Antagningsbesked till Universitet 2013

Permalänk
Skrivet av Dakkie:

3 eller 5 år?

5

Visa signatur

Stationär: [Intel i5 750 2,66Ghz]-[XFX Radeon HD5770 1GB DDR5]-[ASRock P55 Extreme]-[Corsair 2x2GB DDR3]-[WD Black 640GB]-[Corsair TX 650W]
Bärbar:  MacBook Pro 13" 2011 - Unboxing - Galleri
TV-spel: Playstation 3 40GB, Xbox 360 Elite, Wii, Gamecube, N64, NES

Permalänk
Medlem

Kul att se att det blir en hoper nya Chalmerister!
Gör sommarmatten.
Hoppa inte av det första halvåret.
Ha kul.
Njut!

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av phz:

Olika civilingenjörsutbildningar har olika krav på den rena matematikundervisningen. Jag minns att matematiksektionen på Chalmers skrev ett öppet brev i en Chalmerstidning om att de ansåg att matematikkraven i allmänhet sjunkit alltför lågt på civilingenjörsprogrammen, vilket troligen skett för att kompensera för den förändrade matematikundervisningen på gymnasiet (främst det minskade fokuset på analys och teoretisk uppbyggnad av matematiken med bevisföring till förmån för annat). De ansåg att något behövde göras på antingen gymnasiet eller högskolenivå (Chalmers har t ex två extra veckors matematikintroduktion för nyinkomna elever). Det enda undantaget som de uttryckligen skrev om i denna artikel var just Teknisk fysik som de ansåg höll en fortsatt hög nivå i matematikkraven (vilket ju dock som sidoeffekt gjorde att det var färre som klarade kurserna, vilket inte heller var lysande).

Du ska inte missta pratet om Teknisk fysik (F) för något "yeah, svårt, cooolt!"-snack. Från vissa på Flashback är det måhända (*säkerligen) så, men det är en diskussion som även hålls på en mer seriös nivå bland lärarkåren. Jag kan egentligen bara prata för just Chalmers, men här har F en viss särställning grundat i att det är ett av de program som lyckas hålla söktrycket uppe år efter år trots att det dalat kraftigt i allmänhet, och detta till stor del just pga dess rykte om att kräva mycket av eleverna. Av den anledningen så har exempelvis mattekursernas omfattning inte minskat för att "få igenom" fler elever, för en del av programmets utstrålning för att attrahera nya elever är just att hålla programmet "svårt". Att säga något annat till de som söker vore kontraproduktivt både för Chalmers och eleverna. Det ligger i skolans intresse att de får elever som är redo att gå hela vägen genom programmet då detta genererar pengar, och det ligger i elevernas intresse att inte förledas in på en utbildning som de inte har intresse nog att fullfölja.

Trots detta så är F det program med i särklass störst andel avhopp, och det ofta redan efter en termin eller två. För Chalmers är detta ingen "katastrof" i sig då dessa elever ofta går till andra program på skolan och således genererar nödvändiga resurser ändå, men du ska inte tro att universitet har något egentligt incitament till att "ljuga" om hur mycket arbete som krävs för ett visst program. Det bästa för alla parter är när studenten får det de förväntar sig.

Kurslitteratur kan vara gemensam, men kursinnehåll ändå skilja sig. Just på Chalmers vet jag att F använder annan litteratur än övriga program, men det handlar också om vilket fokus som läggs på teori, extramaterial och annat. På Chalmers så har programmen ofta suffix till sina mattekurser av typen "Inledande matematisk analys F", "Matematisk analys D", "Analys i flera variabler M", osv, och de är inte direkt överförbara.

En sak som man kanske missar om man läser populärlitteratur är vilken oerhörd matematikgrund som ligger bakom de upptäckter som Hawking et al beskriver i relativt lättförståeliga ord. För att göra "vettigt arbete" inom fysik så krävs tung matematik. Teoretisk fysik och matematik har inte sällan drivit varandras absoluta spetsutveckling. Witten vann Fieldsmedaljen för sin fysikforskning — man måste inte vara Witten eller syssla med strängteori för att vara fysiker givetvis, men utan matematik så är det omöjligt att beskriva världen systematiskt.

