Debatt: "Kopieringsavgiften är som att lägga alkoholskatt på dricksglas"

Permalänk
Skrivet av nipatriak:

Håller till stora delar med insändaren men jag håller inte med variant 2:

"Variant två har avgiften men har inget DRM-skydd. På detta sätt kommer bara de som verkligen utnyttjar privatkopieringen att behöva betala för den."

Själv är jag av uppfattningen att copyswede inte har något existensberettigande och om upphovsrättsinnehavare vill ha mer betalt så får dom helt enkelt höja priset på sina varor, inte lägga in "skatt" på andra produkter.

Att ha två varianter, en med och en utan DRM, funkar inte ur produktionssynpunkt. Det skulle bli dyrare att tillverka två varianter av varje vara än vad företagen faktiskt förlorar på privatkopiering.

Permalänk
Medlem

Bra start på den nya insändarfunktionen, känns som att sidan kommer bli mer levande och aktiv framöver.

Visa signatur

Riggen:ASRock X570M Pro4 - AMD Ryzen 7 3700X - Corsair 32GB DDR4 3200MHz - Corsair MP510 960Gb NVME - EVGA 1080ti SC2 - 3x Samsung 840 500GB - EVGA SuperNOVA G1+ 650W - Fractal Design Meshify C Mini Dark TG
NAS: FreeNAS @ HP Proliant MicroServer Gen 8 - Xeon E3-1230 V2 - 16Gb Kingston ECC RAM - Intel 530 120Gb - IBM m1015/LSI 9220-8i - 4x WD Red 3Tb

Permalänk
Skrivet av HenKenny:

Jag tänker köpa alla hårddiskar jag kommer att behöva för det kommande året, nu innan avgiften för interna hårddiskar träder i kraft.

Gör det samma och markera!
Köp nya hårddiskar innan den första september!

Frågan är om du inte redan är för sent ute.
Prisskilnnaden mellan våra svenska butiker och internationellt på prisjakt har ökat sedan det här rapporterades.

Permalänk
Medlem

Det copyswede och radiotjänst gör är ren stöld.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
99:e percentilen

Jag vill först betona att jag hyser den djupaste avsky mot Copyswede och dess kriminella verksamhet.

Skrivet av Sony?:

Men ska då alla som köper musik behöva betala extra istället? Nej, varför inte införa två varianter av filmer och album. Variant ett har inte denna avgift men har ett DRM-skydd så att skivan inte går att kopiera. Variant två har avgiften men har inget DRM-skydd. På detta sätt kommer bara de som verkligen utnyttjar privatkopieringen att behöva betala för den.

Det här vill jag dock rösta ned. Det skulle aldrig fungera i praktiken. Det är alldeles för dyrt och krångligt att tillverka, distribuera och lagerhålla två varianter av alla filmer och album på det sättet.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

I mina ögon är Copyswede en modern mafia. Handlar det verkligen om artisterna / filmmakarna eller är det rent ut sagt ett sätt att få in mer pengar till dem själva? Nog tar väl Copyswede själva en del av kakan? 100% av pengarna går väl inte till artisterna / filmmakarna? Det mesta (om inte allt?) går väl till företagen?

Hur många artister / filmmakare finns det i världen? Det kan ju inte handla om en stor summa de får om ALLA ska få del av denna avgift. Det är väl inte precis som att de loggar in på deras bank och ser att de har fått in 1kr denna månad av Copyswede och ropar "YAY!".

Radiotjänst är också något som jag inte heller förstår får tillåtas. Varför ska man behöva betala pengar för att man äger en TV (och nu mobiltelefon, dator etc.)? Detta är nog mer i stil av en mafia än Copyswede.

På tal om mafia... Den här nya skatten som ska tillkomma på LAN-partys. Det är ju helt absurt!

Visa signatur

AMD 5800X ▪ MSI B550M Mortar ▪ G.Skill 32GB 3600MHz CL16 ▪ Palit 4070 Ti ▪ 1TB SSD 970 Evo+ ▪ Dark Power 13 1000W ▪ FD Define Mini C ▪ Aorus AD27QD + LG 27GL850

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bubben141:

Frågan är om du inte redan är för sent ute.
Prisskilnnaden mellan våra svenska butiker och internationellt på prisjakt har ökat sedan det här rapporterades.

Mig personligen är det mer för att markera mot avgiften. Jag hoppas att så många som möjligt köper nya hårddiskar innan den första september just av den anledningen.

http://www.sweclockers.com/forum/6-lagring/1225359-kop-nya-ha...

