Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Speldator 8K (max 11-12K inkl. skärm etc.)

Permalänk
Medlem

Speldator 8K (max 11-12K inkl. skärm etc.)

Jag är alltså inne på att köpa mig en ny dator. För en 5-6 år sedan hade jag ganska stor koll på vad som gällde, men har tappat intresset för att följa trenderna ganska fatalt. Har knappt koll på vilka modeller, eller ens märken, som gäller för att bygga ihop sig en dator nu för tiden. Förut var det bl.a. Nvidia och AMD som gällde, men jag har förstått att det skiljer sig lite sedan "min tid", så att säga. Ja, jag vet inte ens vilket operativsystem som man skall använda sig av, så då förstår ni hur illa ute jag är egentligen.

Primärt skall den användas för gaming; tänk CS, Dota, FM12 (och möjligen BF/D3 om datorn klarar detta, men har ingen prioritet att datorn primärt skall klara dessa spel), en del tittande på film i 1080p (detta har jag dock en känsla av att de flesta datorer klarar av nu för tiden, men kan ha fel) samt det gamla vanliga, surfa runt, lyssna musik, kanske en session i Photoshop då och då. Ja, då har ni fått en överblick av vad datorn skall användas till primärt.

Budget för själva datorn ligger kring 7000-8000kr, med ett absolut maxtak på 9000 kr, samt kring 2000-2500kr för en skärm med ett absolut maxtak på 3000kr beroende på hur ekonomin ser ut efter val av komponenter kring själva datorn.

Saker som jag prioriterar;
- Att datorn skall vara tyst är någonting jag prioriterar högt. Nu kanske det bara jag som _bortskämd_ med att min nuvarande dator låter som en dammsugare och jag hoppas utvecklingen har gått åt "rätt håll" kring detta under tiden som jag varit borta från teknikvärlden, så att säga. Som sagt, generellt tror jag att det är ganska normalt med en lugn och tyst dator nu för tiden, men vad vet jag om detta?

- Snabb vid startup. En ny dator kommer givetvis vara monsturöst snabb då den inte har speciellt mycket att ladda in, men om man kan tjäna ett par sekunder i starten genom att byta någon komponent (utan att tappa i kvalité och utan att priset sticker iväg markant), så har jag absolut inte mot att få förslag på detta.

Som sagt, kring 7000-8000 kr för själva datorn samt 2000-2500 kr för skärm. Troligen måste även ett operativsystem smitas in i min budgeten/planeringen. Så, hur långt når jag med denna budget? Går det att köra OS via SSD-disk (om detta nu är prisvärt nog) och lagra filmer, bilder och musik via en annan HDD (extern?)

All sorts hjälp, vägledning, rabattering, reor eller vad som helst kan vara till användning för mig.

Edit: Jag har inga som helst planer på att överklocka, så komponenter med detta som potentiell möjlighet är ingenting att knappt väga in.

Edit 2: Chassi skall ju givetvis ingå, men angående detta har jag inga som helst krav gällande utseende eller liknande, så länge det finns ett fint luftflöde och bra möjlighet för fläktar och massa annat.

Permalänk
Medlem

Har suttit och kollat på diverse sidor, samt i andra trådar här, och har kommit fram till denna dator för tillfället. Men då jag inte vet om produkterna passar ihop, eller om de är prisvärdast sett till prestanda/pris, så får jag väl reka lite med er här då.

CHASSI:
Chieftec Giga GX-01SL Tower No PSU Silver ATX, 434 kr
http://cdon.se/hemelektronik/chieftec_giga_gx-01sl_tower_no_p...

MODERKORT:
Mainboard-Socket-1155 MSI Z68A-GD55 (G3) Socket 1155, Z68, ATX B3, 999 kr
http://cdon.se/hemelektronik/mainboard-socket-1155_msi_z68a-g...

NÄTAGGREGAT:
Corsair Power Supply 650W TX M, Modular, ATX, PS/2, 849 kr
http://cdon.se/hemelektronik/corsair_power_supply_650w_tx_m%2...

HD:
OCZ Agility 3 120GB SSD, 999 kr
http://cdon.se/hemelektronik/ocz_agility_3_120gb_ssd_r%3a525%...

