Permalänk

Det är "strömmen" som dödar. Därmed inte sagt att "spänningen" är ofarlig, men det är spänningen som skjuter på strömmen genom kroppen.
Ju högre spänning desto högre ström. Sen påverkar det också om det är lik eller växelström. Växelström är generellt farligare för människor att få i sig.

Permalänk
Medlem

Många röriga inlägg här. Mitt försök att klargöra lite / mitt behov att skriva av mig:

Man kan inte ha en ström utan att också ha en spänning. De som säger att det är strömmen och inte spänningen som dödar/skadar förstår uppenbarligen inte Ohms lag. Har du en hög ström över en hög resistans så har du också en hög spänning, och att då säga att det är strömmen som skadar och inte spänningen är fel. Du kan inte ha det ena utan att också ha det andra.

De som säger att exempelvis stötar från en fleecetröja har hög spänning men låg ström förstår inte att det inte går hög spänning genom kroppen. Luften håller mycket högre resistans än kroppen, och fleecetröjan har en hög inre resistans. Dvs nästan allt av spänningsfallet ligger över luften och internt i fleecetröjan. Det går bara ett par 10 tals volt genom kroppen av en sådan stöt, trotts att den kan lämna flera tusen volt mot något med hög resistans.

Många switchade nätagg dumpar 115 V mot skyddsjord för att filtrera bort störningar på dess utspänning. Har man sin dator kopplad till ett ojordat uttag kan man då ofta få små stötar från chassiet från ledande (olackerade) ytor. Dock så är dessa helt ofarliga (de kan göra ont, men du kan inte dö av de), trotts att du kan mäta upp 115V med en multimeter, och att 115 V från ett nätagg med låg inre resistans alla gånger kan döda dig och kommer göra ordentligt ont även om du inte dör. Skillnaden är att switchade nätagg har mycket hög inre resistans för de 115V de dumpar på skyddsjorden. Det innebär att de lämnar 115V så länge de inte belastas, men så fort något med låg resistans kopplas mot det så ligger nästan hela spänningsfallet över den interna höga resistansen i stället för den anslutna externa resistansen. Så trotts att du kan mäta dig till 115V så går det genom kroppen bara några 10-tals volt.

Så trotts att det i datorer kan gå över 100 A genom vissa kretsar (CPU och GPU drivs ofta runt 1-1,5 V och kan dra flera hundra watt), så kan de strömmarna inte gå genom kroppen, då kroppen har en alldeles för hög resistans för så låga spänningar. Så förutsatt att du inte har ett defekt nätagg så kommer du som max känna lite kittlande i fingrarna om du petar på 12V. Att slicka på de kommer göra lite ont, men inget du kan dö av. Så det är för din hälsa helt ofarligt att pilla i en dator som är på. Du bör dock definitivt hålla dig borta från att pilla i nätagget med nätsladden i. Och även om du själv inte tar skada så är det lättare att av misstag skada datorn om man pillar i den när den är på.

Utöver det, tänk på att det är två saker som man kan dö av vid stötar:
Du kan dels ha oturen att det går precis fel spänning/ström* genom ditt hjärta, vilket då stör ut den elektriska impuls som hjärnan skickar till hjärtat som talar om att den ska slå. Men mer spänning/ström* än så får hjärtat att "starta om". Det är det som en defibrillator gör. Ingen trevlig process direkt, men du kommer inte dö av det. Så lyckas du inte pricka in precis rätt spänning/ström* över hjärtat så dör du inte av det, även om det går mer än vad som skulle kunna döda genom ditt hjärta.
Nästa sätt, och det betydligt vanligare är att du dör av brännskador till följd av den värmeutveckling som stöten gav dig. Här krävs det ganska så ordentligt mycket för att dö snabbt av det, och annars så lever du ett tag och dör en långsam död då kroppen inte lyckas reparera skadorna. De finns även de som inte dör men får allvarliga skador av stöten.