Visa signatur

[1700X] [B350 mITX] [32GB DDR4@3000MHz CL15] [Vega 56] [Nano S] [D15S] [Win 10 Pro]

Permalänk
Medlem

Håller mycket med detta, är det verkligen så viktigt med en avgift så ska man ju lägga den på musiken och inte på det som kan lagra den. Helst ska man ju inte ha sådana avgifter alls då det blir "kolektiv bestrafning" över det.
Inte bästa exemplet, men det borde ju vara som med TV avgiften, bara de som äger en tv och använder den ska betala tv licens. Bara för att man har en tv i källaren som inte används så ska man ju inte behöva betala bara för att man har möjlighet att koppla in- och använda den

Visa signatur

AMD R9 280x @1100/1600Mhz | i5 2500k @4Ghz | 120GB intel 330-series SSD | 8GB 1600mhz RAM

Permalänk
Medlem

Jag tycker också avgiften ska flyttas till materialet man köper och sedan kan allt hanteras av stim och delas ut i förhållande till hur mkt låtarna spelas enligt någon bra formel. Just nu trillar säkert en hyfsat stor del bort via copyswede som ska bestämma vem som ska ha bidrag.

Permalänk
Medlem

Ja, blir bara deprimerad av vårat samhälle, mer o mer. Känns som att de som styr inte bryr sig ett jävla skvatt om vad deras myndigheter gör...

De kan väl istället för att sätta skatt på allt som redan finns och konsumeras så kan våra myndigheter hitta på nya ideer som får oss att konsumera dessa på ett bättre sätt. Tycker att det är myndigheterna som ska anpassa sig till folket och inte tvärtom pga att några lata jävlar ska få för sig att dra in kosing på något mafia vis...

Tv avgiften kan gå och hänga sig förövrigt. (så jävla sur på detta...) Vägra betala! Säg att vi istället kan tänka tv med reklam istället för ett sådant skit system som det är idag...

Visa signatur

Kom ihåg att ''Citera" mig ifall ni vill ha svar

Intel i5-4460 | GTX 760 | MSI B85M G43 | Crucial Ballistix 8GB | Intel 335 SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kilroy:

Jag hoppas att ni kommer försöka hålla lite högre nivå på debattartiklarna i fortsättningen.
Även om jag håller med så känns nivån på diskussionen högstadiemässig.

Jag gick i högstadiet när jag skrev artikeln, försökte hålla en högre nivå D:

Skrivet av cbtcp:

Exakt, denna text borde ligga någon helt annanstans, här gör den ingen nytta trots att det är välskrivet och välformulerat...

Se till ut få ut texten i alla tidningar istället!

Sant. Precis som med de tidigare inläggen om Copyswede med flera hundra kommentarer så tas det inte upp i större medier.

Jag ska skicka artikeln till DN och SvD när det har kommit in lite fler kommentarer. Hoppas att de den här gången tar upp det. Då kanske någon politiker ser det och börjar försöka förändra läget.

Visa signatur

Programmerare -> PHP | HTML | CSS | JS | Java.

Permalänk
Medlem

En bra debatt artikel / insändare

Är ju tyvärr väldig populärt från myndighetshåll stat och kommuner att allt mer ta ut avgifter på allt möjligt och även omöjligt, via radiotjänst, copyswede trängselavgifter, miljöavgifter, för att få el dvs inte bara elen utan att få den hem till sig också osv i all oändlighet, samtidigt som alla vanliga skatter förblir höga.

Skulle det sen finnas extra populära saker som snus och liknade är det vansinnigt höga straffskatter, undrar vad som kommer härnäst där stat och myndigheter ser sin chans att dra ut lite mer pengar igen från folket.

Visst ja vattenfall backar 30 Miliarder, måste ju tas igen nånstans bland vanligt folk.
Elektronik har varit förskonade hittills, men vänta bara populära saker som "våldsamma" spel kommer det nog bli extra straffskatter på snart ink konsoler och liknade

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Hedersmedlem

De medverkande upphovsmännen till kopieringsskyddade alster får inte ta del av privatkopieringsersättningen.

Permalänk
Medlem

De har inte rätt att göra det, men de har befogenheten

Visa signatur

AMD R9 280x @1100/1600Mhz | i5 2500k @4Ghz | 120GB intel 330-series SSD | 8GB 1600mhz RAM

Permalänk
Medlem

Håller med många här.
Men det jag stör mig mest på är att privatkopiering är lagligt. Hur kan det då vara okej att sätta ett kopieringsskydd på film och musik? Om jag till exempel har en plex server hemma som jag lagt in en laglig köpt film på så kan jag inte streama den till min surfplatta när jag är iväg och vill se på film. Det tycker jag är för j*vligt rent ut sagt.

Permalänk

Ja det är förjävligt. För det första vem frågade mig om vad jag tyckte? För det andra, varför ska folk betala för något som inte rör verkligheten?

Två exempel på sista frågan:
Det här är något som inte rör en direkt, men indirekt. Ska man betala skatt så att gamla människor ska leva gott i sista åren? Ja.

