Permalänk

Fiberkabel på platta papptak?

Är det någon som har erfarenhet av fiberkabel på platta tak?
Vi är ett gäng på 40 hushåll som har för avsikt att dra fiberkabel på våra platta papptak!

Permalänk

Har ni uttömt alla andra möjligheter och kommit fram till att uppe på taket är det enda möjliga?

Hur är det med vind, under takfot eller krypgrund/källare?

Med vänlig hälsning

Andreas Öhr
Epradius

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Permalänk
Medlem

Varför inte under takfoten istället ?

Tänk på att en kabel på taket är utsatt för sol, snö, vind, skator och andra saker, risken är att man får med sig vatten med kabeln ner i genomföringar till bostad etc.

En kabel under takfot skyddas på annat vis och riskerar i mindre grad att dra med sig regnvatten ner där den tappas av till varje lägenhet.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Rekordmedlem

Jag tycker det mest verkar dumt att dra den på taket, den blir ju betydligt mer exponerad för väder o vind än om det går att dra den under taket på nått sätt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Dessutom måste den fästas uppe på taket = skruv igenom pappen = inte så bra.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

ska ni dra den på taket kanske ni bör ha den i ett lite kraftigare skyddande rör eller slang. vi fick fiber till villan och den grävde vi ned, kanske kan vara något? man behöver inte gräva så djupt eftersom den är nästintill immun mot kyla. inga hårda börjar på den bara.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Att dra fiber från tak till tak går mot all grund principer och regler om hur man lägger det i Sverige, så skulle inte förslå det. Det beror lite på hur det menas med 40st hushåll.

Jag bor själv i lägenhet där vi har en innegård där själva byggnaden och de olika trapp uppgångarna ligger i typ en fyrkant där du har i princip ett tak runt det hela. I en sådan situation så skulle man väl rent teoretiskt kunna svetsa fast t.ex ett metall rör på taket som man sedan lägger fiber kabeln i den.