Vad gäller matematik på högskola så skulle jag säga: så länge du kan lägga ner ordentligt med tid på den så kommer det gå bra. Jag anser inte att man behöver vara någon Ramanujan med intuition som gör allt självklart på första försöket — det är viktigare att kunna jobba aktivt för att lära sig. Jag hade högsta betyg i alla mattekurser på gymnasiet utan större insats, men jag hade betydligt svårare att komma igång med högskolematematiken. Jag vet också de som hade motsatt utveckling. Att du precis klarade G i en mattekurs på gymnasiet ser jag inte som något tecken på att du inte skulle kunna klara högskolematte galant.

Om du har gått tekniskt basår nyligen så har du snarare en stor fördel gentemot de som kanske tagit något år ledigt innan påbörjade studier, iom att du har "ångan uppe".

Jag kan inte uttala mig om basåret, men jämfört med gymnasiet är det natt och dag. Högskolestudier är tänkta att vara en seriös heltidssyssla i omfattning. Vissa program kräver långt mer tid än så. Jag vet många perioder under F-utbildningen då jag klockade bortåt 100 timmar i veckan på rent skolarbete (ingen klarar det kontinuerligt över en termin, men i perioder), och i vissa tentaperioder så har det verkligen varit all vaken tid som lagts på studier. Jag var aldrig i närheten av att behöva lägga så mycket tid på gymnasiet.

Men ingen vill väl lägga så mycket tid på något som är tråkigt, så varför gör eleverna då detta? Svaret är ju att det faktiskt inte är tråkigt, utan det blir väldigt belönande och stimulerande med tiden. Precis som det är "belönande" att läsa populärvetenskap för att man känner att man lär sig nya saker så är det belönande att studera nya saker. Ifall man är i gruppen av människor som verkligen kan "gå igång" på att lära sig nya saker så är det lätt att motivera tiden.

Vad gäller det sociala livet så behöver du vara medveten om att socialt liv och skola inte måste vara frånkopplat — då man tillbringar mycket tid med studiekamrater så blir ju det också en social samvaro. Man träffar människor mer eller mindre hela dagarna, beroende på hur mycket man vill göra detta. Raster under föreläsningar, pluggsessioner, etc., är alla sociala situationer.

Många studenter (även på F — inte minst av egen erfarenhet) jobbar betydande tid i ideella engagemang bredvid skolarbetet — både kopplat till sektionen och utanför. Det gav mig ett väldigt brett socialt liv utanför F:s direkta kontext.

F brukar kallas den bredaste av de civilingenjörsutbildningar som erbjuds. Ett mätvärde är att man på Chalmers har tillgång till merparten av masterprogrammen efter en F-kandidat. Just den breda utbildningen nämns ibland som en negativ aspekt av F.

Vad gäller filosoferande så är naturvetenskap i sig något som driver reflektioner av världsbilden. Vetenskapen föddes ur vad som idag kallas naturfilosofi, och bara en term säger inte allt, men tanken är inte att man ska generera en sorts "räknemaskiner" som inte kan tänka själva, utan tvärtom — man ska generera problemlösare som just kan tänka själva. Det är ingen slump att personer som Leibniz och Descartes hade betydande inflytande inom filosofi så väl som naturvetenskap, och relativitetsteori och kvantfysik har påverkat och tom skapat nya grenar av den filosofi vi har idag. Att sätta sig in i sådana saker kräver nödvändigen att man utvecklar sitt sätt att tänka.

Men att nå denna förståelse är inget som händer av sig själv. Det är troligen bland de mest komplexa koncept mänskligheten har producerat, vilket tvingar elever att lägga ner tid på detta. Skämtsam artikel på temat [The Onion] .

Jag använde just fysik som exempel ovan, men liknande resonemang går att göra om kemi, biologi, mekanik, datavetenskap, etc.

Jag anser mig själv inte heller ha blivit totalt världsfrånvänd gällande allt som inte har med fysik att göra av mina många år i "branschen", och det skulle säkert inte mina nära bekantskaper heller tycka. Min bedömning är att jag lyckas konversera alldeles utmärkt med människor helt utan vare sig fysik- eller ingenjörsbakgrund .

