Fredagspanelen 55: Chromebook till Sverige och Radeon HD 7990 på ingång

Permalänk
Avstängd
Skrivet av DR.NisTeR:

Hej!:)

Om jag beställer en Chromebook 3G från Amazon kommer 3G:et att funka i sverige??

Varför köpa på Amazon (och från vilket land), varför inte köpa den i Sverige?!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

MY ATTITUDE IS A RESULT OF YOUR ACTIONS! SO IF YOU DON'T LIKE MY ATTITUDE, BLAME YOURSELF!!

Permalänk
Medlem

Chromebooks är utmärkt för en del av vår verksamhet (skolor) då elever inte behöver mycket mer än en webbläsare och dokument. Det är smidigt och enkelt för dem att komma igång och alla deras dokument sparas automatiskt hela tiden, samt att strular de till det kan de själva återställa den och någon minut senare är den helt ny igen. Förutom detta... meh, förstår inte varför man inte skulle köpa en "riktig" dator istället. Det enda som saknas är AD/Exchange integration så är det perfekt som skoldatorer (om man nu inte går på t.ex. en medialinje eller liknande där videoredigerings möjligheter krävs)

Visa signatur

AW3423DW QD-OLED - Ryzen 5800x - MSI Gaming Trio X 3090 - 64GB 3600@cl16 - Samsung 980 Pro 2TB/WD Black SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Veckans pryl var ju Emils "Made in Russia" IKEA glas

*dricker cola ur mitt "Made in Russia" glas*

Permalänk

Jag tycker själv Chromebook verkar ganska meningslöst att köpa. Dock, som Emil och Jonas sa så det finns säkert flera som finner nytta med den. Däremot inget för mig! Verkar helt enkelt som att man får för lite för pengarna.

För att inte få en massa skit för detta så förtydligar jag, detta är min åsikt!

Visa signatur

3900X | ROG Strix X570-F | 2080 Ti | 3TB | 32GB | RM750x
ROG Zephyrus M16 | i9 | 48 GB | 3070ti | 3TB | 2K 165Hz
Canon EOS 7D Mark II | 24-105 f/4 | 50 f/1.8 | 70-200 f/4

Permalänk
Medlem

För mej firefox laggar och Crome flyter men å andra sidan google äger you tub så kanske finns orsaker trevlig Helg på er alla

Permalänk
Avstängd

kanoners

Visa signatur

snacks for snakes

Permalänk

Bara älskar fredagspanelen med er två nördar! Det kan handla om vad för någonting som helst som har med datorer att göra. Det är er nördiga inlevelse som är så skön att se! Keep it up!

Permalänk
Medlem
Skrivet av DR.NisTeR:

Hej!:)

Om jag beställer en Chromebook 3G från Amazon kommer 3G:et att funka i sverige??

Du vet att du kan köpa den t,ex på www.Webhallen.se

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600 | EVGA GeForce GTX 1070 8GB ACX 3.0 FTW | Fractal Design North Black TG | MSI MPG B550 Gaming Plus | Kingston Fury 32GB DDR4 3200MHz CL16 Beast | WD Black SN850X 1TB Gen 4 With Heatsink | EVGA SuperNOVA 750 G2 750W | Noctua NH-D15 | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Håller med panelen på (minst) två punkter.

1:

Chromebook? Varför? Känns som om konceptet med netbook lanserats på nytt (men nu ännu mer begränsat då man inte kan köra normala lokalt installerade appar). Känns som ren hype utan att tillföra någon funktion.

Varför Chrome OS över huvud taget? Hade iaf varit lite bättre om det var Android på dom. Tycker Google kan flytta Chrome/webläsaren i ChromeOS till Android. Då kan de underhålla ett enda OS och slipper ha två stycken (där Chrome OS känns mycket mer begränsat).

Den enda poängen som jag kan se är som någon offentlig form av gästdator (kanske oftast stationära, men kan säkert fungera med bärbara om man låser fast dom ordentligt). Då vill man ju faktiskt ha det begränsat.

Men varför gör inte Google då en simpel funktion till Android som enkelt låser ner systemet att så att man inte kan installera normala appar och bara tillåter webläsaren/Chrome för gäster, studenter, etc? Ungf som företag ibland gör med Windows-klienter, eller som funktionen "barnhörnan" i WP8.

Då hade Google sluppit hålla på med två helt olika OS som jag inte riktigt ser poängen med (de är ju redan stora på Android som är ett bra grundsystem).