Så många som fått sig en skaplig stöt från att exempelvis petat på ett 230V uttag skulle kunnat dö av det, men fick bara lättare brännskador. Det pga att det gick högre eller lägre spänning/ström* genom hjärtat än det som krävdes för att stoppa hjärtat. Så det går att dö av ganska så låga strömmar om du har otur, men i de flesta fall så krävs det långt mer än så för att döda en människa.

*:Googlar man på dessa värden så anges ofta en ström, men du kan inte ha det ena utan att också ha det andra, så jag skriver spänning/ström för att tvinga folk här att se det som en sak och inte som två vitt skilda saker som inte har något sammanband, som vissa här verkar tro. Och dessa värden skulle lika gärna kunnat anges i spänning, och om man lyckas googla sig till ett normalt hjärtas resistans så skulle man själv kunna fritt konvertera de mellan spänning och ström.

Permalänk
Skrivet av CoZalon:

Förmodligen helt ofarligt, om du inte har pacemaker. I elstängsel är det hög volt just för att du ska få en obekväm stöt.

Har jag fel när jag säger att om man blir strömförande så kittlas det bara lite obekvämt i armen? Fick en konstig stöt av datorn en gång ^^

Det beror ju helt på hur pass kraftig ström du får i dig. Jag fick en gång en rätt ordentlig kyss av en trasig kabel. Jag skulle dra ur denna och råkade sätta handen på det avskalade stället och andra handen på jordplinten i 230 uttaget för att hålla emot skarvdosan.

Kändes rätt rejält, aldrig tidigare kännt något liknande. Starkt vibrerande känsla i armarna.

Visa signatur

Dator: Corsair 800D med ek-pump/res, 2x360-radiatorer, Asus x570 crosshair hero wifi, Ryzen 2 2600 (3950x med EK-block soon), Radeon VII EK-block, 32GB corsair vengence.
Kamerautrustning: Sony A7RIII, Sony 16-35/2.8 GM, Zeiss 55/1.8 ,Zeiss 85/1.8, Sony 100-400 GM, Canon 5DMK3, 16-35/2.8, 50/1.8

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Eller så är det så möjligt att det redan har hänt, Läs o begrunda
http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Produktsakerhet/Forsaljnin...

Haha, tänkte faktiskt på dem, men som Elsäkerhetsverket själva skriver:

"Eftersom bristerna inte innebär någon direkt eller omedelbar fara för person eller egendom har verket bedömt att produkten inte behöver tas tillbaka från konsumenter och återförsäljare."

Haveriet bör utlösa jordfelsbrytaren då det händer, eller i alla fall då du rör vid de strömförande delarna.
Har man inte en jordfelsbrytare.. ja.. då kan man hälsa Darwin från mig (:

Skrivet av Musketör:

Ni snackar skit båda två. Anledningen att bilbatterier inte behöver döda är för att det är likström och inte växelström. Precis som de sa tidigare är det 30mA som är dödligt, och det är en mängd människor som dör varje år av trasiga manicker och apparater.

Det är också tiden som kroppen är strömförande som är farlig, eftersom människor överlevt otroliga strömmar/spänningar/herz under microsekunder.
230 volt och 12 A som passerar genom en människokropp under ex antal sekunder har väldigt skadlig och kan ha dödlig utgång.

Nej. Spänningen i en dator är för låg för att orka driva den farliga strömmen genom kroppen.
Väldigt hög resistans över dina armar och torso.
230V är dödligt, ja, men inte de väsentligt lägre spänningar man hittar i datorn.
Genesis förklarade det bra:

Skrivet av Genesis:

Många röriga inlägg här. Mitt försök att klargöra lite / mitt behov att skriva av mig:
Wall of text

Permalänk
Skrivet av Jory89:

Nej. Spänningen i en dator är för låg för att orka driva den farliga strömmen genom kroppen.
Väldigt hög resistans över dina armar och torso.
230V är dödligt, ja, men inte de väsentligt lägre spänningar man hittar i datorn.
Genesis förklarade det bra:

Det dör ett antal människor av att slicka på 9 voltsbatterier varje år, men det är fortfarande rent skitsnack du slänger ur dig.

Du kan dö av 10 volt och 50mA. Du verkar ju inte förstå vad folk säger.