Jag skulle inte lägga speciellt stor värdering i vad som sägs på Flashback, och du är välkommen att ignorera vad jag skriver här; men tro inte att det finns någon anledning för skolan i sig att mörka vilka utbildningar som är mer tidskrävande än andra. Jag skrev ett inlägg på forumet för ett år sedan som berörde detta, där jag också tog upp det jag sade ovan om matematikundervisningen (det som främst är relevant i denna kontext är kanske det jag gömde i en spoiler den gången).

Vad gäller existentiell kris eller ej, så är det ju bara att prova på själv. Kanske du triggas av att hela tiden lära dig nya saker, och utmanas av tempot med vilket de presenteras, och uppfattas det kul och utmanande så är det inte jobbigt (jfr m att läsa en bok som man verkligen "fastnar" i — då är det inga problem att läsa 500 sidor i sträck). Kanske märker du att du verkligen inte kan motivera dig, och då kanske något annat program skulle passa bättre, och studievägledare kan säkert hjälpa dig att byta inom KTH (eller så kanske du märker att du inte vill läsa ingenjörsämnen alls — men du måste ju ha något intresse iom att du sökt, då detta vet du inte om du inte provar). Om det är just fysik du brinner för, och speciellt om du vill lära dig den teoretiska fysik som Hawking, Feynman och Krauss skriver om så kommer du behöva en bra mängd matte i grunden. Jag minns t ex att en kurs i generell relativitetsteori som jag läste på masternivå lästes tillsammans med matematikdoktorander i identisk form pga dess matematiska inslag.

Men var inte rädd och trissa upp dig innan du ens testat på saker och ting. Som sagt: "jobbigt" är relativt. Jag säkert tyckt att en ekonomlinje varit jobbigare på vissa plan, då jag tror att jag skulle ha svårt att "triggas" av ämnet på samma sätt.

Det jag skriver är väldigt inkomplett på många plan, men redan en vägg av text, så jag stannar där.

Välskrivet, sammanfattar bra.

Skrivet av Greenpapw:

Jag ska som sagt börja KTH (F) och det oroar mig lite hur folk snackar om att F är en 'tung' utbildning och att det ska vara så svårt. Jag undrar hur det är möjligt då civilingenjörsutbildningen är den vanligaste "svenssonutbildningen" (vanligare enligt statistiken än t.ex. ekonomi, men lärare är något fler) och många civilingenjörer läser ju samma kurser med samma litteratur. Speciellt den här basmatematiken.
När jag tittar på begagnade böcker så ser jag att de flesta säljs av folk som gått ett annat program.

Jag har aldrig varit särkilt bra på matte eller fysik i grundskolan eller på gymnasiet (fick knappt G i C-kursen) men intresset för vetenskap väcktes av personer som Feynman, Hawking, Dawkins och Krauss. Jag gick sedan basterminen och fick A i D-kursen och B i E-kursen då jag nu var mer intresserad och var beredd att lägga ner lite tid. Kom då in på Fysik.

Jag hade väl läst fysik på SU eller U då det kanske är lite lugnare där men på KTH har man ju lite mer valmöjligheter och kan specialisera sig mot annat då jag knappast kan bli en fysiker eller matematiker.

Har hört från andra att tempot på civ.ing. inte skiljer sig mycket från hur det är på basåret/basterminen (speciellt nu då de har höjt kraven där och urvalsbetygen har dalat).

Jag hoppas nu att det 'tunga' ryktet är spritt av F-studenter som ska vara lite "coolare" än de andra. Men det är ju inget häftigt med att ha ett mycket begränsat socialt liv under ett par år. Det är inte vad universitetet handlar om. Sverige är inte ett utvecklingsland som Indien eller Kina. På ett universitet ska studenten hinna tänka efter filosofera lite - och framför allt vidga sin bildning genom att läsa sådant som inte har med ens egen inriktning och göra.

Jag tycker nästan att det låter som om teknisk fysik är ett riktigt u-landsprogram. Utan några bildningsambitioner alls.

Kan någon på Sweclockers försäkra mig om att det här snacket om F (främst på sidor som flashback) är överdrivet? Börjar ha en liten existentiell kris över mitt val här annars.