2:

Har två lite äldre bärbara datorer (2-3 år gamla Core-maskiner) som jag uppgraderat genom att byta mekanisk disk till SSD och expanderat till 8 GB RAM. Känns inte som om jag behöver rusa och köpa någon ny bärbar privat på ett tag. De känns riktigt snabba och smidiga att använda.

Skulle inte bli förvådnade om mina enkelt "hemmatrimmade" äldre bärbara tom är snabbare än nya nämda Chromebooks ovan, och dessutom betydligt mer flexibla då jag kan köra Lightroom, ableton Live, Office och tom lite enklare spel på dom (inklusive FS X bra på den ena med i5 och diskret grafik).

Till jobbet är lite skillnad då jag gärna vill arbeta med riktigt bra prylar (senaste är en ThinkPad X1 Carbon Touch ifrån Lenovo som jag är grymt nöjd med - kan rekommendera den som en snabbarbetad arbetshäst med riktigt bra tangentbord som ändå är extremt tunn och lätt att bära runt).

Kan annars förstå att datorer säljer lite mindre. Förra året skaffade jag själv två iPads (vann den ena i en tävling iofs) och två nya WP-mobiler, men ingen ny dator (satsade som sagt på SSD/RAM-uppgradering istället). Känns som om jag kanske är en av dom i mängden som bidrar lite till statistiken här.

Övrigt:

Det sagt så är jag riktigt sugen på att till sommaren/hösten bygga ihop en liten desktop att ha som en dedikerad spelmaskin. Lurar lite på Mini-ITX med Haswell, diskrekt grafik (kanske tom dagens Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini) och något kompakt snyggt litet chassi.

Kanske Fractal Design kan ta fram en kortare och kompaktare variant på deras Node 304 anpassat för kortare grafikkort (typ Asus ovan)?

Tillsammans med en Haswell med lite lägre strömförbrukning (och mindre varmluft att kyla) så kan man nog få ihop en riktigt liten och hyfsat kraftfull maskin. Vore perfekt för mig som inte vill att den skall ta så stor plats, men ändå ge en bättre upplevelse att spela på än vad bärbara datorer normalt erbjuder.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

ja ta in hidden

Visa signatur

I think there is a world market for maybe five computers.

Permalänk

Ser fram emot Corsair 900D recensionen.
Fokusera gärna lite på luftkylningen, jag skulle vilja veta hur många extra fläktar man bör lägga till för att få optimal kylning, vill ju inte köpa t.ex. 4 extra fläktar nere på sidan bara för att få marginellt lägre temperaturer. Fläktplaceringen nere på sidan känns lite konstig.

Permalänk
Medlem

Jag håller inte med Emil och Jonas i deras kritik mot Chromebook. Möjligen kan den vara befogad mot C7:an men inte mot Samsungen.

För mig kan Chromebooken vara den ultimata datorn. Låg vikt, hyfsad skärm och bra batteritid. Det som begränsar en är ju som sagt Chrome OS. Men jag tycker inte att det gör så mycket ändå. Under en normal dag på högskolan så surfar jag 90% av tiden som jag sitter vid datorn. Resten spenderar jag på att skriva/läsa dokument. För detta passar min Samsung perfekt. Spotifys webbapp tuffar på perfekt i bakgrunden. När specifika program krävs har jag min MacBook Pro med diverse virtuella maskiner.

Jag tycker nog att man får rätt mycket dator för pengarna. Beställde min från brittiska Amazon för 2500:- inkl. frakt. Levererades av UPS nästa dag.
För detta fick jag en dator med:

* 11.6" skärm med 1366x768 upplösning. En matt sådan dessutom. Anser detta vara rätt bra då det fortfarande säljs 15.6" med samma upplösning.
* ~1.2 kg:s (har jag för mig) vikt.
* ~7 timmars batteritid.

Fair enough, det finns nackdelar.

* 16 GB SSD, hade gärna fått vara större.
* Touchpaden är inte dålig egentligen men ändå rent skräp jämfört med min MBP.
* Hade gärna haft stöd för en "riktig" terminal från början. Gärna med ett par diverse kompilatorer.
* Säkert några fler som jag inte kommer på för tillfället.

På det hela taget, en bra vardagsdator. Sure, när man ska knacka Assembler räcker den inte långt men den är heller inte gjord för det.

Dock är jag lite begränsad i Chrome OS. Men det är inget jätteproblem. Som det nämns i videon så kan man relativt enkelt köra Ubuntu på den. Själv är jag på gång med att trycka i Arch Linux ARM i den. Bevaras batteritiden med Arch så tror jag att Chromebooken (Archbooken?) kan bli den perfekta vardagsdatorn!

