Hur förbättra och jämna ut ljudet i videoklipp?

Permalänk
Medlem

Hur förbättra och jämna ut ljudet i videoklipp?

Hej.

Jag har ett videoklipp där det är både tal och musik, men musiken hörs dåligt. Talet hörs bättre, och det går att förstärka i audacity, men jag har inte hittat hur jag kan få de olika ljudspåren att bli jämna. Dvs, musiken behöver förstärkas mer än talet för att låta som det ska göra.

Permalänk
Medlem

Effects -> kompressor, eller effekter -> kompressor, eller vad det nu kan heta på svenska. Du får experientera dig fram vad som funkar på de aktuella ljudklippen, men du ska ha ett "knä" på kurvan som sedan är flackare till höger om knät.
Det är alltså "threshold" och "ratio" som du behöver "leka" med i första hand.

Permalänk
Medlem

Tack för tipset men är det öht möjligt att förstärka musiken om man inte kan dela upp ljudet på något sätt? Dvs. ha musiken och talet i två separata spår, där du endast höjer volymen på det ena?

Permalänk
Medlem

Ahhh... Du menar att det är tal och musik samtidigt. Så långt tänkte jag inte ens. Nej, det är betydligt mer problematiskt. Det skulle såklart kanske kunna gå att göra en förstärkning av de frekvenser där talet ligger, exempelvis, eftersom merparten av musiken ligger utanför det spektrat, men... Det finns funktioner för att göra det motsatta, vet jag. Det funkar dock sällan så jättebra.

Permalänk

Om talet ligger i mono och musiken i stereo så kan du med hjälp av fasvändning få bort det mesta av talet/musiken. Lite krångligt att förklara det såhär i en tråd, det är bättre om du själv googlar på det. Finns nog lite på youtube med som tar upp det.

Visa signatur

Citera mig så att Jag kan hitta tillbaka!