Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Datorn startar inte som den ska efter byte av grafikkort

Permalänk
Medlem

Datorn startar inte som den ska efter byte av grafikkort

Slog till igår och inhandlade ett XFX Radeon HD 5850 XXX Edition. Fick först byta PSU till en Corsair TX750, allt gick bra, datorn gick upp fint med mitt gamla grafikkort. Slänger in det nya kortet, och försöker starta upp. Allt är bara svart, ingen BIOS-skärm, inga "felpip", ingenting. Sätter tillbaka till gamla grafikkortet, datorn startar som vanligt.

Byter återigen, ser till att använda andra PCI-E-powerkablar den här gången. Försöker starta upp några gånger och ingenting händer. Då går jag iväg någon minut med datorn igång, när jag kommer tillbaka ser jag precis hur BIOS-skärmen ploppar upp, sedan laddar allt som vanligt. Väl inne i Win7 fungerar allt utmärkt, jag installerar drivisar och kliar mig i huvudet. Stresstestar kortet lite, allt snurrar på tipp-topp.

Stänger av datorn, ska sätta på och får samma problem igen. Den vill inte starta 2 av 3 gånger, och när den väl startar tar det en evighetslång tid innan BIOS-skärmen kommer upp och den börjar hitta hårddiskar osv. Har en ganska effektsnål setup, förutom grafikkortet, så jag förstår faktiskt inte vad som är problemet. Har 4 långsamma fläktar i chassit, som ligger på samma kabel. Bara en hårddisk inkopplad. Alla fläktar + disken går precis som de ska.

Kan det vara fel på kortet? Har fått rådet att uppgradera moderkortets BIOS, men senaste uppdateringen där är från -07 om jag förstår ASUS sida rätt.

Tacksam för all hjälp jag kan få... förstår ingenting!

Permalänk

Är det datorn i signaturen? Gick in på ASUS hemsida och såg att ditt moderkort inte har stöd för den CPU du kör på. Går den i rätt hastighet och får rätt spänningar? Vet ej om det har med ditt problem att göra dock, jag hade testat grafikkortet i en annan dator om jag var du för att utesluta en möjlig felkälla.

Visa signatur

Dator: i5-13600K, Asus Prime Z690-P, Noctua NH-D14, Kingston Fury Beast RGB 32GB DDR5-6000, Gigabyte RTX 4090 gaming OC, Seasonic Platinum SS-1000XP, Lian-Li Lancool 215, Samsung 980Pro 2TB M.2 NVME, Acer Predator XB323QKNV 4k 144Hz

Permalänk
Medlem

Japp, det är datorn i signaturen. Intressant iakttagelse där, jag har haft den där riggen i 2,5 år. Uppgraderat HD till SSD, 2Gb till 4Gb RAM, Nvidia 8600 till 9600 (kört på ASUS silent-versioner). Aldrig haft några som helst problem alls.

Bytte mitt fläktlösa 300W PSU till Corsair TX750 nu, och det gick ju bra som sagt, men efter jag stoppar i XFX-kortet blir det jäkligt konstigt.

Jag klockade tystnaden nu, det tar ca 2:30 innan systemet går upp (när det går upp). Oftast får jag ingen BIOS-skärm eller info alls, förrän Win7 laddar. Har aldrig sett något liknande.

Hade faktiskt ingen susning om att mitt MK inte stöder min CPU, det har ju snurrat på fullständigt problemfritt i 30 månader.

Några tips på ytterligare felsök? Ska försöka kolla kortet i en polares dator i helgen. Funderar på att slå av all överklockning om jag kan komma in i BIOS (kör dock bara på default settings).

Permalänk

Kan man låsa PCIE när man klockar med det moderkortet? Annars kan det ju vara det. Här är en lista med saker du kan prova:

1. Kör utan överklockning.
2. Uppgradera BIOS på moderkortet till senaste version (obs! Ej i Windows).
3. Testa grafikkortet i en annan dator.

Visa signatur

Dator: i5-13600K, Asus Prime Z690-P, Noctua NH-D14, Kingston Fury Beast RGB 32GB DDR5-6000, Gigabyte RTX 4090 gaming OC, Seasonic Platinum SS-1000XP, Lian-Li Lancool 215, Samsung 980Pro 2TB M.2 NVME, Acer Predator XB323QKNV 4k 144Hz