I videon är man snabb med att jämföra den mot en surfplatta. Då kan jag jämföra den med Nexus 7 som jag själv har och som är något av en favorit på detta forum. Att surfa på Chromebook ger en upplevelse som på vilken annan dator som helst, möjligtvis lite långsammare på tunga sidor.
Nexus 7 är, enligt mig, fullkomligt hopplös att surfa med på ej mobilanpassade sidor. I stående läge får hela sidan tränga ihop sig, vilket gör den nästan oläsbar. Zoomar man in är det fortfarande jobbigt att läsa då scrollen är väldigt känslig i sidled. När jag scrollar nedåt vill jag att den bara ska scrolla nedåt och inte lite i sidled också. Lägger man den i landscape så blir det mycket bättre. Men då har man ju ingen höjd att tala om, då operativ och webbläsare tar mycket utrymme på höjden. Här gör iPad Mini mycket bättre ifrån sig. Men jag vill inte ha en iPad mini.
Jag menar inte att Nexusen är en dålig produkt, inte alls, men jag menar att en Chromebook inte nödvändigtvis är så mycket sämre.

Det är dock inte upp till mig att bestämma vem som köper vad. Jag vill dock bara upplysa om att Chromebook inte behöver vara så dålig som den framställs som. Är man sugen på den bör man testa den först. Den är inte till för alla.

Sammanfattningsvis tycker jag att man får en "budget-ultrabook" till just det, ett budgetpris. Just my two cents.

Visa signatur

Har inget behov av att visa min enorma e-penis här.

Permalänk
Skrivet av BashFish:

För mig kan Chromebooken vara den ultimata datorn.

Vilken dator? Den kan inte ens kallas för en dator enligt mig, en portabel webbläsare är vad det är.
En smartphone fyller nästan samma funktion, och en surplatta, speciellt med tillhörande tangentbord.
Chromebook är en onödig produkt (underdrift).

Permalänk
Medlem

Reflektion kolon

Älskar dynamiken mellan Jonas och Emil - imo ljusår bättre än fragzones stela upplägg. Till och med mina, inte särskilt teknikintresserade, polare har börja t följa fredagspanelerna på grund av det.

Är det öl Emil dricker ur sitt MadeInSovietRussia™ IKEA-glas? Gissar på te eller juice, men hade hellre sett att det var en schysst IPA.

Även om både SAMSUNG och LG fortsätter att producera plasma-tv så är ju båda sydkoreanska företag. Även om avsaknad av plasma-tv är det sista bekymret om det börjar skjutas på Koreahalvön är det ju ändå en överhängande risk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BashFish:

...
När specifika program krävs har jag min MacBook Pro med diverse virtuella maskiner.

Det är väl detta som gör att CB inte känns helt trovärdig som en riktigt dator, eller ens som en hyfsad ersättning för en.

Skrivet av BashFish:

* 11.6" skärm med 1366x768 upplösning. En matt sådan dessutom. Anser detta vara rätt bra då det fortfarande säljs 15.6" med samma upplösning.

Väldigt bra att den har matt skärm. Tyvärr så är detta väldigt ovanligt nu för tiden. Tom Apple själva har lagt av med det. Var för några veckor sedan lite intresserad av att eventuellt ha en Mac som bärbar arbetsdator, men det föll främst på att de inte fanns med matta skärmar. Detta var en "show stopper" för mig. Förr i tiden så kunde man åtminstonde speciallbeställa och betala extra för matt alternativ på MB Pro, men nu så verkar de helt tagit bort det alternativet (synd då deras Retina-varianter annars är riktigt, riktigt bra skämar).

Dock så skulle jag inte köpa en dator (eller platta) med så låg upplösning som 1366x768. Gjorde det när jag köpte dator 2010, men tyckte det var på gränsen även på den tiden. Skulle inte ens överväga det 2013.

Skrivet av BashFish:

Dock är jag lite begränsad i Chrome OS. Men det är inget jätteproblem. Som det nämns i videon så kan man relativt enkelt köra Ubuntu på den. Själv är jag på gång med att trycka i Arch Linux ARM i den. Bevaras batteritiden med Arch så tror jag att Chromebooken (Archbooken?) kan bli den perfekta vardagsdatorn!

Det kanske är lite förmätat för mig att säga detta , utan att personligen ha använt den, men det låter helt klart som det nästan enda vettiga alternativet att lägga in ett "normalt" OS på den så att man kan använda den som en normal dator.

Skrivet av BashFish:

I videon är man snabb med att jämföra den mot en surfplatta. Då kan jag jämföra den med Nexus 7 som jag själv har och som är något av en favorit på detta forum. Att surfa på Chromebook ger en upplevelse som på vilken annan dator som helst, möjligtvis lite långsammare på tunga sidor.

