Permalänk
Medlem

En snabbtitt på Gigabyte GA-Z77X-UP5TH

Ibland kan man fundera på varför man ska uppgradera, är det verkligen värt det, osv. Ungefär så kände jag när jag fick hem Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH. Jag hade ju redan en bräda som funkar kanonbra med IvyBridge... Men efter att ha testat den ett tag, så förstår jag varför.

Redan när jag höll i kartongen så kändes något annorlunda mot tidigare. Jag var osäker på om jag blivit klenare eller om lådan verkligen var tyngre än de tidigare moderkortskartongerna jag hållit i... (troligtvis en kombination av bägge, men det kan vi diskutera annan gång).

Det är tyngd i moderkortet och allting känns gediget. Jag gillar att de fem fläktanslutningarna nu är 4-pins. USB-anslutningen som syns i mitten i ovankant på bilden är också något jag uppskattar. Mitt chassi har ovanligt kort USB-kabel, med kontakten placerad på denna plats på moderkortet, kunde jag t.o.m. gömma undan lite kabel.
Om jag ska säga något negativt om layouten, så skulle det i så fall vara placeringen av displayen. När man har minnen isatta och ATX-kabeln ansluten, så är det lite bökigt att se displayen. Som tur är så har jag inte behövt titta på den.

Någonting som var nytt för mig, var den här typen av låsning av instickskorten. När man har flera kort, t.ex. grafikkort, så är jag van vid att det är ett smärre h-lvete att plocka ur valfritt kort pga att det är så trångt mellan korten och man måste böja i sidled för att "snäppa"lös kortet i fråga. Med denna lösning så kan man med lätthet få lös vilket kort man vill även om det bara är några millimeter mellankorten.

Låst:

Upplåst:

Området kring CPU-socketen finns det inte heller så mycket att klaga på. Jag tyckte att de här kondensatorerna såg höga ut och jag var lite orolig för att kylarfästet skulle ta i dem, men det var inga problem.

Naturligtvis finns inbyggd grafik för den som vill det.

Sex stycken USB på baksidan räcker åt mig. eSATA är inget jag använder idag, men man vet ju aldrig när det kan bli aktuellt.
En LAN-anslutning är också helt ok för min del. Dock så kanske det skulle vara bra att ha två stycken anslutningar för att täcka "allas" behov.

Thunderbolt:

Tyvärr inget jag har hunnit testa i dagsläget. Det finns i vart fall två portar för detta:

En principskiss på hur tanken är med Thunderbolt:

Ljudkortsanslutningar:

Beroende på vilken typ av användare man är, så kanske vissa hade önskat fler SATA-kontakter. Själv kör jag sällan mer än tre diskar. Testar jag RAID så hamnar jag på fyra diskar, vilket ändå ger mej portar över till en eller två DVD/CD.

Om man vill optimera sitt system och dubbelkolla hur bra verklig spänning stämmer med inställd spänning, så är moderkortet utrustat med mätpunkter för de vktigaste spänningarna.

Självklart finns även dessa två små knappar som kommer till användning när man "gått över gränsen".

Med moderkortet är det även med ett Bluetooth/WLAN-kort. Till kortet är det med två stycken antenner som har lite drygt en meter kabel. Man behöver alltså inte ställa antennen som på bilden.

Bild på testsystemet:

Här syns bild på hållaren för CPU-kylaren. Det blev lite luft emellan.

Inga problem med själva kylaren heller

Jag är inte helt nöjd med placeringen av displayen.

Här syns den lite bättre och rakt ovanifrån är det inga problem att se den.

Grafikkort (7970 OC WindForce) och nätverkskortet är som synes inte fastskruvade.

Jaha, då trycker vi väl på starknappen då...

Så snart jag började klocka lite, så kändes det att det var skillnad mot tidigare brädor. 5GHz med 3770k var inga som helst problem att nå. För att kunna köra 4/8 med CPUn i alla tester och samtidigt hålla tempen nere på en safe nivå, så valde jag att gå ner till ~4850MHz på CPUn. Minnena är specade till 11-11-11-30 2133MHz med 1.6v, men det var inga problem att köra 10-12-12-28 2222MHz med samma spänning.

En runda 3DMark11

Och en Unigine Heaven DX11

Lite BIOS-inställningar för den som är nyfiken.

Verklig spänning är lite lägre än inställd, men hellre lite lägre spänning än för hög. Spänningen är iaf riktigt, riktigt stabil och den ändrar sej bara ~0.01v när man belastar CPUn fullt. Just stabiliteten på brädan, är det som imponerar på mig.

Observera att mina minnen är specade för 1.6v.

Permalänk
Medlem

Fin liten unboxing/review du gjort Verkligen ett snyggt moderkort också, hur mycket köpte du det för?
Och ska kortet i den näst sista bilden verkligen sitta så snett? :S

Visa signatur

GPU: GTX 1080 CPU: i7 4790k Ljud: DT990 250Ω, HD600, HE4XX, PC360, Schiit 2U-Stack, Fiio E10K & Logitech Z-5500

Permalänk
Medlem

LOL. Nä, kortet ska inte sitta så snett. Jag ska ta kort på systemet så ser du varför det ser ut som det ser ut.

Permalänk
Medlem

La till några foton och lite testresultat i första posten.

Permalänk
Medlem

Det blev en sista testrunda innan det blev dags att klocka ner lite igen. Här är en runda i 3DMark11P med 4911MHz på CPUn. Samma kylning som tidigare, grafikkortet nu klockat till 1200/1800MHz. Resultat: 13728p med single 7970.

Permalänk
Skrivet av blossa:

Det blev en sista testrunda innan det blev dags att klocka ner lite igen. Här är en runda i 3DMark11P med 4911MHz på CPUn. Samma kylning som tidigare, grafikkortet nu klockat till 1200/1800MHz. Resultat: 13728p med single 7970.
http://loppmarknader.se.hemsida.eu/blossas_album/albums/userp...

Hej ska köpa detta moderkort och dualboota, W7-OSX och undrar om du hittar något fel?, Ska använda 2 grafikkort och vattenkyla allt

Visa signatur

Nils-Julius