CPU:
Intel Core i7 2700K 3,5GHz, 2595 kr
http://cdon.se/hemelektronik/intel_core_i7_2700k_3%2c5ghz_soc...

RAM:
DDR3-SODIMM-1333 Corsair Value Select SO-DIMM DDR3 PC10600/1333MHz CL9 8G, 459 kr
http://cdon.se/hemelektronik/ddr3-sodimm-1333_corsair_value_s...

GPU:
Asus Radeon HD7850 2GB DDR5 PCIe, 2119 kr
http://cdon.se/hemelektronik/asus_radeon_hd7850_2gb_ddr5_pcie...

Totalt: 8454 kr -5% = 8031 kr

Har jag missat någonting vitalt? Jag kom till insikten att man kan ladda ned OS, så det beräknar jag inte alls i budgeten. Jag är enormt osäker på om det passar, eller om jag plockat saker som ens är kompatibla med varandra. Så, vad tycks om detta paket?

Edit: Måste jag köpa kylning/fläktar, eller liknande?

Edit 2: Det känns nästan som om CPUn jag valt, är lite i det grövsta lagret. Kanske borde satsa på ett aningen billigare, och lägga ett par hundra på ett annat moderkort?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av j0na1an:

Jo, 170 kr på en dvd låter rimligt, så smäller in detta i paketet också. Totalt landar det alltså på lite drygt 8200 med 5%-rabatten. Dock är jag fortfarande enormt osäker på om allting kommer att passa ihop och om det fortfarande är prisvärda komponenter man plockat ihop.

Permalänk
Medlem

Jag vet att man inte får bumpa trådarna, men jag behöver aningen mer feedback och tips på det som jag har plockat ihop här ovan.

Permalänk
Medlem

Efter att ha hittat en tråd på flashback angående att beställa komponenter till datorer, så valde jag att kopiera en snarlik inköpslista och göra två byten; nämligen att välja en SSD-disk istället för en barracuda för snabbare hastigheter, samt att ta bort DVD-läsaren. Möjligt att jag köper till en annan hårddisk senare för lagringsmöjligheter och köra OS på SSD-disken. Nåväl, här finns en länk till min egen inköpslista.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1743407/2012-04-29

Det jag funderar på är om SSD-disken jag valde, helt sonika, fungerar med moderkortet och de övriga komponenterna i systemet?
Om svaret är ja, och om det inte finns några invändningar på komponenterna i övrigt, så lär jag nog beställa denna inom snar framtid.

Permalänk

Tagit bort vad föreslog innan. Tittade på denna annons för några dagar sedan och då var det en annan konfig.

Ok här kommer lite input.

1. Annan kylare. Stock kylaren är inte bra oavsett om du kommer at överklocka eller inte.
Här är en: http://cdon.se/hemelektronik/xigmatek_xp-s964_cpu_cooler_for_intel_and_amd-11321544
Den skickar ner temp i stock hastighet ca 15c

2 Hade valt ett annat chassie. Den du har valt har en 80mm fläkt. Kommer att börja väsnas.
Härhttp://cdon.se/hemelektronik/arctic_cooling_silentium_t11_tower_no_psu_fully_black_atx-14929146
Inte snygg och lite "gammal" konstruktion med PSU där uppe. Men tydligen tyst enligt tester
Härhttp://cdon.se/hemelektronik/bitfenix_merc_beta_tower_no_psu_black_atx-15115818
Snyggare med nyare konstruktion. Och mer reptålig. Vet inte dock hur tyst den är.

Och köp till en extra 120mm fläkt.

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk
Medlem
Skrivet av Luxor ABC80:

Passa på när CDON har lagerrensning:http://cdon.se/hemelektronik/lagerrensning/specialerbjudanden_p%c3%a5_pc-produkter/datorpaket/

Komplett dator för 7590:- Med SweC rabatten

Tyvärr tyckte jag inte att det datorpaketet passade mig faktiskt. Sen är det möjligt att jag har fel, men det får någon annan berätta för mig isåfall.

Nej, mer kritik på det paketet som jag plockade ihop tack.

Permalänk
Hedersmedlem

Ja du ska köra OS på SSD:n. Lagringsutrymmet därutöver väljer du själv att komplettera med hårddiskar efter behov.

