. Trots att farten med adsl 2+-anslutningar har ökats genom åren kan de aldrig matcha en fiberanslutning som finns i en del hyreshus.

Ligger inte Sverige tillräckligt bra till för att kunna erbjuda en vettig bredbandsuppkoppling till de som bor i tätorter? Med tanke på den goda infrastruken för el och telefon så borde vi rimligtvis ha det som krävs för att kunna bygga in riktigt bredband i lägenheter.

Flera stora hyresvärdar har börjat installera en fiberanslutning i varje hem och kan på så sätt öka värdet på lägenheterna. Äldre personer frågar sällan efter bredband när de går på en visning av en lägenhet, men jag sätter min vänstra lilltå på att mäklare nästan alltid får frågan "Vad finns det för bredband i den här lägenheten?" när de visar en lägenhet för personer under 30 år.

Infrastrukturen är viktig om ett land skall utvecklas. Kan vi inte inom tio år bygga ut infrastrukturen för bredband rejält kommer vi ohjälpligt hamna på efterkälken. Internet är bara i sin linda. På väg är en mycket större marknad av en oändlig ström av filmer och musik i hd-format.

Telia erbjuder i skrivande stund en digital-tv-mottagare som strömmar tv via bredband. Detta är en mycket smart lösning som gör att man inte behöver ha en onödigt stor antenn eller kabel-tv-avtal. När två miljoner svenskar skall börja strömma hdtv via bredband krävs det en infrastruktur som klarar av bandbredden som kommer att krävas.

Sverige ligger bra till jämfört med många andra länder, men vi kan alltid bli bättre. Genom en utbyggnad av infrastruktur ger vi fler tillgång till riktigt bredband, då rustar vi folket att klara av framtidens krav på bandbredd. Det är ingen tvekan om att fler och fler kommer att börja använda tjänster på Internet.

Frågan beror delvis på oss kunder också. Skapar vi en efterfrågan och kräver snabbt bredband i lägenheter som vi flyttar till eller radhus som vi köper kommer det förr eller senare att läggas tid och pengar på detta. När fler av oss som har växt upp med Internet kommer i positioner att vi kan ändra detta lär det även ske. Tills vidare kan vi bara be till gudarna att nästa lägenhet eller radhus vi flyttar in i har riktigt bredband.

Notis: Med "riktigt bredband" menar vi bredband via fiber på minst 100 megabit.