För ett par veckor sedan rapporterade vi om hur Microsoft i de senaste betaversionerna av Windows 11 version 24H2 har börjat blockera först Startallback och senare även Explorer Patcher, två program som ändrar beteendet för Start-menyn och kan återställa Windows 10-versionen av både Start-menyn och Aktivitetsfältet.

Programmet Start11 blockerades till skillnad från ovan nämnda program aldrig, och det har en fullt logisk förklaring – även om resultatet irriterar en del. Det visar sig nämligen att Microsoft helt enkelt har tagit bort den gamla Start-menykoden och därför fungerar det inte att återställa det gamla utseendet och beteendet, rapporterar Neowin.

Att Start11 fungerar och kommer fortsätta fungera beror på att utvecklarna har skrivit all kod själva och inte använder några knep för att aktivera den gamla koden.

Explorer Patch har precis släppt en ny uppdatering som helt stryker möjligheten att använda Windows 10:s Aktivitetsfält och Start-meny. Det innebär att många av programmets funktioner inte längre fungerar, men samtidigt att det som återstår bör fungera i Windows 11 24H2.