Kan du söka dig utanför inet så kan du få tag i ett grafikkort som bara är lite lite sämre men billigare. Tänker på geforce 560 ti 448 cores. Sweclockersrecesionen slog fast att det var mer likt ett 570 än ett 560 TI. Läser där och döm själv.
Betänk att CDON kör en extrarabatt på det till 1790 kr. http://cdon.se/hemelektronik/gainward_gtx_560_ti_448_cores_12...
Går väl att ta generella sweclockers 5% rabatt på detta med (SWEC1204, byts väl ut snart).

För skärm så kan jag rekommendera Dells Ultrasharp U2412M. En IPS-panel och Dell håller fortet med att erbjuda 1200 pixlar i höjd. Tyvärr är det ju ovanligt med sådana. Vi har köpt in ett gäng på jobbet och är nöjda.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=946255

Mer lite tur och vilja så kanske den kommer på rush hour på fredag som Andrew hintade om här. Så har du möjlighet att sitta vid datorn 13.00-16.00 på fredag och refresha dustin homes hemsida kanske den dyker upp. I annat fall så har de ju ett pris inom budget för den ändå.
#12209730

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Hedersmedlem

Visstja. Du skrev att du inte ska hålla på med överklockning. Då behöver du inte köpa en k-modell. Den kostar extra för den är upplåst (man kan pilla på en inställning som gör att den överklockas, multiplikatorn). Den saknar några saker som finns i vanliga modellerna (lite om virtualisering). Men är i övrigt lika sina icke-k-modeller.
Så du kan lika gärna ta 2500 och bespara dig 105 riksdaler. Eller lägga på 38 kr och få en nysläppt 3550. Samma frekvens men mer prestanda. Gärna kompletterat med ett moderkort av Z77-chipset så är det garanterad kompatibilitet. Nya ivy bridgeprocessorerna kan fungera på äldre chipset i 6x-serien. Men Gigabyte P67A-D3-B3 har inte (ännu) någon ivy bridgeprocessor på kompatibilitetslistan på dess hemsida.
Sandybridge (2500 och P67) är inte dåliga, det är ingen revolution vi haft men sakerna är över 1 år gamla.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Skrivet av fweewea:

Tyvärr tyckte jag inte att det datorpaketet passade mig faktiskt. Sen är det möjligt att jag har fel, men det får någon annan berätta för mig isåfall.

Nej, mer kritik på det paketet som jag plockade ihop tack.

Jag redigerade bort det medan du skrev din kommentar. Gå upp och läs

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk
Medlem
Skrivet av Luxor ABC80:

Tagit bort vad föreslog innan. Tittade på denna annons för några dagar sedan och då var det en annan konfig.

Ok här kommer lite input.

1. Annan kylare. Stock kylaren är inte bra oavsett om du kommer at överklocka eller inte.
Här är en: http://cdon.se/hemelektronik/xigmate...d_amd-11321544
Den skickar ner temp i stock hastighet ca 15c

2 Hade valt ett annat chassie. Den du har valt har en 80mm fläkt. Kommer att börja väsnas.
Härhttp://cdon.se/hemelektronik/arctic_...k_atx-14929146
Inte snygg och lite "gammal" konstruktion med PSU där uppe. Men tydligen tyst enligt tester
Härhttp://cdon.se/hemelektronik/bitfeni...k_atx-15115818
Snyggare med nyare konstruktion. Och mer reptålig. Vet inte dock hur tyst den är.

Och köp till en extra 120mm fläkt..

Detta kommer jag att kolla på. Det chassit som jag har valt i min uppsättning komponenter ovan, har ju ett chassi som kostar 795kr, och de som du länkade var betydligt billigare. Om jag kan spara in 400 kr, eller lägga dessa slantar på någonting annat, så kommer jag absolut att göra detta.

Skall även köpa mig en extra fläkt efter att ha läst det du skrivit.

Skrivet av Aqualize:

Ja du ska köra OS på SSD:n. Lagringsutrymmet därutöver väljer du själv att komplettera med hårddiskar efter behov.