Läs vad phz skrev.

Tycker du ska ta och slänga dina fördomar och börja, så kan du bilda dig en egen uppfattning om saker och ting. Det finns många apor som häver ur sig både det ena och det andra på flasback, bäst att ta med en nypa salt.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem

Kom in på Systemvetarlinjen på GU i Göteborg. Var 3e reserv.

Någon som vet något om denna linjen (har läst mycket om den men någon som kanske har något speciellt dom vet om den?)

Visa signatur

Mac Studio M1 Max + Studio Display

Permalänk
Medlem

Vad tror ni grabbar? Reserv 1 på Chalmers dataingenjör. Finns det någon chans att komma in efter upprop/inskrivningsmissar om man tar med överintag i ekvationen?

Visa signatur

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |

Permalänk
Medlem

Kom in på Civilingenjörsutbildning inom Medieteknik på KTH men jag tackade nej eftersom jag också blivit antagen till ett 10-månaders jorden-runt projekt.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dakkie:

Vad tror ni grabbar? Reserv 1 på Chalmers dataingenjör. Finns det någon chans att komma in efter upprop/inskrivningsmissar om man tar med överintag i ekvationen?

Ja det finns absolut en chans att komma in efter uppropet, jag vet att vi har haft några stycken som kom in en- eller ett par veckor in på utbildningen.

Angående bortfall så var vi ca 75 pers som började och under andra terminen konstaterade vi att det var drygt 50 pers kvar, så det faller bort folk, lite svårt att säga när de försvinner bara.

Visa signatur

Et ipsa scientia potestas est
(För övrigt anser jag att upplösningen 1366x768 ska dö)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kalium:

Kom in på Civilingenjörsutbildning inom Medieteknik på KTH men jag tackade nej eftersom jag också blivit antagen till ett 10-månaders jorden-runt projekt.

Lust att berätta mer?

Permalänk
Medlem
Skrivet av nmc:

Lust att berätta mer?

Det är lite av ett "in-house" projekt så att säga. Under min gymnasietid så har jag deltagit i ett partnerskap kallat Global Classroom. Vi är ett gäng skolor världen över (sju stycken tror jag vi är) som har samarbetat sen 1997. Min föredetta gymnasieskola är den enda skolan i Sverige som är med i detta projekt. Under mina tre år så har jag deltagit i varje årlig konferens, första året var det min skola som var värd för ca 80 pers i 10 dagar. Andra året åkte jag till Sydafrika med några kamrater. Tredje året (nu i sommar) åkte jag till Tyskland i 10 dagar. Global Classroom har även haft ett sidoprojekt vid namn Learning School där en liten grupp elever (eller föredetta elever) från skolorna åker jorden runt i 10 månader och forskar om ett specifikt ämne som dom blir tilldelade. Nu har Learning School "gått i konkurs" så att säga och ska ersättas av något som heter Global Active Programme som jag har blivit antagen till, tillsammans med tre kompisar från Tyskland, Skotland och Australien. Far den tredje september till Skotland och vart jag åker sen vet jag inte.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem

Kom in på civilingenjör inom datorsäkerhet på BTH. Kommer nog bli hur bra som helst.

Visa signatur

Send me out... with a bang.

Permalänk
Entusiast

Slutade med att jag ska läsa en kurs i Matlab. Distanskurser är bra skit. Väntar bara på inloggningsuppgifter så ska jag bråka med CSN sen. Borde inte ta mer än en dag att fixa den där kursen.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Tjena, tänkte plugga lite civilingenjör inom datateknik. Hur mycket matte är det där? Är det svår matte?
Jag måste köpa en miniräknare men hur avancerad miniräknare behövs tror ni? Frågade på en bokhandel och hon tipsade om en texas T-84 plus, är den bra? Eller har ni några egna tips?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragzone:

Tjena, tänkte plugga lite civilingenjör inom datateknik. Hur mycket matte är det där? Är det svår matte?
Jag måste köpa en miniräknare men hur avancerad miniräknare behövs tror ni? Frågade på en bokhandel och hon tipsade om en texas T-84 plus, är den bra? Eller har ni några egna tips?

