Hur stor risk är det att vattenkylning läcker?

Permalänk
Medlem

Hur stor risk är det att vattenkylning läcker?

hejsan dator ska inköps men jag tänker lite om jag ska ha vattenkylning..

hur stor risk är det att det ska börja läcka?.
kommer vattnet dunsta bort?.
Nu kommer en väldigt idioti fråga..kan alger uppstå?.

Visa signatur

Sweclockers.se världens bästa sida för alla sorts konspirationsteorier mot ryssar.

Permalänk
Medlem

Det beror på vilket märke du väljer.. och hur du placerar slangar och tuber osv.. Jag e helt imot vatten i mitt chassi så jag går fortfarande på luft tills vidare..

Jag skulle säga att de e en ganska liten chans.. men de händer ofta.. Och det öser ej ut det droppar.

Visa signatur

| Ryzen 1700 @ 4.0 ghz | Asus PRIME X370-PRO | 32 GB Corsair Vengeance LP 3000 mHz | Gigabyte GTX 770 2-way SLI | BenQ XL2410T, 5x AOC e2460SDA | Fractal design R5 | https://i.imgur.com/rjO3bLw.jpg

Software developer

Permalänk
Medlem

pratar vi färdiga lösningar som de från corsair? eller sånt du bygger själv med block, radiatorer och slangar osv? bygger du själv beror det väl på hur noga du gör det, men självklart ska man läcktesta innan man kör igång datorn i början. för färdiga kompaktsystem tror jag att jag läst om att de gått sönder och allt runnit ut två gånger totalt, dropp vet jag inte om det sker där om du inte är vårdslös

alger ska det inte bildas då vattnet inte är särskilt hälsosamt om man säger så finns en del tillsatser för att just slippa sånt som alger.

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Skrivet av makkesk8:

Jag skulle säga att de e en ganska liten chans.. men de händer ofta.. Och det öser ej ut det droppar.

Hur får du ihop den ekvationen?

EDIT: Glömde ju svara

Som föregående skriver är det upp till dig hur noggrann du är, men jag har inte haft några problem iaf, gör man det ordentligt från början så funkar det.
Skulle det avdunsta så fyller man bara på lite.
Man använder också en tillsats för att det inte ska bildas alger eller korrision

Visa signatur

Case Labs M8 | ASUS WS Revolution B3 | i5 2500K | Zotac GTX580 3gb | Corsair AX 850 | Corsair 8gb Vengance CL8 | ASUS Xonar Essence STX | Corsair GT 120gb + 4tb WD black/green | Vattenkylt |

Permalänk
Medlem

Om man kopplar ihop allt ordentligt och kontroll kör vattensystemet någon dag så är det rätt så säkert. Men har man inte möjlighet att byta ut datorn om det skulle skita sig så skulle jag inte rekommendera det.

Visa signatur

Lian Li A71FB, Bequiet Dark Pro 850w, Asus P9X79 pro, i7 3930k@4.7Ghz, R9 290X, H2O, 32gb ddr3, Samsung 830 128gb, 2x 1.5tb WD black, Asus Phoebus.

Permalänk
Medlem

Jag kan väl svara. Jag har haft vattenkylt i nästan 10 år nu. Köpte kvalitetsgrejer, bra pump och silikonslangar med rejäla slangklämmor.
Allt håller ihop än idag och pumpen har gått i princip 24/7 hela tiden. Det är två saker som har läckt för mig under dessa år. En egentillverkad tank och en slangkoppling till grafikkortet. När det läckte så var det liiiite lite, någon droppe då och då som inte gjorde något alls på komponenterna. Det droppade aldrig rakt på dom utan droppen rann med längs efter slangen.

Jag kan inte säga att jag är den mest försiktiga men jag använder sunt förnuft och köper bra saker. Snabbkopplingar litar jag inte alls på. Det ska vara rejäla grejer som man drar åt för hand.

Risk för läckor är det hela tiden, frågan är väl om man tycker att det är värt den lilla risk (enligt mig) man tar. För egen del var det mer en nyfikenhetsgrej än nödvändighet egentligen. Även fast jag var rätt less på ljudet. Det var inga imponerande luftkylare för 10 år sen så det blev rejält tyst och svalt med dåtidens mått mätt.

Men köp rejäla slangar och ordentliga klämmor så kommer du klara dig bra. Jag kör själv på 100% batterivatten och har inga problem med algbildning.

Jag får fylla på vatten någon gång per halvår, kanske 2 ggr. Max 1 liter per år. Varför vet jag inte, vattnet dunstar väl bort genom någon liten liten springa som jag inte hittar. Någon mer kanske kan fylla på...

...jo, en sak till. Man kan ju fråga sig varför man vill ha vattenkylt. Vad man tror sig åstadkomma med den och vilken totalsumma man är beredd att lägga.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Medlem

Byggde ett eget vattenblock som fungerade bra, tills jag tillsatte vinsyra i vattnet. (bara för att se vad som skulle hända.)
Efter ca en månad så droppade det vatten ner på grafikkortet och sen var den burken död.
Detta berodde dock på en slarvig lödning som var täckt med lödpasta när den körde vatten, och därför inte började läcka förens vinsyran frätt bort pastan.

Detta är dock ett värsta scenario, att CPU blocket börjar läcka. och det var mer eller mindre orsakat med flit.
Att just CPU blocket börjar läcka innebär ju att det droppar ner på korten i burken. Annars så om slangen eller kopplingen börjar läcka så är chansen stor att vattnet rinner efter slangen och slutligen hamnar längst ner i burken, där den snabbt avdunstar. (och det nu inte blir jätteläcka,, men då kokar nog CPU'n långt innan du blir blöt om fötterna.

Annars så har det faktiskt fungerat bra med mina vattenkylningar. enda jag egentligen kan klaga på är att man lätt kan glömma bort att kolla vattennivån och fylla på när det behövs. (typ var 3dje månad.) Det beror dock inte på några läckor, utan Osmosis i slangarna. (lite kort,,, slangarna släpper ut lite,lite,lite vatten.) något som syns om man kört färgat vatten igenom transparenta slanger, då slangarna blir färgade.

Lycka till .

Permalänk
Medlem

hmm..njaa håller mig till luft kyling då xP (för att vara på säkra sidan)

Visa signatur

Sweclockers.se världens bästa sida för alla sorts konspirationsteorier mot ryssar.

Permalänk
Medlem

Ett alternativ är att köra med ett slutet system. Inget underhåll, och väldigt lite risk för läckage.