Kan du söka dig utanför inet så kan du få tag i ett grafikkort som bara är lite lite sämre men billigare. Tänker på geforce 560 ti 448 cores. Sweclockersrecesionen slog fast att det var mer likt ett 570 än ett 560 TI. Läser där och döm själv.
Betänk att CDON kör en extrarabatt på det till 1790 kr. http://cdon.se/hemelektronik/gainward_gtx_560_ti_448_cores_12...
Går väl att ta generella sweclockers 5% rabatt på detta med (SWEC1204, byts väl ut snart).

För skärm så kan jag rekommendera Dells Ultrasharp U2412M. En IPS-panel och Dell håller fortet med att erbjuda 1200 pixlar i höjd. Tyvärr är det ju ovanligt med sådana. Vi har köpt in ett gäng på jobbet och är nöjda.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=946255

Mer lite tur och vilja så kanske den kommer på rush hour på fredag som Andrew hintade om här. Så har du möjlighet att sitta vid datorn 13.00-16.00 på fredag och refresha dustin homes hemsida kanske den dyker upp. I annat fall så har de ju ett pris inom budget för den ändå.
#12209730

Stort tack för input gällande GPU. Jag har beslutat mig för att gå på det grafikkortet här som du berättade om, då skillnaden i prestanda inte är speciellt stor, samtidigt som priset skiljer sig ganska markant. Skillnaden i pris kontra prestanda blir inte alls stor, precis som du sade.

Som skärm har jag beslutat mig att köra en 23' TFT Samsung S23A700D, dels för att jag har läst gott om den, samt för att jag vill ha 120HZ på skärmen. Detta för att främja mitt spelande och flytet generellt. Skärmen finns till hyfsat förmånliga priser, så jag ser köpet som givet. Alternativet hade varit en BENQ 24' med 120HZ, som trots allt är ganska likgilitig just Samsung-skärmen om jag förstått det hela rätt, med ett par små skillnader i färg och bleeding bl.a.

Skrivet av Aqualize:

Visstja. Du skrev att du inte ska hålla på med överklockning. Då behöver du inte köpa en k-modell. Den kostar extra för den är upplåst (man kan pilla på en inställning som gör att den överklockas, multiplikatorn). Den saknar några saker som finns i vanliga modellerna (lite om virtualisering). Men är i övrigt lika sina icke-k-modeller.
Så du kan lika gärna ta 2500 och bespara dig 105 riksdaler. Eller lägga på 38 kr och få en nysläppt 3550. Samma frekvens men mer prestanda. Gärna kompletterat med ett moderkort av Z77-chipset så är det garanterad kompatibilitet. Nya ivy bridgeprocessorerna kan fungera på äldre chipset i 6x-serien. Men Gigabyte P67A-D3-B3 har inte (ännu) någon ivy bridgeprocessor på kompatibilitetslistan på dess hemsida.
Sandybridge (2500 och P67) är inte dåliga, det är ingen revolution vi haft men sakerna är över 1 år gamla.

Nu när du säger det så, jag kan absolut lägga 38 kr extra och få en nysläppt 3550, men vore det inte aningen bättre om jag isåfall lägger till 100 kr och får en nysläppt 3570k som har, av vad jag utläst, en aningen högre prestanda än just 3550, samt att möjligheten till överklockning finns (om jag nu mot förmodan skulle vilja styra upp detta i framtiden vill säga). Det vill säga, den är framtidssäker (om jag förstått det rätt) om jag skulle vilja överklocka. Nu är ju du aningen mer insatt i detta än mig, men om jag nu kan tjäna in pengar på att ta ett aningen sämre grafikkort (som dessutom är tydligt rabatterat) och få en aningen bättre processor, så ser jag detta som givet faktiskt. Vad tycker du?

Om jag nu väljer att köra ett moderkort från generationen Z77 så hade jag nog valt detta, http://www.inet.se/produkt/1902221/gigabyte-ga-z77mx-d3h-matx. Där kan man även köra SLI och Crossfire, vilket är givande, om jag nu väljer att klocka senare så att säga. Har jag fel eller finns det något bättre alternativ till detta kort?

Permalänk
Medlem

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1743801/inet
Dessa produkter från inet.

Samt med komplettering från cdon med dessa produkter;

Chassi
http://cdon.se/hemelektronik/bitfenix_merc_beta_tower_no_psu_...

Kylare
http://cdon.se/hemelektronik/xigmatek_xp-s964_cpu_cooler_for_...