Visa signatur

[i7 7700K] [RTX 2080] [Corsair CX 1000W] [ASUS MARK II] [16GB DDR4] [Samsung EVO 850 500GB]

Permalänk
Rekordmedlem

Strömmen blir en funktion av spänningen och resistansen, och någon exakt spänning när det blir farligt existerar inte eftersom det är en flytande gräns, dessutom är människokroppen inte ett linjärt motstånd, utan resistansen sjunker vid ökad spänning.
Sedan så spelar även vågformen en stor roll för hur farligt det är, dc är vid samma spänning mindre farligt än ac och frekvensen hos ac ger ger olika farlighetsgrad och effekter på kroppen, det kanske dessutom vore bättre att diskutera hur många joule man tål i stället för att gnabbas om spänningen som inte säger så hemsk mycket?
En annan mycket viktig faktor är vilken bana strömmen tar, en pacemaker kan slå ut hjärtat och döda dig , samtidigt som den är ofarlig om man håller dess elektroder i handen.
Begreppet skydsklenspänning är bort numera men det ger en liten hum om att det skiljer beroende på vågformen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Klensp%C3%A4nning
Samtidigt som man använder högspänning i elstängsel och elpistoler och dessa sällan dödar någon, det händer ibland, men det är inte avsikten, så har dessa oftast högre spänning än vad som används vid avrättningar.
Många har träffats av blixten och överlevt, och där är det enorma spänningar och strömmar, men det uppstår en slags ledande fält runt kroppen så man blir bara svedd på ytan, medans många brinner upp av överslagen som kan bli när de är i kontakt med tågledningar som är 1000ggr "klenare"

Grundfrågan är alltså oerhört komplex, men man kan kanske sammanfatta det som att om datorn är hel och man inte får in ledande föremål i kroppen så lär det inte vara någon risk för dödsfall, är det däremot frågan om trasiga delar eller att man tex skulle få in ledande delar i kroppen så, ja då kan man dö av det.
Hursomhelst och återigen så är en jordfelsbrytare bra !

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Dom flesta är ju helt fel på det... amperen räknas inte ens... de är volten som räknas... man brukar säga att om du är tex 20 år gammal och har bäbishänder så har man ca 2kohm vilket då inte blir ett skit i havet.. räkna på 12 v/ 2k= amphere.. hur mkt blir de nej precis.. om de så står 300 A och 24 V så känns de fortfarande inte
230 V känns för de har jag känt på men du dör inte... skaffa grövre å härdade händer så kan man ta på skenorna i elcentralen....

Visa signatur

Fractal Design R3 | Asus P8Z68-V GEN3 | Intel Core i5 2500K 3,3GHz @ 4,4 GHz | Sapphire r9 290 tri-x 4gb @1100 mhz | Corsair 16GB | Corsair Cooling Hydro H70 Core, 2 stycken Noctua NF-P12 1300 | Corsair AX 850W 80+ Gold Modulär

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av McDizzle:

Dom flesta är ju helt fel på det... amperen räknas inte ens... de är volten som räknas... man brukar säga att om du är tex 20 år gammal och har bäbishänder så har man ca 2kohm vilket då inte blir ett skit i havet.. räkna på 12 v/ 2k= amphere.. hur mkt blir de nej precis.. om de så står 300 A och 24 V så känns de fortfarande inte
230 V känns för de har jag känt på men du dör inte... skaffa grövre å härdade händer så kan man ta på skenorna i elcentralen....

Skärp dig, det går inte att rycka ut ett värde eftersom ohms lag gäller, det är 3 värden där som hänger ihop.
Och att ta på skenorna i en elcentral eller ställverk är inte bra, jag har själv sett vad som händer om du ramlar mot fasskenorna, han mådde aldrig mera bra efter det.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

vadå skärp mig de stämmer ju, sen att du skrev det väldigt mycket finare är ju en sak !
man brukar generellt räkna åldern gånger 100 så får du din Ohm sen vet jag att de är skillnad om du står på olika golv kläder var de träffar å var strömmen sticker ut om de är hög frekvens (ac) så bränner man ju sönder vävnad.... men de han fråga va ju om man tar på en dator /nätagg...
beklagar din vän! Sånt borde inte få hända :/

