Inledning

Centraliserad lagring är något som blir allt vanligare, inte bara hos företag och institutioner utan även i hemmet. Fördelarna är många – fler användare kan ta del av data och lagringen är i regel säkrare. Från att ha varit en liten nisch-marknad börjar nu fler och fler så kallade NAS-enheter dyka upp. Priset på dessa är ofta högt och användningsområdet begränsat.

Att förvandla en gammal avställd dator till NAS har vi gått igenom tidigare. I den här guiden kommer vi att gå igenom hur du sätter ihop, installerar och konfigurerar din egen server. Till skillnad från de många NAS-lösningarna som finns på marknaden är syftet med denna server mer generellt. Fillagring över lokalt nätverk är dock fortfarande i fokus.

Vi har satt upp ett antal kriterier som servern ska uppfylla:

  • Säker lagring

    Risken att förlora data som lagras på servern ska vara liten. För att åstadkomma detta kommer vi att använda hårddiskar av hög kvalitet, utvecklade för servermiljöer. Vi kommer också använda oss av RAID, mer om detta senare.

  • Låg strömförbrukning

    Då tanken är att servern ska stå på dygnet runt, året om är strömförbrukningen viktig.

  • Små mått

    Servern ska inte vara större än motsvarande NAS-lösningar som finns på marknaden idag. För att hålla nere de fysiska måtten kommer vi att använda oss av formfaktorn mini-ITX.

  • Hög användbarhet

    Med detta menar vi helt enkelt att det ska vara möjligt att använda servern till annat än bara fillagring. Detta kan exempelvis vara som webb- eller Ventriloserver.

Med ovanstående kriterier som ledstjärna kommer vi att välja såväl hårdvara som mjukvara för servern.