Skickades från m.sweclockers.com

Du behöver garanterat en T-84 plus om du ska plugga på högskolan.

Visa signatur

Mac Studio M1 Max + Studio Display

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dubadai:

Du behöver garanterat en T-84 plus om du ska plugga på högskolan.

Alright, då får jag nog köpa en sån! Om du inte föredrar någon ännu värre modell? Så att klasskamraterna tittar med avund när jag tar upp den

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragzone:

Tjena, tänkte plugga lite civilingenjör inom datateknik. Hur mycket matte är det där? Är det svår matte?
Jag måste köpa en miniräknare men hur avancerad miniräknare behövs tror ni? Frågade på en bokhandel och hon tipsade om en texas T-84 plus, är den bra? Eller har ni några egna tips?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det är matte i utbildningen, huruvida den är svår eller ej varierar från person till person.

Ti-84+ är en bra räknare enligt mig, men så har jag alltid tyckt att Ti är bättre än Casio så.

Skrivet av ...Dubadai...:

Du behöver garanterat en T-84 plus om du ska plugga på högskolan.

Garanterat tycker jag väl är att ta i, min Ti-82 har tjänat mig väl genom hela utbildningen.

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem

T-82 är den blåa va?
Äsch jag köper väl 84+ så vet jag att den räcker

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

TI-84+ är riktigt trevlig. Hade en egen under hela gymnasietiden och kommer spara den till fortsatta studier senare.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dubadai:

Du behöver garanterat en T-84 plus om du ska plugga på högskolan.

Hade inte en miniräknare överhuvudtaget under hela grund och forskarutbildningen i matematik..
Uppgifterna är vanligen anpassade så att man inte ska behöva någon räknare.
Möjligen att man kan behöva en räknare för att få fram numeriska värden i andra tillämpade ämnen där matematik ingår, men i just matematik är det rätt överflödigt.
Behöver man göra några seriösa numeriska uträkningar så räcker dock nästan aldrig en miniräknare till iallafall, utan man får ta en dator till hjälp.

Dock skadar det ju naturligtvis inte att ha en räknare till hands.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

På civ ing kemiteknik har jag klarat mig hela vägen genom på en rätt billig random grafräknare istället för överprisade jävla TI-räknare, det mest avancerade jag behövt göra på den är linjär regression. Övriga operationer är rätt basala grejer, bara att slå uttryck för att få ut numeriska värden egentligen.

Har som tidigare talare aldrig någonsin behövt den i mattekurserna men användes en del i teknikkurserna speciellt. Man skulle utan problem kunna klara sig med en smartphone utrustad med rätt appar förutom att den såklart inte är tillåten på tentor...

Visa signatur

i5-4670k | GTX 670 | ASUS Z87-A | 2x4GB Corsair Vengeance 1333 MHz | Corsair VX 450 | 80 GB Intel X25 SSD systemdisk | 256 GB Samsung 840 spel/cachedisk | 2+3 TB WD Green lagringsdiskar | Fractal Define R4 | G2420HDBL (24") + L227WT (22")

Citera för svar!

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Dragzone:

Tjena, tänkte plugga lite civilingenjör inom datateknik. Hur mycket matte är det där? Är det svår matte?
Jag måste köpa en miniräknare men hur avancerad miniräknare behövs tror ni? Frågade på en bokhandel och hon tipsade om en texas T-84 plus, är den bra? Eller har ni några egna tips?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Dubadai:

Du behöver garanterat en T-84 plus om du ska plugga på högskolan.

Man behöver garanterat inte en avancerad miniräknare för mattekurserna på högskolan. Jag har haft med mig min Ti-83+ och senare min Ti-84+ på alla tentor förutom mattekurserna då man inte fick ha med dem där. På övriga kurser varierar det kraftigt mellan olika program och institutioner. Jag har som sagt alltid haft med mig en avancerad räknare. Många andra får sällan ha någon miniräknare alls och de gånger de får ha en ska den vara så kallad typgodkänd. Så jag skulle säga att det är bäst att kolla upp vilka som är typgodkända på just det universitetet/högskolan och köpa en sån i första hand. De datateknologer jag känner använder aldrig miniräknare. Ska de räkna utanför tentor är det datorer som gäller. Det finns ju Wolfram Alpha, Matlab, Matematica, Numpy och så vidare som ersätter en miniräknare.