Grafikkort
http://cdon.se/hemelektronik/gainward_gtx_560_ti_448_cores_12...

Total CDON + Inet: 5295 kr + 2319 kr = 7614 (ej räknat med -5% på cdon)

samt denna skärm från Webhallen.com

Skärm
http://www.webhallen.com/hardvara/143459-samsung_23_led_s23a7...

Permalänk
Hedersmedlem

Ja i5 3570k är snabbare än i5 3550 eftersom den har 100 MHz mer. Och lite överklockning klarar alla av. Säg att du nöjer dig med 4,0 GHz, det ska inte vara så svårt att uppnå. I bästa fall om du inte behöver labba med spänningen kan det vara så enkelt som att sätta om multiplikatorn (ett värde) i BIOS från 34 till 40. 100 MHz är basfrekvensen och har man inte en k-processor är det endast den man kan ändra men den drar med sig frekvensen för en del andra enheter och man kommer inte så långt. Med k-processorn får man ändra multiplikatorn uppåt över vad den sålts som.

Men du ska vara medveten om att för spel så är det grafikkortet som sätter begränsningarna. För 2 av 3 spel i sweclockerstestet av ivy bridge så var ju skillnaden mellan i5 och i7 baserade sandy bridge och ivy bridge bara 1-3 fps i 1920x1080. Och det var med ett grafikkort som är bra mycket bättre.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aqualize:

Ja i5 3570k är snabbare än i5 3550 eftersom den har 100 MHz mer. Och lite överklockning klarar alla av. Säg att du nöjer dig med 4,0 GHz, det ska inte vara så svårt att uppnå. I bästa fall om du inte behöver labba med spänningen kan det vara så enkelt som att sätta om multiplikatorn (ett värde) i BIOS från 34 till 40. 100 MHz är basfrekvensen och har man inte en k-processor är det endast den man kan ändra men den drar med sig frekvensen för en del andra enheter och man kommer inte så långt. Med k-processorn får man ändra multiplikatorn uppåt över vad den sålts som.

Men du ska vara medveten om att för spel så är det grafikkortet som sätter begränsningarna. För 2 av 3 spel i sweclockerstestet av ivy bridge så var ju skillnaden mellan i5 och i7 baserade sandy bridge och ivy bridge bara 1-3 fps i 1920x1080. Och det var med ett grafikkort som är bra mycket bättre.

Stort tack för ett intressant och informationsrikt svar. Även fast jag inte hängt med i svängarna speciellt mycket på sistone, samt att mitt "hårdvaru-vokabulär" inte är det mest utvecklade, så hängde jag förhoppningvis med i allting du skrev.

Det som jag menar med att välja i5 3570k är helt enkelt för att det, i pris, inte skiljer speciellt mycket från de övriga modellerna som diskuterats här ovan. Lite drygt 100 kr från i5 3550 och lite drygt 140 kr från i5 2500k. Med 3570k så får man ju dessutom en aningen bättre standardprestanda, samt att möjligheterna för överklockning och en potentiell prestanda ökar ganska kraftigt, så jag tycker att det känns ganska givet att köra 3570k med Ivy Bridge (även om IB i sig inte innehåller några större skillnader från SB som jag förstått det).

Nåväl, du nämner även att det till stor del är grafikkortet som är det avgörande för hur bra spelen skall flyta på och i olika grafiker etc. Det kortet som jag senast valt att inkludera i mitt inköp, Gainward GTX 560 Ti 448 CORES 1280MB, hur bra/dåligt är det i relation till det/de grafikkort som man använde i dessa speltest? Beroende på svaret jag får på den frågan så undrar jag ju givetvis om jag, med tanke på att jag inte har en allt för stor budget i dagsläget, bör köpa det ovan nämnda grafikkortet eller om jag skall vänta på nästa lön för att lägga en lite större slant på det/de grafikkort som användes i testet? Som jag tidigare har nämnt så är inte den primära tanken att maxa de allra nyaste spelen (Diablo 3, DotA2 mfl.), även om jag givetvis inte skulle ha någonting emot detta om det går att lösa med min nuvarande budget. Så helt enkelt, hur bra/dåligt är det ovan nämnda grafikkortet med det/de kortet/n som använts i testen och bör jag samla till en lite större slant för att köpa ett sådant istället för GTX 560-kortet?

