Inledning

Projektet med att skapa ett datorchassi inleddes i oktober månad i år. Det hela började med att Konstfack fick i uppdrag av dator- och spelbutiken Webhallen att ta fram ett gamerchassi.

För Konstfack betydde detta att en hel klass i årskurs tre, industridesign, fick sig en kurs i datorlådekunskap. Det var inget lätt projekt man tog på sig, men från Konstfacks sida lät man de inblandade parterna veta att eleverna mycket väl kunde överraska. Eftersom sådana här projekt inte brukar vara publika fattade vi på SweClockers snabbt ett stort intresse för projektet och vad det kunde resultera i.

SweClockers roll i det hela var att utbilda eleverna i ett datorchassis komplexitet, vad som är viktigt och problematiken som existerar med dagens datorer. De viktigaste faktorerna är utrymmet för datorkomponenter samt luftflödet i datorn och därmed även kylningen av komponenterna.

Vår utsände representant, Jonas Thörnqvist, har flera års erfarenhet inom just detta område och fick därför även uppgiften förmedla all information och kunskap till eleverna.

De två första veckorna jobbade eleverna med sina första skisser på fri hand. Sedan gjordes ett urval så att eleven skulle få arbeta vidare med den skiss som verkade bäst lämpad för projektet.

Själva tillverkningen är det tänkt att datordistributören Captech skall stå bakom, och Hannes Wallin just från Captech var tidigt på plats för att säkerhetsställa proceduren. Det blev tidigt en kamp mellan former, prisnivåer och materialval. Eleverna fick fria händer, men inom vissa ramar.

När eleverna väl kunde koncentrera sig på en av sina skisser fick de ytterligare verktyg att använda sig utav. Ett verktyg som spelade stor roll för vissa var att kunna kommunicera och diskutera med SweClockers läsare i forumet.

Läsarna fick i uppgift att såga, rosa, utveckla och komma med idéer som kunde hjälpa eleverna med deras byggen. Ett bra exempel någon som nyttjade detta var Dan Short, som i sin forumtråd "Gaming chassis ideas" fick gott om feedback. Det gäller ju inte bara att tänka på specifikationerna, utan även på vad en datorentusiast eller gamer i slutändan vill ha för något.

Ett datorchassi kan man inte utveckla speciellt mycket.

Tjusningen med hela projektet är att många har den förutfattade meningen att man inte kan utveckla ett datorchassi mycket, det är rätblocksformat och skall följa en viss standard (ATX).

Utöver detta är det små detaljer som hittills utgjort den stora skillnaden mellan olika chassin. Det kan handla om små gummidämpare för hårddiskar eller "chamber design"-chassin där man isolerat vissa av datorns komponenter i separata fack i chassiet.

Det var närmast revolutionerande när datorchassit fick andra färger än vitt, som när Antec introducerade sitt första svartfärgade chassi 1991, vilket genast blev en succé. Sedan har det kommit tusentals chassin tillverkade i olika former. Chassin har kopierats ett otal gånger och inte sällan har det dessutom uppstått kopior av kopior.

Projektet med Konstfack går ut på att elever, varav de flesta aldrig jobbat med en dators interna delar, skall kunna tänka i andra banor än vi inbitna datorentusiaster som redan "vet" hur vi vill ha det och hur en datorlåda bör se ut. På följande sidor presenterar vi de olika bidragen och dess skapare, men först kommer en liten kortfilm med några av studenterna "in action".