IBM licensierar Power-arkitekturen till Open Power Consortium

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Nokia använde faktiskt ARM först i 6110 1997, Ericsson började använda det runt 98.

Tackar för denna betydligt mer utförliga bakgrunden. Även om det alltid är intressant att se framåt i tiden, så är det bra och roligt att ha lite kunskap om historien bakåt.

Skrivet av Petterk:

Det skiljer sig ganska mycket mellan Hotspots VM och virtuella maskinen för Android – Dalvik som är registerbaserad och har annan bytecode format. JVM i Hotspot eller J9 är en stack-maskin och använder det officiella bytecodeformatet enligt standarden. Det handlar främst om att JIT osv inte är särskilt anpassat för andra plattformar än de som det officiellt porterats till.

Ok, intressant! Detta förklarar ju lite av bakgrunden till att Google inte velat licensiera och använda Sun/Oracles JVM på ARM, och istället valt att vidareutveckla en egen variant.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Jag tillhör väl samma förväntansfulla kategori. Jag gick och väntade, sparade ihop pengar, för att kunna köpa en alpha processor med Windows NT 4. Tyvärr backade Microsoft ur, som NT 4 kom aldrig.

Trist. http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_21064 var den coolaste CPU:n på planeten under lång tid.

Vet inte vad du menar, jag har NT4 på en DEC Alpha här brevid mig. Det är bara de sista servicepacken som inte släpptes på alpha och powerpc men NT4 funkar finfint, men det finns inte så mycket mjukvara om man inte vill emulera förståss.
200mhz på den tiden var ett monster och jag tror alpha hade performancekronan ända upp till 500mhz då de började få stryk av sparc, powerpc och mips i floatingpoint och i mhz av intel och amd.
Fast mips var hack i hälarna längst och kring 1990 upp till 800% snabbare än alla tillgängliga x86 processorer på markanaden. (men det var före x86 fick RISC liknande funktionalitet.)

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Ok, intressant! Detta förklarar ju lite av bakgrunden till att Google inte velat licensiera och använda Sun/Oracles JVM på ARM, och istället valt att vidareutveckla en egen variant.

Nej det gör det inte, Andy Rubins tidigare företag Danger körde på en egen Hotspot JVM utan begränsningar med egna klassbibliotek/API inblandat, dessutom refererade jag bara till de som är öppet tillgängliga. Sun/Oracle har en Java SE Embeddedvariant för ARM som inte är Open-source. Dvs inget du skulle kunna köra på en Raspberry-PI eller egen bräda. Java ME som mobiler körde på den tiden var aldrig aktuellt och när Rubin/Google gjorde sitt val så hade inte Sun Microsystems gjort Suns referensimplementation (återigen HotSpot, det finns andra) open-source. Så det fanns bara alternativa JVMs och klassbibliotek att vända sig till när de ville att plattformen skulle vara öppen att licensiera.

Eftersom klassbiblioteken i HotSpot inte var open-source vid den tiden (vi talar 2004-2006) så var de tvungen att välja en fri implementation. Det är inte att inte licensiera, tekniskt sett kan du köra andra klassbibliotek och JVM och vara helt kompatibel – IBM var helt kompatibel med egen JVM och HotSpots klassbibliotek, men nu är inte Dalvik ens Java eller en JVM, den kör inte Java Bytecode överhuvudtaget. Den lånar språket och har en egen implementation av klassbiblioteket, Java i sin tur lånar från andra språk – resultatet blir att det är ett eget språk/variant som kompileras till sitt egna format av Android SDK. Vid den här tiden var IBMs sponsrade Harmony klassbibliotek en av de som hade kommit längst, men det fanns också GNUs Classpath. Nu ville inte Google nödvändigtvis köra GPL + Linking exception heller. Specifikationerna och dokumentationen till Java har aldrig varit hemliga och idag är det open-source vilket som. Därför IcedTea som samarbetar med OpenJDK och är en användare av OpenJDK kan portera och skriva sin egen ARM32 JIT port. Det finns mindre kommersiella aktörer som säljer Java SE-implementationer till embedded (inbyggda system) som använder både Harmony och HotSpot som klassbibliotek och andra JVMs och är så gott som kompatibla med Java utan att vara officiella Java VMs som får använda varumärket. Det har inte varit några problem. Det är inte som att Oracle äger alla patenten eftersom Java är ett bransch-samarbete plus att de gjort allt öppet tillgängliga när de själv GPL:ade Java. Dessutom patenterar du inte API. Sun var okej med detta och Oracle får i förlängningen också vara. Hotspot kunde och kan både akademin, företag och privatpersoner bidra till så ägandeskapet är dels hos enskilda individer och massor andra företag, företag licensiera sen kommersiellt HotSpot för att ge ut sina egna varianter ofta till sina egna prylar. De som fortfarande behöver kontroll och stängd kod kan licensiera, andra kan köra öppet och det har licensen tillåtet länge. Fast nu är det inget Google kör.

Java i sig har haft clean-roomimplementeringar från tredje part sedan 96-97 så det hela är inget konstigt. Klassbiblioteket kommer från IBM som varit med och skapat Java, de kunde kört andra virtuella maskiner men skrev en egen. HotSpot är i sig från början en SmallTalk VM och inte det Sun började programmera på från början.