Permalänk
Hedersmedlem

Ja du inledde med att inte hade några som helst planer på att överklocka. Därför föreslog jag de icke-klockvänliga. Börjar lite småplaner växa fram att göra det så håller jag med om att man bör lägga en liten småslant på en k-processor.

560 Ti-448 testas här: http://www.sweclockers.com/recension/14783-nvidia-geforce-gtx...
Som synes är standardkortet efter 570 med några få fps endast. Det visar på att 570 är värt sitt pris.
Vet man minimala skillnaden mellan dem så kan man sedan jämföra mot 7970 och titta på 570 minus 2-3 fps:
7970 testet är här: http://www.sweclockers.com/recension/14844-amd-radeon-hd-7970

Förutom det märkligt (billigt) prissatta 580 kortet här: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=818907 så ökar priset mycket och fps:en inte så mycket med de kraftigare korten. Skillnaden är 859 kr plus webhallen frakt. Men du håller ju dig under maxtaket. Mer kan jag nog inte råda i det här.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem

Tack för ännu ett mycket bra inlägg.

Jag kollade igenom båda testen lite snabbt och spenderade mest tid på prestandaindex-sidan. GTX 580 var ju index på dessa test och visade hur de övriga korten stod sig i relation till just 580-kortet. Förutom detta kort så finns ju även GTX 590 och GTX 680 som är betydligt bättre, men som kostar drygt dubbelt så mycket som just GTX 580 gör. I dessa prisklasser rör jag mig dock inte.

Enligt testet så var GTX 560 Ti 448 drygt 15 procent(enheter?) sämre än GTX 580. Med tanke på rean som råder på 560 Ti 448:an så kanske det inte blir fullt så prisvärt om man går efter pris kontra kvalité och prestanda, men jag tror nog att GTX 580 kommer att komma att passa mig bra trots att detta innebär en ökning i total budget på drygt 900 kronor för min del. Jag tror dock att prestandan på kortet kommer att göra gott. Således kommer jag mycket troligen slå till på ett GTX 580.

Någonting som däremot slog mig nu, är ett möjligt problem med chassit som jag senast valde att lägga till i mitt planerade datorköp, i kombination med det moderkort som krävs för att köra CPU:n som jag valde. Chassit är ett "ATX"-chassi och moderkortet är att "mATX"-kort om jag förstått terminologin korrekt. Detta innebär, som jag uppfattat det som, att det kan bli problem att få detta att matcha ihop. Stämmer detta eller har jag fått det helt om bakfoten? Om svaret nu är ja på denna fråga, vilket chassi bör jag köpa för att fortfarande hålla nere slantarna på rimliga nivåer? Design och utseende är ingenting som jag bryr mig speciellt mycket om, däremot bryr jag mig, som jag sade tidigare, mer om luftflöde och decibelnivåer. Om svaret är nej så funderar jag fortfarande på om det nuvarande chassit verkligen är speciellt bra gällande just luftflöde och decibelnivåer?

Edit: Angående chassi så funderar jag på ett Fractal Design R3, då jag nu läst till mig att det är relativt tyst och har ett bra luftflöde för en billig peng. Och trots att jag inte bryr mig speciellt mycket om hur datorn ser ut, så måste jag säga att det faktiskt är riktigt snyggt. Finns det några alternativ till detta, som är ännu, eller betydligt, bättre, än R3?

Edit 2: Skit i mitt trixande med kommatecken, jag vet att det är jobbigt att läsa ibland

Permalänk
Hedersmedlem

Ja det billiga 580 låter som ett ganska klokt val.

Nej inget problem med moderkort-chassi. Alla mATX-kort passar i ATX-chassin. Dock inte tvärt om. Det blir bara lite mer fritt utrymme nedanför moderkortet för dig.

Jag är inte så påläst på alla chassin. Jag har tunnelseende på Antec p280 efter Jonas videorecension. Har beställt det. men det kostar ju en slant mer också.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem

Skönt att mATX-kortet kommer att passa i detta chassi i ett ATX-chassi. Dock har jag beslutat mig för att byta chassi, helt enkelt för att det jag nu valt har fått bra recensioner och liknande.

Nu börjar det ta sig tycker jag. Just nu ser det ut som såhär.