Men ska man betala för något som inte ens rör verkligheten? Nej!

Vi borde införa en spök och häx - skatt. Så kallar vi det för skattjakten och tvingar alla som inte fångar spöken att betala.

Permalänk
Medlem

Sitter och funderar på om jag någonsin privat kopierat... Kanske brände en kopia på en musikskiva... 2000?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| CPU: Intel 11900K | GPU: ASUS RTX 3080 OC | Moderkort: Asus Prime Z590-A | RAM: Corsair LPX 32GB@3600MHz | CPU-Kylare: Noctua NH-U12A | Primär SSD: Samsung 970 Evo Plus 2TB | Sekundär SSD: Samsung 860 EVO 1TB | Ljudkort: Asus Xonar Essence STX | Nätaggregat: Corsair RM850x v2 Chassi: Fractal Design Define 7 Compact | Kringutrustning: LG UltraGear 27GL850, Dell U2412M, Ducky One 2 Mini, Filco Majestouch 2 TKL, Filco Majestouch 2, Logitech G Pro X Superlight, Sennheiser HD650

Permalänk
Medlem

Största felet idag är att vi alla gnäller men det finns ingen sammanhållning !

Om vi alla tex skulle totalt bojkotta musik och film branchen så skulle det bli skillnad, men vi som väljer våra politiker är bara tysta och kniper igen truten även om vi skulle gå samman man ur huse och tala om att vi inte accepterar detta längre först då skulle vi kunna få en förändring men som vanligt med svensken för snäll och mesig vi accepterar att bli hunsade önskade att man kunde starta ett
nätverk och aktivera folk mot detta skit copyswe och radiotjänst mft är ju som parasiter de vill bara suga blod!

De kan gärna skylla på att piratkopiering och privatkopieringen orsakar förluster bla bla bla hur vore det om man tex insåg
att folk är inte beredda på att köpa ett album för 200kr?!

Man blir deprimerad att se hur våra förtroende valda beter sig vi väljer dem för att vi skall göra "vår" röst hörd men det
är ren dynga dax att göra en fredlig revolt mot vårt system!

Visa signatur

Chassi: Adtronics 7890A (modifierat) || Moderkort: Asus m5a99x-evo || Cpu: Amd PhenomII 1100T || Ram: 32GB ddr3 1600mhz || Gfx: Hd5850 || Hdd: Vertex3 120gb Lagring: 1x3TB 3x2TB 2x1TB mm || Nätagg: Corsair AX850

Permalänk
Medlem

Mycket bra med både möjligheten att belysa ämnen man brinner för och även för artikeln!
Bra jobbat!

Hoppas att någon tidning nappar.

Vore det inte kul om tex. debatt i svt kunde ta upp frågan också. Ställa ansvariga mot väggen och fråga hur man tänkte egentligen. OK att lagen var som den var tidigare men att den nu har anpassats för den moderna åldern är ju bara ännu en bekräftelse om motsträviga och oförstående politiker, nästan så att de antingen egentligen inte bryr sig eller är rent utav dumma.

I stort kanske en sån här sak är väldigt ilandsproblem-stämplad om man jämför med andra betydligt viktigare frågor, men jag håller helt och hållet med TS i stort det han tycker och tänker om lagen och tillämpningen av lagen.

Det finns säkert mycket sånt här skit i juridiken med lagar och regler som inte alls går hand i hand med verkligheten...men eftersom lagen är som den är så kan de ansvariga alltid försvara sig med att de följer lagen oavsett hur urbota dumt det låter...men det har ju hänt förr om man säger så. Bara för att lagen säger en sak betyder inte det att det är rätt i folkets mening.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Skrivet av Staropramen:

Jag stör mig fortfarande på att kopieringsskydd accepteras för verk som vill få privatkopieringsersättning.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, helt idiotiskt, sen kan man väl å andra sidan inte vänta sig logiskt tänkande från folk som hävdar att de som köper spelkonsoler gör det för att kunna bränna ner en skiva, och ge till sin kompis, och därför bör avgiftsbeläggas.

Att tomma DVD-skivor ska ha en avgift, det köper jag, men när man kommer in på HDDer, spelkonsoler, mobiltelefoner osv. har det helt klart gått över styr.

Visa signatur

| Mobo: B550 AORUS ELITE V2 | CPU: Ryzen 5600x | RAM: 32GB @ 3600MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Define R5 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Permalänk
Avstängd

Började riktigt bra men strax innan sista stycket så spårade allting ur..

Visa signatur

Asus Maximus IV Gene-Z - Intel Core i7 2600K - Corsair Vengeance 1866 MHz 4x4 GB - Asus GTX 670 DirectCU II
BenQ XL2410T - Zowie AM - Zowie Swift - Qpad MK-85

iPhone 5S - iPad Air

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hagis2k:

Största felet idag är att vi alla gnäller men det finns ingen sammanhållning !

