Permalänk

Råd om utbildning

Just nu läser jag en treårig utbildning i ljudteknik som anses väldigt bra inom branschen. Om ett år, när utbildningen är slut, kan jag ansöka om kandidatexamen och om jag vill läsa ett magisterår. Vi läser ganska så varvat med praktiska och teoretiska kurser, men de teoretiska momenten kan kännas lite sega ibland, med tanke på att det inte är en utbildning för gamla naturvetare som mig och de praktiska momenten blir fler och fler med tiden, även om det till våren kommer bli C-arbete på heltid. Jag ser verkligen inget fel med utbildningen och jag trivs på den, men jag har börjat tvivla på om det verkligen är den rätta utbildningen för mig. Bra jobb med bra villkor är svåra att få i branschen, eftersom det är så pass hobbynära och många som vill ta de få platser som finns och jag känner nästan hellre att jag vill behålla det som hobby och kunna göra det som är roligast, eftersom jag tycker det är så förbannat roligt att hålla på med. När jag är klar på utbildningen börjar det luta åt att plugga vidare på någon mer traditionell högskoleutbildning, men desto mer jag tänker på det, desto svårare blir det i och med att csn bara finns tillgängligt under 6 års tid.

Jag känner mig egentligen som typen som borde blivit civilingenjör nu i efterhand, då jag har en väldigt god analytisk förmåga och allting som jag lärt mig nu under min praktiskt lagda utbildning har jag försökt lära mig på djupet, för det är det jag är intresserad av och det är det jag är bra på. Jag har också väldigt lätt för matematik, fysik och liknande. Men om jag läser klart utbildningen kommer jag bara kunna ta ut 3 år till i csn, vilket begränsar mig i utbildningarna ganska så mycket.

Den möjlighet jag har då blir ju i princip högskoleingenjörsutbildning, men jag tror egentligen att jag borde kunna nå längre än så. Om jag alternativt skulle "ta studieuppehåll" nu, så får jag fyra år över. Då kan jag väl läsa ett kandidatprogram och sedan ett magisterår? Men hur ser arbetsgivare på kandidat/magister/master egentligen om vi diskuterar praktiskt och teoretiskt kunnande? Och om jag hoppar av nu, så kommer jag heller inte ha något C-arbete med mig från ljudteknikutbildningen, vilket skulle kännas rätt tråkigt. Och hur skulle en framtida arbetsgivare se på det? Är det kanske bäst att läsa två kompletta utbildningar, sedan försöka komma in på ett jobb för att sedan visa vad man går för? Hur stor är skillnaden mellan högskoleingenjör och civilingenjör egentligen när man kommer ut på arbetsmarknaden?

Kan tillägga att jag främst är intresserad av att läsa inom datateknik eller elektronik, då ljudteknikutbildningen gjort mig väldigt intresserad av detta och jag tror att de kan komplettera varandra ganska bra, då jag får andra närliggande kunskaper med mig.

MVH

SkunkFunk

Permalänk
Medlem

Du kan ju jobba under hela din studietid och tjäna pengar så du klarar dig, spara under de första 3 åren så kommer du klara dig fint. Planerar du din tid är det ju inga problem om du verkligen vill det, du får ju mindre fritid och så, men ändå.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem
Skrivet av SkunkFunk:

Jag är väl i ungefär samma sits, skulle behöva total ungefär 7 års studiemedel för att täcka hela min studietid.
Det jag gör är att leva ganska billigt, jobba varje sommar och spara så mycket jag kan.
Den ekonomiska biten går att klara, så låt inte det stå i vägen. Det jag tjänar på en sommar räcker nästan för att betala hyran i ett år ^_^. Extrajobb på helger borde täcka upp en del andra kostnader när du inte längre får studiemedel.

Frågan är väl också om du inte kan tillgodoräkna dig lite poäng från din nuvarande utbildning?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Derox:

Du kan ju jobba under hela din studietid och tjäna pengar så du klarar dig, spara under de första 3 åren så kommer du klara dig fint. Planerar du din tid är det ju inga problem om du verkligen vill det, du får ju mindre fritid och så, men ändå.

Precis, sen kan man ju läsa på halvfart bitvis/hela utbildningen. Då borde man nästan klara av ett heltidsjobb parallellt.

Visa signatur

Är du en arrogant översittare som vet lite bättre än alla andra? Välkommen till Akademiska ämnen, arbetsliv och samhällsdebatt
☺☻☺☻☻☺☻☺
Republikanska föreningen