Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Datavetare

AMD 2014 Q1 resultat

AMD presterade ett resultat för Q1 som faktiskt var lite bättre än väntat, men lite trista saker fanns att läsa.

Det positiva:

  • AMD behöver bättre marginaler om man ska få pengar över till R&D och (kanske p.g.a. coin mining?) så ökade genomsnittligt försäljningspris på dGPUer!

  • Fortsatt bra försäljning av systemkretsar till PS4 & XBox One

  • AMD har också fått ner sina kostnader rejält de senaste åren.

  • AMD gick upp nästan 6% i eftermarknadshandeln på denna rapport (resultatet presenterades strax efter börsens stängning)

Det negativa:

  • Man visade vinst 2013 Q4, men det blev en liten förlust detta kvartal.

  • Vinst marginalen är väldigt låg och AMD bedömer att den kommer stanna där och målet är att kunna visa vinst även med denna marginal. Fortsätter Xbox One och PS4 sälja bra går det säkert då R&D kostnaden för de systemkretsar som används där blir minimal framöver, men detta visar hur otroligt tunna marginaler det är för den typ av kretsar som användas i t.ex. konsoler.

  • Omsättningen av x86 CPU/APU har halverats på 2 år

  • De ARM baserade Opteron modellerna kommer först Q4 2014 och än så länge har marknaden för s.k. mikroservers gått betydligt sämre än väntat (gäller även för Intels Silvermont-baserade servers så hänger inte ihop med ARM). Personligen har jag svårt att se vem microservers vänder sig mot, de är egentligen bara bättre räknat i perf/W om de är väldigt lågt lastade men i det läget kör man ju virtualiserat på sin egen server eller kör alltihop i "molnet".

  • AMDs börskurs ligger fortfarande väldigt lågt historiskt sett

Känns lite som AMD gett upp CPU-spåret, enda nya "big-core" Opteron lanseringen är "Berlin" som är en APU för servers. Kanske vettigt i framtiden, men för tillfället så är användningen av hUMA i princip noll både på servers och skrivbordet. Servermarknaden är typiskt mer konservativ än skrivbordet så lär inte hända speciellt mycket kring hUMA på ett tag.

Att gå över till ARM lär knappast rädda dem, konkurrensen där är stenhård med minimala marginaler + ingen vet om mikroservermarknaden överhuvudtaget blir något att räkna med.

Vad borde AMD satsa på framöver tycker ni?

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

Låter lovande!

Vad jag vill se är en FX APU med 8+ kärnor, 1-2 GCN kluster och extra cache. Med tanke på hur HSAs potential ser ut kan detta bli en rejäl succé eller en flopp om HSA utvecklingen inte håller takten.

Edit: Jag vill se fler rena APU bärbara, om jag ska köpa en AMD bärbar så vill jag inte ha den där diskreta grafikkretsen som varenda tillverkare vill stoppa in vilket går emot hela konceptet med en APU.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem

Har du länk till informationen du har fått?

Visa signatur

Chassi: Corsair 4000D CPU: Intel i7 11700K RAM: 32Gb DDR4 Moderkort: ASUS Z590-F
Grafik: RTX 3070 Ti OS: W11 SSD: M.2 1TB snabb som tusan

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Cooling23:

Har du länk till informationen du har fått?

http://quarterlyearnings.amd.com/phoenix.zhtml?c=74093&p=quar...

En sammanfattning kan man hitta hos t.ex. AnandTech. GAAP = Generally Accepted Accounting Principles, är det värde som bäst fungerar när man jämför företags resultat. I Non-GAAP värdet kan man vara lite mer "innovativ" vad det gäller hur man beräknar sitt resultat.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Yoshman:

AMD gick upp nästan 6% i eftermarknadshandeln på denna rapport (resultatet presenterades strax efter börsens stängning)

AMD brukar dock kunna röra sig ganska hastigt (8-9% upp eller ned på en dag är inte helt ovanligt) och april har ju inte varit så lysande för kursen. Denna ökning innebär att man ligger på samma nivå som för en vecka sedan...

Permalänk
Citat:

(text)

Vad borde AMD satsa på framöver tycker ni?

Bra att det börjar vända för AMD

Men är fortfarande lite deppig över bulldozer floppen
Hade dem inte misslyckats med den arkitekturen så hade nog läget varit någorlunda bättre
De hade inte behövt prestera bättre än sandy bridge
10-15% sämre hade varit acceptabelt samtidigt som de behållit ungefär samma strömförbrukning som phenom II

Vilket ledde mig på en tanke som troligtvis många andra tänkt på
Hade dem inte lyckats bättre om de bara krympt phenom II till 32nm? (har för mig att phenom II var 45nm)

Krympningen hade nog sänkt strömförbrukningen samtidigt som de kunnat öka klockfrekvenserna
Sedan gjort något som hade förbättrat ipc:n med 5-10% (Kanske förbättra cache minnena lite?)
Det hade blivit en bra kombo tillsammans med en krympning och ökning av klockfrekvenser
(kan inte så mycket om vad som ökar prestandan hos cpu:er, så rätta mig om jag är helt ute och cyklar)

Med andra ord så hade en "phenom III" serie gett dem mer tid med bulldozer arkitekturen

Permalänk
Medlem

Jo Scitus, jag håller med. Bara förbättringarna de stoppade in i Llano gav några procent upp i prestanda från motsvarande 45nm processor, ofta kring 5% men så mycket som 12% enligt sweclockers test. Och en bättre frontend som kan utnyttja beräkningsenheterna bättre hade nog suttit fint. I många test ligger Phenom II X6 riktigt bra till mot FX-8350 trots mycket lägre frekvenser. IPC-boosten från Llano och något enstaka hundratal MHz extra hade gjort Phenom III märkbart bättre, för att inte tala om hur den stått sig mot 8150. Allt det enorma arbete de la ner på Bulldozer borde kunnat ge en bättre frontend till Phenom III.

Ibland känns det som att hela Bulldozer arkitekturen var menad att vara något annat. Att ryktena om "reverse HT" kanske hade grund. Att det var meningen att den skulle kunna dela heltalsenheter på samma sätt som den delar flyttalsenheter. Hursomhelst så la de ner mycket arbete i onödan på den arkitekturen. Vill inte veta vad det kostat. :/

Permalänk

AMD borde satsa hårt på att bli ett företag förknippas med gaming & grafikkort, de som driver fram grafisk utveckling i spel, här kan Mantle kommer att spela en stor roll, det är viktigt att AMD satsar på sin mjukvaruavdelning och ser till att finslipa all sin mjukvara och göra den lätt tillgänglig, kanske ha divisioner redo att hjälpa spelföretag som vill inkorporera Mantle. Det tror jag - APU'erna är också ett projekt man bör fortsätta arbeta på, samt göra sina processorer mindre och mer strömsnåla för att kunna passa allt mindre grunkor.

Visa signatur

Mitt kärnkraftverk
|Asus PRIME-B350-PLUS|PH-TC14PE_OR|Ryzen 5 1400@3890MHz|Vega 56@Vega64bios |Corsair 2x4GB 3200MHz|Corsair TX 650w Bronze|CM Storm Enforcer|AOC G2460PF / 24"144Hz FreeSync|