Farföräldern betalat in till "bedragare"- virus, risker/vad göra?

Permalänk

Farföräldern betalat in till "bedragare"- virus, risker/vad göra?

Tjena SweC,

tänkte bara rådfråga lite om en situation som uppstått för min käre farfar,

Han sitter ofta på youtube och tittar på Jaktvideos, nu idag sa han att det hade poppat upp något i stil med "Din dator är uråldrig- snabba upp den genom att klicka här" eller liknande, senare hade datorn blivit rejält slö och knappt gått att använda. Då fick han något erbjudande igen på datorn (ej webbläsaren dvs) att ladda ner någon update som kostade för att snabba upp.

Nu är det så att (dumt nog...) han faktiskt betalade, för "han tyckte det var trovärdigt" samt det stod tydligen att det var Deutsche Bank som erbjöd allt detta och skulle ha pengarna. (Han tyckte också det var mer trovärdigt då det är en större bank)

Han gav sitt nummer på sitt bankkort (Nordea) och de drog 400 Kr som "de hade kommit överens" om enligt meddelandena, detta var ju självklart dumdristigt gjort och nu har man försökt snacka in med honom om vilken skit det är.
Tydligen hade han också "gått till systemverktyg och tagit bort dessa "2" program som slöade ner, sen funkade det igen."- Enligt honom.
(Antar detta var kontrollpanelens avinstallering)

Mina frågor, eller söker mest råd;
1. Kan det ligga kvar skit i datorn? (Uppenbart enligt mig att det skulle ligga kvar något, krävs nog väldigt mycket mer än avinstallering.)
2. Vad bör han göra, hur stor är risken att han förlorar mer? Han skulle nog ringa något Nordea Emergency nummer och spärra sitt konto tills vidare, men finns det mer han kan göra? Vad är det annars för risker?

Tacksam för svar, funderingar. Mvh

[PS- Tog bäst passande forumsektion, flytta vid behov. Tog ändå ett tag o funderade]

Permalänk
Medlem

Det är ju omöjligt att veta vad han har installerat utifrån informationen här. Men om han laddade hem en "update" som du säger så borde ju det programmet ligga i listan över installerade program i kontrollpanelen. Googla isf programnamnet och se vad du hittar om det

Visa signatur

Ryzen 5 3600-burk, ThinkPad X61

Permalänk
Medlem

Det du redan bör ha gjort är att ringa Nordea och spärra bankkortet. När det väl är spärrat är hans konto säkert, då återstår att formatera hårddisken på datorn som infekterades och installera om Windows. (Eventuellt ta backup på viktiga filer först)

Permalänk
Medlem

Tanka malwarebytes och sök igenom för säkerhets skull.

Visa signatur

Ryzen 7 5800X3D | RX 7900 XT

Permalänk
Medlem

Skulle personligen göra en formatering och installera om OS. Bara för att ett eller flera Anti-virus program säger att det är lungt så behöver det inte vara det, viruset skulle inte användas om det var detected..

Visa signatur

Intel Core i7 7700K 4,2GHz - MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X - Corsair LPX 16GB, DDR4 3000Mhz - ASUS PRIME Z270-A - Fractal Design Define R5 - Cooler Master 212 EVO - Corsair AX860 80+ Platinum - A-DATA SSD Premier Pro SP900 128GB, Samsung 960 EVO 250GB - Kingston v400 120 GB - Windows 10 Pro 64-bit
2x Dell U2515H IPS 1440p - ath-m50x & Mod Mic - Asus STX - Oculus Rift + Touch

Permalänk
Medlem

För gethedarnas skull ring till nordea och spärra kontot innan det är för sent. Sen är det bara att formatera om och börja om på nytt, ingen idé att "söka" och försöka rädda. Inte när det gäller bankkontot och ens riktiga pengar.

Visa signatur

ᕦ(ツ)ᕤ

Permalänk

Kontot spärrades igår, lär la bli en formatering skulle jag tro.