Visa signatur

Fractal Design R3 | Asus P8Z68-V GEN3 | Intel Core i5 2500K 3,3GHz @ 4,4 GHz | Sapphire r9 290 tri-x 4gb @1100 mhz | Corsair 16GB | Corsair Cooling Hydro H70 Core, 2 stycken Noctua NF-P12 1300 | Corsair AX 850W 80+ Gold Modulär

Permalänk
Medlem
Skrivet av McDizzle:

vadå skärp mig de stämmer ju, sen att du skrev det väldigt mycket finare är ju en sak !
man brukar generellt räkna åldern gånger 100 så får du din Ohm sen vet jag att de är skillnad om du står på olika golv kläder var de träffar å var strömmen sticker ut om de är hög frekvens (ac) så bränner man ju sönder vävnad.... men de han fråga va ju om man tar på en dator /nätagg...
beklagar din vän! Sånt borde inte få hända :/

Du har fel mrqaffe har rätt.

Kroppens motstånd blir mindre ju högre spänning man utsätts för. Vid 12V kanske det är 2kohm, men det är inte 2kohm vid 120V. Motståndet blir inte heller linjärt mindre. Motståndet vid 120V kan t.ex. vara 50ohm. (påhittat motstånd, men principen gäller).

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Älskar alla sweclektriker

Visa signatur

CPU : AMD Phenom | X6 1055T GPU : NVIDIA Gtx 560ti Nätaggregat: Corsair TX850 Chassi: Fractal Design R4 Minne: Corsair 8GB Moderkort: Gigabyte GA-990FXA-UD3 Kylare: Zalman CNPS9900A Tangentbord : Key Tronic Mus : Razer DeathAdder 3500dpi

Permalänk
Medlem

Då blev man helt fellärd i skolan då... ska klaga!
Ursäkta då! ni verkar ha koll på det

Visa signatur

Fractal Design R3 | Asus P8Z68-V GEN3 | Intel Core i5 2500K 3,3GHz @ 4,4 GHz | Sapphire r9 290 tri-x 4gb @1100 mhz | Corsair 16GB | Corsair Cooling Hydro H70 Core, 2 stycken Noctua NF-P12 1300 | Corsair AX 850W 80+ Gold Modulär

Permalänk
Rekordmedlem

Det fanns en rimligt lättfattad artikel på wikipedia om det här med olinjär impedans/resistans i kroppen (där ser man) det finns även medicinska forskningsartiklar som dyker upp om man söker på det men nivån på dem gör att de passar specialistläkare bättre
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_shock
Det finns en tabell där på wikipedia som visar kroppens impedans beroende på spänningen och den percentila variationen hos normalbefolkningen.
Voltage 5% 50% 95%
25 V 1,750 Ω 3,250 Ω 6,100 Ω
100 V 1,200 Ω 1,875 Ω 3,200 Ω
220 V 1,000 Ω 1,350 Ω 2,125 Ω
1000 V 700 Ω 1,050 Ω 1,500 Ω

Den ser bättre ut om man går in o läser på wikipedia

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Och datorspelande är livsfarligt, säger dom!

Visa signatur

7800X3D / 7900XT

R.I.P PALE

Permalänk
Medlem

Underbar tråd!
Eftersom jag anser mig synnerligen expert i detta område lägger jag mig i lite

Till trådskaparen, ja, ström i en dator är farlig och har du otur kan du dö.
Likström och växelström kan båda döda, det som är fördelen med likström är att du kan släppa handen från strömkällan, den skapar inte kramper i muskeln.
Ström skadar över tid och ju längre tid desto större skada, här grillar man en korv med likspänning
http://www.youtube.com/watch?v=OXx1qxH247k&feature=related
Ström skadar på så sätt att det får vattnet i kroppen att förångas och skapar därigenom vävnadsskador.

Ska du jobba med datorn, dra ur kontakten och lyssna inte på något annat än att ström är farligt. 12v klarar fint av att skada vävnader.

