Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Fråga ang transport av LCD vs Plasma TV

Permalänk

Fråga ang transport av LCD vs Plasma TV

Läste att särskilt plasma måste transporteras stående för att undvika skador. Vissa lär t.om ha en inbyggd mätare som innebär at garantin inte gäller om den lutats för mycket. Låter vansinnigt enligt mig och undrar om någon vet om det stämmer?

Permalänk

Har man väl köpt en tv för 10k+ så kan man lika gärna lägga ett par extra hundralappar på att frakta hem den korrekt. Min plasma på 42" väger en hel del så jag kan tänka mig att glaset går sönder ganska lätt om man lägger den ner och kör lite oförsiktigt.

Min LCD på 37" väger däremot mycket mindre och har inte en glasskiva som plasman. Den kanske jag skulle våga lägga ner och köra försiktigt.

Permalänk

Tycker det samma... låter helt otroligt faktiskt att man måste transportera en PLASMA stående.

Men visserligen så är det väl bara EN enda gång som den ska behöva transporteras också... hem från affären. Nästa gång det är dags o flytta den så blir det soptippen o då är det ju skitsamma hur man flyttar den. ^^

Permalänk
Medlem

Har väl med att göra pga av belastningen på glasskivorna i plasmatvn blir stor om den ligger ner. Och kommer de två i gungning är kan det gå sönder

edit: http://www.allamedia.com/artiklar/plasma-tv-transport-skada-g...

Visa signatur

Citera för svar..

Permalänk
Testpilot

Dom ska transporteras stående, annars finns det risk att ytterglaset eller skärmen spricker, har sett det på flertalet plasmor som kommer in på jobbet felpaketerade. LCD-apparater ska också fraktas ståendes men är inte lika känsliga. Självklart kan en TV klara av att fraktas liggandes men jag tycker det är dumt att chansa.

Att dom däremot skulle ha en sensor i sig låter som ett påhitt, en TV tar inte skada av att ligga ner på exempelvis ett bord eller annan plan yta. Det är ju vanligt att man lägger den ner om man ska sätta på ett väggfäste eller liknande, på verkstäderna ligger dom dessutom med skärmen neråt hela tiden när man lagar dom.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk

Angående sensorn så var det valigt för att det fanns en mätare på kartongen med en liten kula som hoppade över till olika nivåer beroende på lutning. Inget jag sett på de senare åren som återförsäljare.

Dock bör plasmor transporteras stående åga glaset som tidigare diskuterats.

Visa signatur

"?"

Permalänk
Medlem

Förr då Plasma TV var jättedyra så satt det på en indikator på ytterförpackningen som visade ifall TV'n hade lutats mer än 15 grader under transport. Ifall man fick hem en Plasma med bruten inidkatorvätska så skulle man klaga och omdelbart få den utbytt mot ny.

Det är faktiskt inte främst pga sprucken glasskiva som en Plasma skall vara stående på Pall, nej det beror på de små små enskilda plasmacellerna som är fyllda med gas, dessa celler har ett jättetunt glasskikt som kan få mikroskopiska sprickor om det lutats för mycket pga vikten. Om det bildas sådana sprickor så kan gasen långsamt läcka ut med resultat att det så småningom bildas mörka fläckar i bilden och tillslut blir det helt svarta områden. Har man fått en plasma som lutats för mycket så kan den fungera perfekt i början men så småningom börja gå sönder. Ett lurit fel således!

Nuförtiden tror jag dock man har slutat med dessa indikatorer i alla fall på skärmar i normal prisklass. Det är väl det faktum att stora platta TV kommit att bli en folklig billigare dusinprodukt som gör att man bryr sig mindre.

Vad gäller LCD så tål de lutning utan problem, dock så kan det vara känsligt med stort tryck mot enskilda punkter på skärmen som kan förstöra kristallerna. Därför så bör den om den är liggandes ligga med skärmen uppåt alternativt med skärmen på en mjuk yta såsom en säng..

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Avstängd

Min Panasonicplasma hade en sådan mätare, såg ut som en termometer vill jag minnas. Köptes i somras.