Permalänk

Överspänningsskydd

Hej,

Jag har beställt ett överspänningsskydd ( http://www.inet.se/produkt/6301271/apc-performance-surgearres... ).

Efter att jag beställde det så såg jag att jag inte har jordade uttag i mitt rum. Hur kommer det att fungera tillsammans med överspänningsskyddet? Jag förstår att de inte skyddar mot blixtnedslag, men kommer den att skydda mot ojämn ström? Har märkt att när man tänder lampan i rummet intill så blinkar de lamporna som är tända till lite.

Tack på förhand,

Jonas

Permalänk
Vila i frid

Överspänningsskyddet kommer trots avsaknaden av jordat uttag att "skydda" mot snabba spänningstransienter - som ditt switchade nätaggregat ivfsh tar hand om - med sitt inbyggd överspänningsskydd. Vill du ha en jämn strömförsörjning är det UPS som gäller.

Permalänk
Rekordmedlem

Om lamporna blinkar till så beror det nog snarast på spännigsfall och inte överspänning, men ja ett överspännigsskydd fungerar utan jord, de brukar kortsluta fas/nolla på något sätt, det finns lite olika komponenter som ger de egenskaperna och en del måste bytas ut efter aktivering, som en smältsäkring, andra tål att användas många gånger men slits vid varje aktivering som en automatsäkring. (Nu är det inte säkringar som skyddar, utan olika typer av komponenter där det blir en ljusbåge eller så använder man dioder ungeför som när man använder zenerdioder för att stabilisera en nätdel)
Troligen sitter det även ett nätfilter i skyddet och nätfiltret fungerar mycket sämre utan skyddsjord, kanske inte alls, men själva skyddsfunktionen brukar vara gjord så den är oberoende av skyddsjord eller inte.
Här är det lite varianter på kopplingar om du är intresserad av vad det är som ger skyddet
http://www.phoenixcontact.se/technologies/64885_67220.htm

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

tror det är en voltregulator du letar efter, överspänningsskydd skyddar inte mot påfrestningarna med fulel ur väggen. dock är det problemet delvis överskattat idag då apparater oftast klarar sig för att de förväntar sig usel mat numera.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint