Hårdvara: Chassi och nätaggregat

Emko Case EM-153

Egenskap

Värde

Formfaktor

mini-ITX (170x170 mm)

Dimensioner (B×H×D)

195×92×267mm

Vikt

2,2 kg

Material

Stål

5,25”-platser

0 st.

3,5”-platser

2 st. (1 st. vid användning av 2,5"-platsen)

2,5”-platser

1 st.

Fläktplatser

0 st.

Platser för expansionskort

1 st.

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris (ca)

600 kr

Att hitta ett litet chassi med stöd för formfaktorn mini-ITX och samtidigt ha plats för dubbla 3,5-tumsdiskar är inte det lättaste. Dessutom ska chassit hålla en god kvalitet. Här föll valet på EM-153 från den tjeckiska tillverkaren Emko Case. Chassit håller industrikvalitet vilket i detta fall betyder att hela chassit är tillverkat av stål.

På framsidan hittar vi startknapp och en grön lysdiod som antingen kan användas som indikator för hårddiskaktivitet eller för att visa att systemet är igång. Större delen av chassits framsida är perforerad.

Den vänstra sidan på chassit erbjuder ett par skruvhål och ytterligare ett perforerat område.

På chassits baksida ser vi en öppning där moderkortets I/O-plåt kommer titta fram. Ovanför platsen för I/O-plåten har tillverkaren gjort det möjligt att installera ett expansionskort. För att göra detta krävs dock ett så kallat "riser card" som vinklar PCI-kontakten till ett horisontellt läge. Observera att det inte går att använda expansionskort om två hårddiskar används.

Till höger ser vi också en runt liten öppning där en strömkontakt kan monteras vid användning av ett internt nätaggregat. Chassit finns också att köpa med ett nätaggregat på 90 watt. Ett annat populärt nätaggregat som passar bra i chassit är pico-PSU som finns i olika utförande.

Den högra sidan på chassit har utrustats med två perforerade områden och ett antal skruvhål.

Tillverkaren skickar med fyra stycken självhäftande fötter i gummi som med fördel monteras på chassits undersida.

Här ser vi chassits undersida med fötter monterade. Fötterna sitter fast ordentligt och höjer upp chassit cirka tre millimeter från underlaget.

För att ta oss in i chassit måste vi först avlägsna fem stycken skruvar – fyra stycken på chassits ovansida samt en i övre kanten på chassits framsida.

När alla skruvar är borta kan takpartiet avlägsnas. Den bakre delen av takpartiet är perforerat och vi ser även ett antal skruvhål. Tillverkaren har placerat en plastmatta vid platsen för moderkortet för att minimera risken att elektriska komponenter kommer åt chassiplåten.

Eftersom moderkortet har en inbyggd spänningsomvandlare behöver vi inget vanligt nätaggregat inbyggt i chassit. Istället kommer vi använda en 12V-adapter med en maximal effekt på 80 watt. Detta är mer än tillräckligt för servern som uppskattningsvis inte kommer dra mer än 35 - 40 watt som mest. Just den här adaptern kostar cirka 400 kr men det finns billigare alternativ med varierande kvalitet och effekt.

Nexus 80 mm Basic Series

Egenskap

Värde

Dimensioner

80x80x25 mm

Roatationshastighet

1 500 varv per minut

Luftflöde

20,2 CFM

Specificerad ljudnivå

17,6 dBA

Strömförsörjning

Molex och 3-pin

Pris (ca)

100 kr

Som vi såg i specifikationerna har chassit inte någon uttalad fläktplats. Två hårddiskar och ett passivt kylt moderkort i ett litet och trångt chassi utan kylning klingar inte särskilt bra. Detta löser vi dock med lite konstruktivt tänkande och en tyst 80-millimeterfläkt från Nexus.

Det fungerar även bra att använda andra 80-millimeterfläktar. Det är dock bra om tillverkaren skickar med gummistroppar då de behövs vid monteringen i chassit. Noctua har exempelvis en bra fläkt med modellbeteckningen NF-8R.