Spänning är inte det farliga, det är strömmen som är det.
Ett nätaggregat på 750W kan ge upp till 65Ampere från 12v delen (mer än tillräckligt att grilla korv)
Likström kokar vatten snabbare än växelström dock är växelström i regel farligare då man "fastnar" eftersom dina muskler försöker dra samman sig och slappna av 50 gånger/sekund (eller vilken frekvens man nu har)
Men har du en källa med 12V likström och den kan leverera några 2300W (som ditt vägguttag ger) så skulle jag nog ge en slant på att du dör snabbare av likspänning. (förutsatt att du inte hinner dra undan handen)

Nu finns det säkert en massa som vill argumentera i frågan och det vore trevligt och se hur det elektriska fungerar hos medlemmarna på Sweclockers.

/Nirnaeth

Visa signatur

83 35 47 30 4 5 57 63 60 5 96 22 100 43 4 92 100 23 42 46 44 47 18 96 64 5 61 85 90 45 51 85 4 60 79 62 23 50 44 75 100 20 9 92 49 9 83 88 40 7 45 67 56 82 32 85 60 85 44 69 81 9 98 1 34 51 84 100 22 86 41 44 61 25 60 36 64 49 20 1 24 71 4 65 27 60 72 73 82 76 86 8 40 68 35 59 2 66 85

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Nirnaeth:

Underbar tråd!
Eftersom jag anser mig synnerligen expert i detta område lägger jag mig i lite

Till trådskaparen, ja, ström i en dator är farlig och har du otur kan du dö.
Likström och växelström kan båda döda, det som är fördelen med likström är att du kan släppa handen från strömkällan, den skapar inte kramper i muskeln.
Ström skadar över tid och ju längre tid desto större skada, här grillar man en korv med likspänning
http://www.youtube.com/watch?v=OXx1qxH247k&feature=related
Ström skadar på så sätt att det får vattnet i kroppen att förångas och skapar därigenom vävnadsskador.

Ska du jobba med datorn, dra ur kontakten och lyssna inte på något annat än att ström är farligt. 12v klarar fint av att skada vävnader.

Spänning är inte det farliga, det är strömmen som är det.
Ett nätaggregat på 750W kan ge upp till 65Ampere från 12v delen (mer än tillräckligt att grilla korv)
Likström kokar vatten snabbare än växelström dock är växelström i regel farligare då man "fastnar" eftersom dina muskler försöker dra samman sig och slappna av 50 gånger/sekund (eller vilken frekvens man nu har)
Men har du en källa med 12V likström och den kan leverera några 2300W (som ditt vägguttag ger) så skulle jag nog ge en slant på att du dör snabbare av likspänning. (förutsatt att du inte hinner dra undan handen)

Nu finns det säkert en massa som vill argumentera i frågan och det vore trevligt och se hur det elektriska fungerar hos medlemmarna på Sweclockers.

/Nirnaeth

Jomenvisst eller inte Ett fräscht bilbatteri kan lämna 800A och jag lever än fastän jag känt på mitt batteri idag när jag fyllde på spolarvätska i bilen och det batteriet ger ju drygt 4 ggr mer än din dödande koppling.
Oxsbajs !

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Jomenvisst eller inte Ett fräscht bilbatteri kan lämna 800A och jag lever än fastän jag känt på mitt batteri idag när jag fyllde på spolarvätska i bilen och det batteriet ger ju drygt 4 ggr mer än din dödande koppling.
Oxsbajs !

och du fick ström i hur många sekunder då?

Visa signatur

83 35 47 30 4 5 57 63 60 5 96 22 100 43 4 92 100 23 42 46 44 47 18 96 64 5 61 85 90 45 51 85 4 60 79 62 23 50 44 75 100 20 9 92 49 9 83 88 40 7 45 67 56 82 32 85 60 85 44 69 81 9 98 1 34 51 84 100 22 86 41 44 61 25 60 36 64 49 20 1 24 71 4 65 27 60 72 73 82 76 86 8 40 68 35 59 2 66 85

Permalänk
Medlem

Lite off topic kanske, men någon som vet hur hög laddningen är i kroppen? Alltså naturligt 24/7?