Själv så orkar jag inte bära runt på allt för mycket prylar så skulle nog inte orka bära runt på både en CB och en bärbar dator (som du nämner tidigare att du gör med kombon MB och CB). Iband för korta resor så orkar jag inte ens ta med mig min ultraboook (1,5 kg) och då klarar jag mig faktiskt hyfsat med min iPad och tangentbord (just nu så är Logitechs BT-tangentbord som är bakgrundsbelyst, K810, favoriten).

Inte riktigt lika lätt att arbeta med som en riktigt dator. Kan tänka mig att en CB kan vara lite mer lik gränssnittet i en riktig dator (med mus/plattpekare) och en liten fördel där. iOS kan ibland vara lite svårarbetat jämfört med ett desktop-OS och muspekare (speciellt om man skall markera och klippa i text).

Finns dock vissa fördelar även med en iPad/TB-kombo som att den tar mindre plats på tex stolsbrickor på flygplanssäten än vad en ultrabook (eller netbook) skulle göra.

Skrivet av BashFish:

Det är dock inte upp till mig att bestämma vem som köper vad. Jag vill dock bara upplysa om att Chromebook inte behöver vara så dålig som den framställs som. Är man sugen på den bör man testa den först. Den är inte till för alla.

Tycker det var väldigt uppfriskande och kul att höra en annan och mer positiv syn på CB än vad jag själv har, även om det är ett användningssenario som kanske inte är helt aktuellt för mig personligen (antingen dubbelkombo CB/MB eller Linuxbaserad lågbudgetdator)!

Bra att nya produktsegment inte bara är konstruerade utan faktiskt kan täcka riktiga behov.

Skrivet av BashFish:

Sammanfattningsvis tycker jag att man får en "budget-ultrabook" till just det, ett budgetpris. Just my two cents.

Netbook 2.0.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Underbart av Emil! 8/10 till BioShock, precis som det ska vara, SweC redaktörerna skulle vara betydligt bättre spelrecensenter än alla borta på FZ utan tvekan.. FZ's redaktör Carl Johansson-Sundelius som lirade BioShock gav det 10/10 (Mästerligt), det har alldeles för mycket små flaws för att det ska få full pott. Visar bara hur dåliga recensenter dom verkligen är. Sen så gav han Warfighter 2/5 och en annan recensent på FZ gav Black Ops 2 4/5, men Warfighter är bättre än Blops 2, så hur går det ihop? Singleplayern är exakt lika dålig i båda spelen, men Warfighter fick många fler negativa punkter på sin SP som även finns i Blops 2, snacka om dåliga recensioner, går inte att lita på deras betyg för fem öre. Precis som med IGN, ger Blops 2 grafiken 9/10 och Warfighter grafiken som är snyggare än BF3 bara 6/10, ehm?

Skulle SweClockers göra en "Spel" tab endast för spelnyheter och recensioner m.m. skulle dom utkonkurrera FZ på ett halvår garanterat, så sjukt mycket vettigare folk här.

Visa signatur

Projektlogg: Vector Qlimax

X APEX, 8700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz CL16, RTX 2080 Ti, 970 M.2 SSD, RM1000x, EK A240

Permalänk
Inaktiv

Ja. Sockervadd.

Permalänk
Skrivet av zhrooms:

Alltså.. du verkar ha snöat in ganska mycket på recensioner och betyg, spel kan inte recenseras/betygsättas på ett objektivt sätt, spel är väldigt subjektivt.

Permalänk
Medlem

Chromebook kommer att bli en hit för dom som bara surfar, annars så håller jag med Fredagspanelen, det är inte till mycket mer.

Zalmans "passiva" kylare är ett hånskratt rätt upp i fejan på oss som kan och vet!

Och tack gode gud för att Panasonic inte ska sluta tillverka plasma (såg fredagspanelen sent idag lördag, så stort tack för det)

svar på borttaget inlägg borttaget
Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad*

En lång diskussion (som började spåra ur) om huruvida en skjorta kan kallas tröja eller inte borttagen. Detta är inte riktigt rätt plats att ta den diskussionen, övriga ämnen passar bättre. Åter till ämnet!

Permalänk

Till cromebookens försvar kan ja väl säga att det är första gången jag sett en arm-baserad enhet som orkar köra tyngre flashbaserade spel... satt o lirade olika towerdefence spel o benchmarkade en exynos5 chromebook för en månad sen. Youtube funkade iofs inte perfekt i HD upplösningarna, men Vimeo som aldrig brukar funka bra på ARM gick riktigt bra faktiskt, o andra ännu mer tungkörda sajter. Uppdateringar till datorn släpps var 6te vecka om ja inte minns fel.

hade ja haft mer tid hade ja låst upp developer mode o testat hur komplett chromium distron egentligen är.
Den celeronbaserade varianten har FETT smooth scroll i webbrowsern.

