Problem med att boota från ny disk.

Permalänk
Medlem

Problem med att boota från ny disk.

God kväll!

Har införskaffat en sån här SSD-disk, och när den kom så var jag nyfiken och stoppade in den jämte min förra systemdisk som är en gammal-IDE disk. Installerade Win 7 på den och njöt ett par gånger av hur fort det startade, hade dock inte tid att installera alla program osv så startade från och använde den gamla disken ett tag till.

Nu har jag fixat så att installationen på ssd:n är färdig att användas och kopplade ur den gamla IDE-disken. När jag startade datorn nästa gång, utan den gamla systemdisken så klagade den på att den inte hittar någon boot disk. Samma sak när jag satte tillbaks den gamla disken. Plockade då bort både ssd:n och startade med enbart den gamla disken, då kom jag till "menyn" där jag väljer vilket OS jag vill starta, vilket känns märkligt med tanke på att ett OS ligger på gamla disken och ett på nya, som inte är inkopplad. Väljer jag OS:et på nya disken så säger den naturligtvis att den inte hittar disken med det OS:et och att jag ska koppla in den och starta om. Om jag då gör det fungerar det igen hela tiden.

Verkar alltså som att det kom någon liten bit av Windows hamnade på den gamla disken vid installationen. Finns det något jag kan göra för att kunna starta enbart från min nya disk eller blir det till att göra om?

Permalänk
Medlem

Nu vet du varför man alltid ska ha 1 hårddisk och 1 DVD (eller USB minnen) när du installerar Windows eftersom den annars lägger något den behöver på den andra disken/partitionen. Händer något eller du försöker göra något med den andra (tex ta bort, formateras, dör, kraschar osv) så vägrar Windows att starta.

Vissa kunde inte reparera med Win CD/DVD utan var tvungen att installera om Windows igen.

Permalänk
Medlem

Klantigt av mig. Gör om gör rätt då

Permalänk
Medlem

Det är bootmanager (bootmgr) joxet som saknas för de filerna installerades på din första disk även fast du installerad win7 på den nya. Så men den gamla borta vet inte datorn var den ska leta efter det nya os:et nånstans.

Om du inte redan har installerat om, så kan du prova att boota in på installations-CD:n och efter språkvalet välja "repair". Om du bara har SSD:n ikoppllad så söker repairfunktionen efter Windowsinstallationer och skriver bootmgr info till den nya diskan. Sen kan du boota från SSD:n.

Du kan dock vara tvungen att repetera repair-grejen 3 gånger innan all boot info har återskapats på den nya disken.

Jag gjorde det här för några dar sen, så det går.

/g