Visa signatur

Computerless

Permalänk
Medlem

Eftersom man kanske kommer göra liknelser som den mrqaffe nyss gjorde så ska vi reda ut lite vad som är dödligt ,trodde inte det krävdes.

Dödlig strömgenomgång i en kropp är när strömmen passerar hjärtat, med andra ord från hand till hand, hand till fot om det är höger hand vänster fot. Skulle man jorda genom höger hand höger fot så kommer man klara sig längre tid. Strömmen letar alltid sig den lättaste vägen.
Skulle man fukta händerna och ta i pluspolen på batteriet i bilen med högerhanden och hålla den vänstra på minuspolen utan att det finns några fler kablar inkopplade och håller i några sekunder så skriver man inga fler inlägg i det här forumet.

Det finns filmer från elsäkerhetsverket om man vill veta hur farligt det är med ström, lik som växel och även ner till 12 volt.

Visa signatur

83 35 47 30 4 5 57 63 60 5 96 22 100 43 4 92 100 23 42 46 44 47 18 96 64 5 61 85 90 45 51 85 4 60 79 62 23 50 44 75 100 20 9 92 49 9 83 88 40 7 45 67 56 82 32 85 60 85 44 69 81 9 98 1 34 51 84 100 22 86 41 44 61 25 60 36 64 49 20 1 24 71 4 65 27 60 72 73 82 76 86 8 40 68 35 59 2 66 85

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Nirnaeth:

och du fick ström i hur många sekunder då?

Det blev så lite ström att jag glömde att ta tiden
Ponera att jag tillhör de 5 mest lågimpediva percentilerna enligt wikipedia då har jag 1750 Ohm hand till hand, då skulle strömmen bli kring 6 mA
För att få dina tidigare nämnda 2300W effektutveckling i kroppen skulle det krävas 190A, alltså en impedans på 0,06 Ohm

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

man kan i regel inte då av 12-volt och jag tvekar på att det dör folk av att slicka på 9 volts batterier (såvida de inte är kvicksilver batterier).
Man ska inte leka med elen för det och det kan döda, dock inte genom att man tar båda händerna emot + och -.

Visa signatur

ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av Nirnaeth:

Eftersom man kanske kommer göra liknelser som den mrqaffe nyss gjorde så ska vi reda ut lite vad som är dödligt ,trodde inte det krävdes.

Dödlig strömgenomgång i en kropp är när strömmen passerar hjärtat, med andra ord från hand till hand, hand till fot om det är höger hand vänster fot. Skulle man jorda genom höger hand höger fot så kommer man klara sig längre tid. Strömmen letar alltid sig den lättaste vägen.
Skulle man fukta händerna och ta i pluspolen på batteriet i bilen med högerhanden och hålla den vänstra på minuspolen utan att det finns några fler kablar inkopplade och håller i några sekunder så skriver man inga fler inlägg i det här forumet.

Det finns filmer från elsäkerhetsverket om man vill veta hur farligt det är med ström, lik som växel och även ner till 12 volt.

tror du påriktigt att du inte kan fukta händerna o ta på ett bilbatteri? äger du en bil?
bara så du vet kan du ta en plastbägare full med vatten och doppa batteriet i utan någon respons...

Visa signatur

ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.

Permalänk
Rekordmedlem

Största risken med batterier och svetsar och andra strömstarka saker är brännskador, det är iofs farligt, men det är väl snarast en sekundär fara, för det är inte elektriciteten i sig som ger skadan.
Chansen att bli direkt skadad av 12V som anbringas utanpå kroppen är otroligt liten, den kan kanske finnas för någon eftersom det finns folk som är överkänsliga mot det mesta, men de flesta känner inte spänning under 25-30V överhuvudtaget, och över 50V börjar de flesta uppfatta det som obehagligt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Ström genom kroppen är alltid farligt.
Men strömen kan även vandra genom ett finger ut i ett anna t(samma hand) och då klarar man högreström eftersom man inte stör hjärtrythmen.
Men har man fått ström i sig ska man åka till sjukhus och köra ett EKG så man inte har fått några hjärtbesvär.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Galaxy Tab S9 FE, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Jomenvisst eller inte Ett fräscht bilbatteri kan lämna 800A och jag lever än fastän jag känt på mitt batteri idag när jag fyllde på spolarvätska i bilen och det batteriet ger ju drygt 4 ggr mer än din dödande koppling.
Oxsbajs !

