En fråga om wifi/streaming/datahastighet

Permalänk
Medlem

En fråga om wifi/streaming/datahastighet

Tänkte köpa en PS3'a och köra PS3 media server. Dock ska jag köra trådlöst internet, då routern står dumt till och har fullt i alla portar.
Har läst mig till att det inte går så bra att streama 1080p över wifi, rätta mig gärna om jag har fel.

Funderar då på om det är en bra idé att försöka bygga en liten HTPC själv och låta den läsa filer över nätverket. Routern kör 802.11 g.
Jag hade tänkt köra Media player classic på den burken, eller något liknande som använder grafikkort till att avkoda videon. Har svårt att räkna ut hur mycket data som ska skyfflas fram och tillbaka, så min huvudfråga är om detta är möjligt - kan jag trådlöst från min NAS läsa en film, och läsa den utan att det hackar?

Jag har försökt räkna lite, säg till om jag tänker fel nånstans.
Först och främst har jag mätt med min netbook hur fort jag kan läsa en fil från min filserver, och det verkar gå i 2.35 megabyte i sekunden

Om man tar ett 1080p-exempel, en stor film med namn som börjar på A kan exempelvis vara 10.9 gigabyte. Den kan händelsevis vara 162 minuter lång.
10930 megabyte delat på 162 minuter är 67,5 megabyte i sekunden, alltså 1,125 megabyte i sekunden. Vilket är ca hälften av hur snabbt det trådlösa kan överföra. Alltså borde det väl gå bra att streama filmen? Eller kan det gå åt väldigt olika mängd data på olika ställen i film, beroende på vad som händer?

Permalänk
Medlem

nu är jag inte helt 100 men har för mig när jag streama film i 1080p över vpn så lagga det med ca 1 mbit i anslutnings hastighet så bara du har snabbare än typ 1.2 mbit så tror jag det ska funka
Men är inte helt 100 men ganska säker

Visa signatur

i7-6700K | MSI Z170A | MSI 1080 8GB | 16GB Kingston HyperX | Intel 600P 256GB | Samsung EVO Basic 840 250GB x2 raid 0 | Corsair RM 750W | 3 x Dell U2414H

Permalänk

det bör gå. men tänk på att sämre signal ger sämre hastighet

Permalänk
Medlem

kan bli lite buffingar tyvärr i 1080

720 funkade bra sist jag provade

Visa signatur

|| Förstärkare Amplifix || Högtalare Canton RC-L || Cambridge Audio Dacmagic || asrock 330||

http://www.minhembio.com/forum/index.php?s=dd15fd8c8426beaecf...

Permalänk
Medlem

Det bör gå bra om man har bra signal ja, men kan lätt bli störningar som gör att det kan buffra lite ibland.

Permalänk
Medlem

Datahastigheten (alltså bitrate) varierar under filmen beroende på hur komplexa scener det är. Vissa scener är svårare att komprimera (t.ex. actionscener med många detaljer som rör sig) och dessa tilldelas mer data än lugnare scener som är enklare att komprimera. På så sätt kan man hålla en jämn kvalitet trots (eller snarare tack vare) att bitrate varierar.

Men samtidigt finns det maximalvärden (vbvmaxrate och vbvbuffersize) som man inte vill överskrida längre tider för att riskera att avkodningsbuffrar blir tömda. Därför kan man ange parametrar när man komprimerar filmen som tar hänsyn till detta och på så sätt undvika uppspelningsproblem.

Så om du själv komprimerar dina filmer t.ex. med x264 så kan du anpassa inställningarna så att det funkar med din nätverksförbindelse och din spelare. Då kan det mycket väl visa sig att du får undermålig videokvalitet i actionscenerna om dessa begränsar kvaliteten för att undvika buffring. Slutsatsen kan då bli att du får komprimera filmerna med lägre upplösning t.ex. 720P för att kvaliteten inte ska bli för dålig.

2.35 MB/s motsvarar 19,7 Mbit/s. Det kan vara trillräckligt för god kvalitet med 1080p om man har en bra encoder (t.ex. x264) och begränsar den maximala bitraten för att undvika buffringsproblem. Min gissning är att din exempelfilm kan fungera ganska bra.

Testa så märker du. Tips om du får problem: Tanka över filmen till lokala hårddisken innan du spelar upp den. Eller dra nätverkskabel. Eller komprimera dina filmer själv och testa dig fram till vilka parametrar som funkar.

Ett annat alternativ kan vara att analysera dina filmer i datorn. Det finns ett bra program för 15 dollar som får licens till på köpet om man skaffar DGDecNV licens:
DGDecNV GPU-Enabled AVC/H.264 Decoder and Frame Server
Programmet heter VBVChecker och kan analysera h.264-filer för att se om de uppfyller VBV-kraven för din spelare. Men detta är nog lite överkurs för de flesta skulle jag tro. Men genom att analysera filer som funkar och vilka som inte funkar så kan man så småningom veta i förhand om man behöver kopiera över dem till lokala hårddisken eller om de går att streama över trådlösa nätverket utan problem. Har man tänkt komprimera sina filmer själv för att kunna streama dem över ett begränsat nätverk så är detta en väl värd investering tycker jag.