Om vi alla tex skulle totalt bojkotta musik och film branchen så skulle det bli skillnad, men vi som väljer våra politiker är bara tysta och kniper igen truten även om vi skulle gå samman man ur huse och tala om att vi inte accepterar detta längre först då skulle vi kunna få en förändring men som vanligt med svensken för snäll och mesig vi accepterar att bli hunsade önskade att man kunde starta ett
nätverk och aktivera folk mot detta skit copyswe och radiotjänst mft är ju som parasiter de vill bara suga blod!

De kan gärna skylla på att piratkopiering och privatkopieringen orsakar förluster bla bla bla hur vore det om man tex insåg
att folk är inte beredda på att köpa ett album för 200kr?!

Man blir deprimerad att se hur våra förtroende valda beter sig vi väljer dem för att vi skall göra "vår" röst hörd men det
är ren dynga dax att göra en fredlig revolt mot vårt system!

De politikerna som du blir deprimerad över har inte haft dessa frågor i fokus och antagligen inte är med i partier som tar posetiva ställningar emot dessa.

Vill du ha mer sådan politik får man försöka få in ex piratpartiet, samt kanske arbeta idéllt emot dessa för att de ska få mer rampljus antar jag.

Dock så tycker jag inte att du ska jämföra copyswede och radiotjänst som att deras saker ligger på samma nivå, via radiotjänst finaniseras Public Service från copyswede får du ingenting.

Permalänk
Medlem

Mycket bra skrivet! 10/10. Det verkar som lagarna kan svaja lite för mycket.. för många maskhål, "tolka det hur du vill här har vi ingen framtidssikt ändå". Tv-licens var det ja.. men surfplattor har ju bildskärm! och..? hur många tar upp plattan för att kolla nyheter på teckenspråk via webbläsaren snälla någon.

Lite off-topic men allt känns så löjligt just nu kring dessa avgifter

Permalänk

TV-Licensen har blivit Medborgarlicens... problemet är att det ska egentligen kallas för "SKATT", nu blir copyswere-avgiften precis likadan.

Känns så himla rörligt med att varje medborgare ska betala skatt, tv-avgift och lagringsavgift när det skulle vara smidigare för ALLA parter att bara packa ihop allting till samma paket.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem
Skrivet av waveer:

Tror nästan hela sverige är emot detta, och så kallas det demokrati...

Jag är ganska säker på att vi inte lever i en demokrati....förmodligen det första jag lärde mig i samhälle

Permalänk
Medlem

Jag håller helt med och skulle vilja tillägga att följande gäller enligt Lag 1960:729 om upphovsrätt till konstnärliga och litterära verk kapitel 2 26 k §

När en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet tillverkar eller till landet inför anordningar på vilka ljud eller rörliga bilder kan tas upp och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk, har upphovsmän till skyddade verk som därefter har sänts ut i ljudradio eller television eller som har getts ut på anordningar genom vilka de kan återges rätt till ersättning av näringsidkaren.

Upphovsmännen har dock inte rätt till ersättning, om de tillverkade eller införda anordningarna skall
1. användas till annat än framställning av exemplar av verk för privat bruk,
2. föras ut ur landet eller
3. användas till framställning av exemplar av verk till personer med funktionshinder. Lag (2005:359).

Därför bör inte saker som hårddiskar beläggas med privatkopieringsersättning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sony?:

Jag gick i högstadiet när jag skrev artikeln, försökte hålla en högre nivå D:

Då tycker jag du ska vara mycket nöjd.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av #enbom:

På tal om mafia... Den här nya skatten som ska tillkomma på LAN-partys. Det är ju helt absurt!

Den gäller endast internetcaféer som hyr ut datorer som är iordningställda för spel. Den gäller inte LAN man har hemma i garaget eller ens DreamHack, för dit tar deltagarna med sig sina egna datorer.

(Jag uttalar mig inte om "internetcaféskatten", för jag är inte tillräckligt insatt och dessutom berör den inte mig.)

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Som de flesta liknelser haltar även den med dricksglaset. En retorisk spya, väldigt övertygande men den har sina brister.

Om Absolut Vodka blev bestulna jämt och ständigt utan möjlighet att göra något åt det skulle de möjligen bli så frustrerade att de skulle föreslå beskattning på glasen.

Inte därmed sagt att copyswede är problematiskt. Men en artikel med haltande retorik slås fort ner i större sammanhang.

Permalänk
Medlem

Kan vi inte skicka Kalla Fakta eller Uppdrag Granskning på den här pajasföreningen så dom får gräva upp lite smuts så dom försvinner, vart försvinner pengarna? får alla 1öre per disk eller går pengarna till dom som säljer eller i kostymnissarnas fickor? för dom har dragit in bra mycket stålar.