Permalänk
Medlem

Switch före router? *bild finns

Hej!

Kommer det att fungera att koppla in switchen före routern? (således kommer trafiken tvingas "backa tillbaka" genom switchen för att behålla LANet skyddat av routern?)
(IDAG STÅR ALL! UTRUSTNING I RUM TVÅ OCH INGEN SWITCH KÖRS, ENBART ROUTER)

Rum 1
ISP --- SWITCH --- NAS --- NÄTVERKSSKRIVARE
|
BETONGVÄGG | BETONGVÄGG BETONGVÄGG
|
Rum 2
|
Stationär pc --- ROUTER/WLAN ~~~~ bärbar pc
|
HTPC

Har sökt på nätet men inte hittat något klockrent svar på denna fråga.
Jag har ett litet dilemma som består i att jag har ett hål genombetongväggen som endast rymmer 1 st nätverkskabel. Möjligheten att borra ytterliggare hål finns. jag har ett gigabit-nätverk som körs ganska hårt.

Är detta möjligt, kommer allt att fungera (skrivare, nas etc)
Annars får jag:
# sikta på att borra ytterliggare ett hål
# skaffa en dedikerad accesspunkt för wlan:et för den bärbara datorn

Fråga #2
Har mätt signalstyrkan och det verkar inte som att betongväggen dämpar särskilt mycket, är detta standard? (lägenhetsbetong) Det bör alltså inte vara några problem att ställa routern och låta den kommunicera trådlöst genom betongväggen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nortek:

Jag har en liknande setup, men istället för NAS och skrivare så har jag 2 stationära datorer kopplade till switchen direkt (för att routern inte klarar mer än 30 Mbit och jag vill få 100 Mbit internet nät till stationära datorerna). Sedan använder jag routern kopplad till switchen för trådlöst internet och det fungerar bra. Det är väl kanske lite mer osäkerhetsfaktorer eftersom du ska få kontakt emellan till skrivare och NAS så någon kanske vet bättre just för ditt fall? Sedan måste väl din ISP kunna tillhandahålla lika många IP:n som du har saker kopplade till switchen om du vill att dessa ska få tillgång till internet.

Visa signatur

Ryzen 5800X, Asus ROG Strix B550-E Gaming, Asus ROG Strix 3080 Ti OC, G.Skill Trident Z Neo DDR4 32 GB RAM@3600 MHz cl16, LG 34GN850 + Acer Predator XB271HU

Permalänk
Medlem

Om det där skall fungera behöver du få minst 3 IP-adresser av din ISP. Dock så kommer din NAS och Skrivare stå "på internet". Du vill bara ha dessa på ditt LAN. Testa byt plats på switchen och routern, detta göra att du bara behöver en IP av din ISP och allt står bakom NAT. Har du problem med signalstyrkan när du sätter routern bakom betongväggen så får du nog skaffa en accesspunkt som du stoppar in i switchen på andra sidan.

Permalänk
Medlem

Målet är att kunna "behålla" det interna lanet som routern delar via DHCP så att allt ligger på under samma maskin (bör vara bättre ur säkerhetssynpunkt också med tanke på brandväggen som är inbyggd i routern, skall hårdvara få andra ip-adresser direkt av ISP ligger de utanför brandväggen också.

Permalänk
Medlem

@Clox - exakt som jag trodde. Kanske får bli så att routern ställs i RUM 1 (när jag mätte signalstyrka verkade inte betongväggen försämra signalen märkbart, ovanligt??)
Detta skulle lösa alla mina problem

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nortek:

@Clox - exakt som jag trodde. Kanske får bli så att routern ställs i RUM 1 (när jag mätte signalstyrka verkade inte betongväggen försämra signalen märkbart, ovanligt??)
Detta skulle lösa alla mina problem

Det är armeringen i betongen som i huvudsak försämrar signalstyrkan. Så hur mycket signalstyrkan sjunker beror på hur väggen är armerad.

Visa signatur

Fagerja