Har en kompis som jobbar på Google just som säljare av dessa små skapelser. Det måste dock vara svårt att sälja in dessa till folk, så han får väl anspela på att chromeos är säkrare än windows, samt att hvtangentbord tillskillnad mot plattornas svtgb är fördel för chat och dokumentskrivande. Kanske även batteritid o uppstartstid. Finns inte mycket annat bra att säga om dessa.

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem

Hm Crome os, det är iaf något jag skulle kunna tänka mig använda till min rasp, även om jag vet att det inte fungerar så tänker jag att konceptet hade varit klockrent.

Permalänk
Medlem

tack för en grym fredagspanel! sitter hemma och har körtelfeber.. detta gjorde mig dock lite piggare!

Permalänk

Kollade precis klart och.... hejdå hejdå hejdå

Visa signatur

Antec P280 + Scythe Slipstream PWM 120mm | MSI Z370 Tomahawk | 8700K @stock + TR Silver Arrow | Corsair LPX 16GB @3600MHz | Seasonic Prime 850W Titanium | MSI RTX2080TI Gaming Trio | Crucial MX500 1TB M.2 | Asus Xonar Essence STX | LiteOn 12xBD | Asus ROG Swift PG279Q 27" | Logitech G703 | Corsair K70 RGB | SennHeiser GSP 600

Permalänk

Jag kör oklockad i5 2500k med hd7970

Visa signatur

Harder Better Faster Stronger

Permalänk
Inaktiv

Angående prestandökningen hos steamroller så undrar jag om ni inte har missuppfattat siffrorna. I panelen låter det som att steamroller skulle få 30% högre IPC och 15% lägre energiförbrukning. Det AMD har sagt är ju 30% högre IPC och 15% högre energieffektivitet, vilket jag tolkar som att den kommer dra mer ström vid samma klockfrekvens jämfört med piledriver och antagligen alltså köras i lägre frekvenser. I slutändan kommer den alltså bara att prestara 15% bättre än piledriver vid samma strömförbrukning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DerpMcDerp:

Reflektion kolonÄr det öl Emil dricker ur sitt MadeInSovietRussia™ IKEA-glas? Gissar på te eller juice, men hade hellre sett att det var en schysst IPA.

Med ganska stor sannolikhet är det Powerking, färgen stämmer väldigt bra överens. Orkar inte kolla upp avsnitten men de har druckit det tidigare och om jag inte minns fel tagit upp att dom borde dricka det i glas så att det inte blir reklam etc.

Permalänk
Skrivet av Lofen:

Med ganska stor sannolikhet är det Powerking, färgen stämmer väldigt bra överens. Orkar inte kolla upp avsnitten men de har druckit det tidigare och om jag inte minns fel tagit upp att dom borde dricka det i glas så att det inte blir reklam etc.

Typ alla energidrycker lär ha samma färg..
Men de borde dricka Powerking direkt ur burken, eftersom det är min favoritdryck Vad spelar det för roll ifall det blir reklam? Det här är inte public service direkt.

Permalänk
Medlem

Jag skulle gärna velat ha mer diskussion om chromebook och säkerheten och att lagra i molnet. För det är ju där de utmärker sig till skillnad från andra laptops. Alltså diskutera hur det blir mer virus, malware osv... om man nu ser användaren som en casualnisse som sitter och surfar och det är det enda som görs då säkerheten är väldigt viktig, särskilt eftersom webbsurfaren inte sällan handlar på nätet och även gör annat av privat karaktär. Då kan åtminstone jag se chromebooks fördelar och framtid. Det är väl visserligen där den billiga varianten går ifrån lite eftersom den har en hårddisk, men samsungen har bara flashminne och det tycker jag är intressant. Jag tror recensenterna såg lite mer på hur är denna laptop prestandamässigt jämfört med laptops i samma prisklass, vilket såklart också ska göras, men hur man inte tar hänsyn till det som faktiskt gör chromebook unikt med säkerheten, molnet osv känns lite knasigt. Tror ni hade haft lite mer att diskutera då kanske. Personligen så ser jag intresse av säkerhet öka mer och mer då även ärenden på internet ökar mer och mer.

Permalänk
Medlem

Om ni kunde lägga till timestamps hade det varit kanon! Har inte riktigt tid att lyssna på allt utan vill höra det jag tycker är mest intressant.