Det finns människor som blivit träffade av blixten och överlevt. Det är inte bara mängden utan även längden strömmen får passera genom din kropp. Om du kopplar in en apelsin till ett vanligt vägguttag genom två ledare ska du se att den börjar koka och brännas ganska fort. Kroppen har också en väldigt lik uppbyggnad vad gäller vatten så du får förmodligen permanenta skador inom några sekunder om du utsätts för strömmen konstant under den tiden.

red. Jag vill också påminna folk att tråden frågar om det finns tillräckligt mycket kräm i en dator för att döda en människa. Svaret är ja. Det kan sen diskuteras om hur eller liknande men att det inte finns kraft nog i en dator att döda en människa ska inte diskuteras, så är det bara.

Det finns tillräckligt mycket ström i en dator för att döda en buffel

Visa signatur

[i7 7700K] [RTX 2080] [Corsair CX 1000W] [ASUS MARK II] [16GB DDR4] [Samsung EVO 850 500GB]

Permalänk
Medlem

Jag har ingen ambition att övertyga någon som inte vill övertygas, folk dör av ström och även likström under olyckliga omständigheter.
Sedan 1972 har varannan elolycka med dödlig utgång inträffat av lekman på fritiden.

Var försiktiga när det gäller el, i regel får man ingen andra chans.

Visa signatur

83 35 47 30 4 5 57 63 60 5 96 22 100 43 4 92 100 23 42 46 44 47 18 96 64 5 61 85 90 45 51 85 4 60 79 62 23 50 44 75 100 20 9 92 49 9 83 88 40 7 45 67 56 82 32 85 60 85 44 69 81 9 98 1 34 51 84 100 22 86 41 44 61 25 60 36 64 49 20 1 24 71 4 65 27 60 72 73 82 76 86 8 40 68 35 59 2 66 85

Permalänk
Skrivet av Nirnaeth:

Jag har ingen ambition att övertyga någon som inte vill övertygas, folk dör av ström och även likström under olyckliga omständigheter.
Sedan 1972 har varannan elolycka med dödlig utgång inträffat av lekman på fritiden.

Var försiktiga när det gäller el, i regel får man ingen andra chans.

Visa ord. Haft direkt kontakt med något som hänt i samband med en elolycka?

Visa signatur

[i7 7700K] [RTX 2080] [Corsair CX 1000W] [ASUS MARK II] [16GB DDR4] [Samsung EVO 850 500GB]

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Musketör:

Det finns människor som blivit träffade av blixten och överlevt. Det är inte bara mängden utan även längden strömmen får passera genom din kropp. Om du kopplar in en apelsin till ett vanligt vägguttag genom två ledare ska du se att den börjar koka och brännas ganska fort. Kroppen har också en väldigt lik uppbyggnad vad gäller vatten så du får förmodligen permanenta skador inom några sekunder om du utsätts för strömmen konstant under den tiden.

Jag är helt med på det, och har ju tidigare skrivit ungefär samma sak, men för att få en ström genom kroppen krävs det att spänningen är hög nog, och en apelsin har lägre impedans än en människa.
Om man nu ser på 12V så kommer det däremot att bli så låg ström att den är ofarlig för en frisk vuxen person, de flesta kommer inte ens att känna att det är spänning.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Musketör:

Det finns tillräckligt mycket ström i en dator för att döda en buffel

Ja det gör det utan problem, men håll isär energimängden som finns från riskerna med 12V, switchkondingarna kan döda dig utan problem, de har som värst sqr(2) *240V i spänning, dvs 340V och även fel kan ge livsfarliga spänningar, Det värsta som tekniskt skulle kunna hända är att det blir nått fel på nätdelen så den blir kaskadkopplad och på så sätt stegrar späningen ytterligare.
Men med 12V får man anstränga sig för att skada någon.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.