Angående matten så är den svår om man jämför med gymnasiet men på inget sätt omöjlig. Det är mest att den presenteras på ett annat sätt än vad som är standard på gymnasiet. Här är prioriteten förståelse medan på gymnasiet prioriterar man mekaniskt räknande. Ett bra tips är att inte använda miniräknare alls under grundkurserna i matematik. Det behövs generellt inte och de förstör mer än de gör nytta.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Så jag ska inte köpa en Ti-84 plus? Ska jag istället köpa en för 100kr menar ni?

Permalänk
Medlem

Har nu gått en vecka på Maskinteknik (Chalmers) och är mycket nöjd, så har tänkt tacka nej till mitt förstahandsval, Teknisk fysik, som jag är reserv till (tredje via betyg, sjätte via HP). Vet ni om jag måste avsäga mig min reservplats i förväg, eller kan jag tacka nej när jag (eventuellt) erbjuds en plats?

Visa signatur

🖥️ IQUNIX ZX-1 - i5-10600K - Z490I Unify - RTX 3070 - 16 GB 3600 MHz - SF750 - ASUS PG279QZ
🚗 Fanatec CSL DD - CSL Pedals LC - HP Reverb G2
📺 LG B1 55 - Dali Concept 6 - Pioneer VSX-923
🎮 AYN Odin Lite
📞 Asus Zenfone 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av eas@tetris:

Har nu gått en vecka på Maskinteknik (Chalmers) och är mycket nöjd, så har tänkt tacka nej till mitt förstahandsval, Teknisk fysik, som jag är reserv till (tredje via betyg, sjätte via HP). Vet ni om jag måste avsäga mig min reservplats i förväg, eller kan jag tacka nej när jag (eventuellt) erbjuds en plats?

Det är bara att du tackar nej till den om den erbjuds. Du har ju tagit en plats på maskin (grattis!). Annars är det en smal sak att höra efter med studievägledaren för ditt program. De sitter i bottenvåningen på fysikhuset.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Har jobbat de senaste nio åren och bestämde mig för ett tag sen att återuppta studierna. Att jobba på lager är inte riktigt mitt kall. Har läst till ingenjör i datateknik tidigare och det fattas ett ex-jobb och 7.5p matte för en examen, men insåg att den kunskapen jag besatt då är sedan länge försvunnen... Anmälde mig till ett par distanskurser förra året, samtiidigt som jag jobbade, och jag tyckte det var skitkul. Fick bra betyg i både Android- och JAVA-kurserna, så jag kände det var dags att prova nåt nytt. Anmälde mig till högskoleprovet, och gick till min gamla högskola för att skriva det. Det gick rätt bra trots att all gymnasiematte kändes som bortblåst och jag satte ett resultat på 1,8. Kändes riktigt skönt att kunna välja i stort sett vvilken utbildning jag ville

Hade inte riktigt bestämt för vad jag skulle läsa, men efter nogrannt övervägande anmälde jag mig till Systemvetenskap på UU samt Programvaruteknik på MIUn, distans. Eftersom bostadsituationen är som den är i Uppsala så blev det till slut MIUn som blev mitt första val. Blev antagen och på fredag är det upprop på nätet. Eftersom det är distans ska jag passa på att resa nu när jag har chansen. Känns som jag gjorde helt rätt val!

Till alla som är färska från gymnasiet och inte riktigt vet vad de vill göra men väljer att plugga "bara för att" vill jag ge ett råd: Jobba ett par år innan ni börjar med era universitetsstudier! Dels för det skapar motivation och dels för att det kan ta en stund innan ni verkligen kommer på vad ni vill jobba med

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jaaa ni hur gick det iår? Jag kom in på civilingenjör elektroteknik på Chalmers

Visa signatur

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |

Permalänk
Medlem

Civilingenjör medieteknik i Norrköping på LiU. Tackade ja och kollar redan nu efter bostad

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Hedersmedlem

Tar och låser här eftersom det öppnades en tråd för 2014.