Gigabyte Geforce GTX 580
http://cdon.se/hemelektronik/gigabyte_geforce_gtx_580_1536mb_...

Xigmatek XP-S964 CPU Cooler
http://cdon.se/hemelektronik/xigmatek_xp-s964_cpu_cooler_for_...

Totalt blir det ju kring 9000 kr och från början hade jag ju det som den absoluta maxgränsen på själva datorn. Men jag känner mig iallafall väldigt nöjd över hur det ser ut för tillfället, samt att jag lär bli väldigt nöjd över hela systemet som jag byggt ihop.

Permalänk
Inaktiv

Ta ett ATX-moderkort i ett ATX-chassi. Du får mer för pengarna. T.ex.

http://www.inet.se/produkt/1902197/msi-z77a-g43-atx

998 kronor.

Eller så byter du chassi till Fractal Design Define Mini.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon99339:

Ta ett ATX-moderkort i ett ATX-chassi. Du får mer för pengarna. T.ex.

http://www.inet.se/produkt/1902197/msi-z77a-g43-atx

998 kronor.

Eller så byter du chassi till Fractal Design Define Mini.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för input.

Kortet är ju lite billigare än det som jag valt ovan. Om jag däremot skulle byta chassi, hur stor är då skillnaden i luftflöde/fläktar/platser och liknande, jämfört med just Fractal Design R3 som jag plockat?

Permalänk
Medlem

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1748207/2012-05-01

Jag har beslutat mig för att välja det kortet som Kazen_90 länkade till ovan, helt enkelt för att det var ett bättre kort till ett billigare pris. Som jag förstått det är mATX en mindre version av ATX, vilket således borde innebära att man betalar för en "mer slimmad produkt", så att säga. Detta innebär att jag sparar in drygt 100 kr, vilket på det hela taget inte är speciellt mycket, men jag får ju mer kvalité och prestanda för pengarna.

Edit: Ponera att jag skulle haft en ekonomi med ett par tusenlappar mer, vad skulle ha varit optimalt att byta ut isåfall? Eller om jag kommer i uppgraderingstankar inom snar framtid, vad skulle vara det första valet att byta ut? Nätagget eller moderkortet måntro? Kanske sätta in ett nytt kort med RAM samt öka lagringsmöjligheterna med en 2TB HDD?

Permalänk
Medlem

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1804145/2012-05-14

Då börjar det dra ihop sig. Tyvärr är lönen ej så pass stor denna månad som jag hade hoppats, så har blivit tvungen att plocka ett GTX 570 istället för GTX 580 som fanns på rea för ett par veckor sedan. Lite synd faktiskt, men så är det.

Som ni kan se så finns inte ATX-kortet eller nätaggregatet på lager, vilket är enormt synd då nätagget annars var till riktigt bra pris kontra kvalité. Frågan är för det första, vad kräver min dator för watt på nätagget för att palla med? Till en början kommer jag inte överklocka, men om/när jag gör det så kommer jag helt enkelt att köpa ett nytt nätagg för detta ändamål. Tror ni jag klarar mig på ett nätagg med 500-550 watt i samma prisklass som det tidigare? Strikt budget ligger på 8000 i dagsläget, tyvärr, vilket innebär att jag inte kan gå upp i pris alls på varken nätaggregat eller moderkort.

http://cdon.se/hemelektronik/msi_z77a-g43_intel_z77_4xddr3_so... - Samma moderkort som ovan, fast på CDON istället. Till ungefär samma pris som det ovan, vilket nog innebär att jag kommer att ta detta såvida inet.se inte får in nya kort i samma modell.

Så, help a brother out, vilket nätaggregat skall jag plocka för drygt 600-700 kronor?

Permalänk
Medlem

Eftersom jag inte fick speciellt mycket feedback på min senaste post, så plockade jag ihop ett eget nätaggregat. Trots att detta är ett 80plus-nätagg, så är det dock inget vidare gällande kvalitémäkningen som finns (gold, silver, bronze, standard och platium). Men den får duga, då den ligger i perfekt prisklass för mig. Nu känner jag mig i princip färdig med komponenterna till min framtida dator, såvida ingen höjer ett varningens finger i elfte timmen vill säga.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1813151/2012-05-16