Permalänk
Medlem

Lite funderingar kring bildskärmar

Jag har nu en 24" 1920*1200 skärm som inköptes för fem år sedan. Har funderat på vad ett ny köp skulle kunna erbjuda ? Har t.ex sett att en 27" 1920*1080 kan fås till relativt lågt pris. Frågor jag ställt mig är
Kan det faktum att min nuvarande skärm är fem år gammal innebära att man kan förvänta sig att ny skärm kommer att vara bättre pga detta ?
Hur stor skillnad gör det att storleken ökar från 24" till 27" ?
Eftersom storleken ökar från 24" till 27" och upplösningen från 1920*1200 till 1920*1080 så bör ju pixlarna bli större. Borde inte detta försämra bilden i form av sämre upplösning ?
Om man skulle välja en skärm med upplösningen 2560*1440 hur mycket prestanda förlorar man ? Har ett GTX 770 2G kort.
Har sett att bildskärmarna varierar väldigt mycket i pris. Vad skiljer dom billiga från som kostar mer ?
Är en uppgradering från 24" till en budget 27" en bra eller dålig ide i nuläget ?

Permalänk
Medlem

Jag tänker låta de riktiga skärmnördarna komma med mer utförliga svar.

Billigare skärmar brukar ha en annan typ av panel (ips paneler är snabbare, har bättre färgåtergivning, bättre betraktningsvinklar tex, och är en mycket nyare teknik) där den äldre panelen är billigare att tillverka (TN-panelen) och har ganska jobbiga limitationer.
Du kan fortfarande hitta billiga skärmar med IPS paneler, men då är det oftast problem med andra saker så som byggkvalitet, garanti, kända problem med just den skärmen etc etc. Så du får oftast det du betalar för, tyvärr.

1920x1200 är en ganska jobbig upplösning då nästan alla filmer, spel och dem flesta bilderna är skapade efter 1920x1080 (eller 16:9) upplösningen, vilket kan ge konstiga effekter när du försöker skala upp till 1920x1200 (svarta kanter där bilden inte får plats utan att andra delar av den försvinner).
Det jag hade gjort är att försöka följa 16:9 så mycket som möjligt då du alltid kan skala upp full HD i jämna steg utan att bilden inte fyller ut skärmen helt, tex.

Det gör också att du lättare kan hitta en till skärm med samma upplösning om du vill ha flera skärmar kopplade till samma dator, utan att få konstiga svarta ramar.

Ju större skärm du har desto högre upplösning bör skärmen ha för att du inte ska få sämmre upplevelse av tex spel eller annat grafiskt innehåll. Upplösningen räknas i pixlar och ju större pixlar / större gap mellan pixlarna desto konstigare bild får du. Det är anledningen till att tv-skärmar i dag börjar få högre upplösning, för att kunna ge en bättre upplevelse även när skärmen blir större.

Sedan så har du frågan om kontrast, uppdateringsfrekvens etc etc som du behöver tänka på. Det bästa är att försöka hitta skärmen du är sugen på i butik och se själv om bilden är okej. Onödigt klara färger och extrema mättnader är dock något du bör undvika då det inte ger rätt färger och lätt kan stressa ögonen vid längre perioder. Du vill ha en skärm som ger så verkliga färger som möjligt för att inte bli överumplad när det kommer en väldigt färggrann film, tex. Dessutom så är extrema mättnader ett ganska tydligt varningstecken när du kollar på billigare skärmar (under 5 tusen) då exemplaren antingen visar en bild som bara ger ett par färger rätt återgivning (men överdriver tex röda toner och kommer få alla människor att se ut som oompa-loompier) eller helt enkelt bara har en visningsbild som är photoshoppad (reklam bilder) och inte ger en bra representation av hur färgerna faktiskt är.

Om du råkar hitta en skärm som återger bildmaterialet i I (tex 1080i istället för 1080p) så kan det ge problem när du kollar på filmer i 1080p (tror att det mest har med skärmen att göra, kan också vara mest grafikkortet eller en blandning av dessa) som här:

Dold text

Och här:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/HD_vs_SD_r... (Länk så att du kan se bilden i rätt format)

Hoppas att det hjälper lite

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |