Permalänk

Programmering; hur börjar jag?

Hej!

Jag skulle väldigt gärna lära mig att programmera, alltså att kunna läsa och förstå koden i program, göra mina egna program och "hacka" websidor.
Anledningen till att jag vill lära mig att "hacka" är för att jag förmodligen kommer rikta in mig på IT säkerhet och sådant.
Jag kan väldigt lite, men lite basics om c++ kan jag. (alltså de mest "basic" grejerna, t.ex datatyper, variabler, operatörer, villkorssatser, "else if", switch, loopar, "continue;, break;").

Exempel :

#include <iostream> using namespace std; int main(){ string community; cout << "Which community do you use?" << endl; cin >> community; if(community == "Facebook"){ cout << "You use facebook"; } else if(community == "Google+"){ cout << "You use Google+"; } else if(community == "Lunarstorm"){ cout << "You use Lunarstorm, exit?"; } else{ cout << "You are anti-social"; } }

Jag undrar om någon av er har några tips på några bra "tutorials" och så vidare.

Permalänk
Hedersmedlem

Det absolut viktigaste skulle jag säga i början är att man får skriva kod. Spelar mindre roll exakt vad man gör men man behöver upptäcka den där "aha"-känslan samt se lite av de vanliga misstagen man gör i början.

Tutorials vet jag att du kommer få tips om. Annars skulle jag rekommendera att försöka hitta på egna projekt. Vad ser du dig göra med programmering? Försök uppfylla det.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag ska vara lite provocerande och säga att om du vill lära dig att hacka så är första uppgiften att hitta de resurser du behöver själv. Kunskap i att hitta saker kommer du verkligen att behöva om du vill jobba med säkerhet. Det finns ett antal sidor som kan lära dig hur olika typer av hack såsom SQL injection, cross site scripting osv funkar och där du också kan prova att utföra dem i en kontrollerad miljö.
Lycka till.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk

En gång i tiden när jag var nyfiken och en vän frågade om jag kunde hjälpa den med en programmerings-uppgift (bara för att jag råkade vara tonårs-nörd ) så hittade jag en hemsida vid namn The New Boston, där finns flera olika video-serier om programmering och dylikt. Efter några videos i serien om Java-programmering så kände jag att programmering var ett säkert kort att gå och studera på högskola.

Edit: Men det absolut viktigaste är att du kommer på något du vill programmera och att du bara börjar.

Permalänk
Medlem

Rekommenderat denna youtube-serie förut men väldigt bra, grundkurs på Stanford.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Hedersmedlem

Jag måste slå ett litet slag för https://www.codecademy.com/

Perfekt om du bara vill "lära dig koda lite", men generellt har jag lite svårt att ge något bättre tips om du bara vill lära dig koda / hacka lite.

Visa signatur

Dator, MOBO: Asus X99-A, CPU: Intel I7 6800k (3.4GHz), GPU: Geforce PNY 2070 Super, RAM: 4x8GB Corsair Vengeance LPX 2400MHz, OS-HDD: Intel 750 PCIe 400GB, PSU: EVGA SuperNOVA G2 850W

Permalänk

Alltså, jag går just nu i 9:an. Jag har väldigt mycket tid till att lära mig eftersom att jag har specialanpassad hemskolning. Har även väldigt lätt för matematik, det är i stort sett det enda ämne som jag har bra betyg i och jag har hört lite om att IT har mycket med algebra att göra.

Planen är egentligen att bli väldigt kunnig och bra på detta och i framtiden skaffa ett jobb.
Enligt min lärare gäller det att bli väldigt bra på det område inom IT jag vill jobba med.
Vilka IT jobb är det som är bäst betalda och eftertraktade bland företag?

Jag har hört att IT-säkerhetsspecialist är ett väldigt välbetald jobb och även eftertraktat.
Jag förmodar att man måste kunna "hacka" själv och förstå hur en attack fungerar för att kunna bli en "säkerhetsspecialist"? Jag vill alltså bli riktigt jävla bra på just IT-säkerhet.

Har ni några "guider" eller någonting på hur jag ska börja? Som sagt kan jag lite baser i C++ kodning.

Förövrigt har jag väldigt mycket tid till att lära mig. I stort sett hela dagarna förutom 1 timme vilket går till skolplugg. Eftersom att jag har lite funktionsnedsättningar (Asperger's syndrom) är det också viktigt att jag blir road av detta. Det är väldigt svårt för mig att fokusera på någonting jag tycker är tråkigt. Hittills har jag tyckt att det har varit roligt med C++ men jag skulle vilja ta ett steg vidare och göra mina egna program och attackera sidor som är gjorda för att attackera på.

Permalänk
Medlem

@balditron: IT-säkerhet för myndigheter och privata företag existerar nog knappt, inte på den nivån som du beskriver i alla fall

Du kan alltid leta säkerhetshål och få pengar för det, verkar stämma överrens lite med vad du vill lära dig. https://en.wikipedia.org/wiki/Bug_bounty_program , lär ju inte vara det lättaste att tjäna pengar eller få ett arbete på, ville bara tipsa om det.

Du kanske kan hjälpa till i open source projekt också, lär ju vara meriterande om inte annat.
I övrigt så kan du säkert skaffa dig en högre utbildning, läsa fristående kurser, skaffa ett jobb och samtidigt utvecklas förhoppningsvis inom det område du vill bli bättre på. Finns säkert flera vägar att gå men jag tror inte att man blir specialist på en dag

Permalänk
Skrivet av lappen81:

@balditron: IT-säkerhet för myndigheter och privata företag existerar nog knappt, inte på den nivån som du beskriver i alla fall

Du kan alltid leta säkerhetshål och få pengar för det, verkar stämma överrens lite med vad du vill lära dig. https://en.wikipedia.org/wiki/Bug_bounty_program , lär ju inte vara det lättaste att tjäna pengar eller få ett arbete på, ville bara tipsa om det.

Du kanske kan hjälpa till i open source projekt också, lär ju vara meriterande om inte annat.

Nja, alltså jag tänkte mer som en IT-säkerhetsspecialist fast en konsult.

Givetvis är IT-säkerhet inte det enda jag kan tänka mig jobba som. Dock så tror jag att jag skulle tycka att det var mest intressant.
Drömmen är ju att kunna bli IT-chef på ett bra företag. Men efter några snabba google sökningar är tydligen IT-säkerhetsspecialist ett av de mest välbetalda IT jobben som finns.

Permalänk
Medlem

Tänk på att om du kollar lönestatistik på engelska så är många av träffarna från USA och att IT specialister där tjänar väldigt väldigt bra. MEN alla de jobben är i princip är helt stängda för dig som svensk (kräver medborgarskap vilket är en lång process, green card duger inte).

Rent generellt tips är att inte snöa in på vad du tjänar, satsa på vad du VILL göra, pengarna kommer som en bieffekt om du är passionerad.

Permalänk

Hmm. Ja, rent generellt, för att börja med IT och finna mer intresse tror jag att "hacking" skulle vara kul. Jag har inte bestämt mig exakt för vad för område inom IT jag vill jobba med, men till o börja med skulle jag rent generellt vilja lära mig basics inom IT, kodning, göra mina egna program, förstå attacker osv.

Vad borde jag liksom börja med? Som sagt kan jag bara lite C++ kod baser.

Permalänk
Medlem

Webbsidehacking och C++ programmering är ganska väsensskilda saker. Det är olika färdigheter.

Strunt i tutorials, skaffa en bok. Vill du vara produktiv och göra grafiska program går det snabbt att lära sig Pascal/Delphi och därifrån ta steget till C++. Det finns många bra svenska, som "Turbovägen till Pascal". Ju tidigare du börjar desto bättre, 9an är förhållandevis sent, men ger ett försprång i vilket fall som helst.

Vill du greja med webbsidor får du lära dig PHP, SQL etc. Vill du hålla på med IT-säkerhet behöver du också läsa den matte som behövs för kryptoteknik. Satsa på naturlinje och sedan civ. ing. i datateknik, fysik eller motsv. Först därefter kommer haken, det lär vara svårt att få ett relevant jobb eller åtminstone en sån position direkt efter examen, om man inte gjort något spektakulärt på vägen dit.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem

https://www.codecademy.com/ har jag lärt mig majoriteten av mina kunskaper.

Permalänk
Medlem

Kolla div videos av hackerkonferenser, t ex Defcon är ju kända.

Du lär dig inte att hacka men det är väldigt intressant att se hur många duktiga "hackers" tänker, kanske ofta utanför "boxen".
Om inte annat, så är det underhållande.

Men envishet är nog viktigt, vissa håller på med något länge, kanske flera år innan de lyckas. Mycket läsande och forskande på egen hand.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk

Som fler har sagt så finns det nog en drös av bra tutorial sidor. Våga testa olika saker oavsett om det är nästa storsäljar app eller inte. Jag skulle också kunna tänka mig att det är som att lära sig ett språk. Det blir roligare om du kan applicera det på någon form av behov du har. Tänk också på att syntax(typ glosor/grammatik) kan man lära sig eller googla sig till och sen glömma bort 2 veckor senare. Det viktiga är att du förstår tänket, främst kring objektorientering, funktioner, variabler etc...

Lycka till!

Permalänk
Medlem

TS, jag gillar din ambition. 15 år och redan framtidsplaner som dina. Kämpa på, det kommer gå bra för dig.

Visa signatur

Citera för svar

Stora Owncloud/Nextcloud-tråden: http://www.sweclockers.com/forum/122-server/1212245-officiell...
Jobb: Datacenter Manager
Grundare: https://www.hanssonit.se

Permalänk
Hedersmedlem

Bör nämnas att "hacking"(alltså attacker på system, snarare cracking då. Har jag min terminologi rätt brukar mjukvaruutveckling kallas för att hacka, cracka är snarare knäcka system) kräver riktigt ordentliga kunskaper om man inte ska återanvända andras mjukvara för redan kända svagheter.

Mycket är krypterat, knäcka kryptering kräver ordentliga mattekunskaper. Att hitta svagheter kräver extremt detaljerad kunskap om system och tillhörande tekniker. Det är inget du sätter dig och gör på en dag nödvändigtvis. Alla attacker på system är heller inte via teknik, det kan vara via kundtjänst eller i personkontakt där känsliga uppgifter lämnas ut.

Permalänk

Det är omöjligt för mig att få betyg i allting. Idrott, slöjd, bild osv är omöjligt att få betyg i hemifrån.
Jag vet inte riktigt hur långt grundämnes betygen tar mig och vilka gymnasium jag kan komma in på.
Jag och mina föräldrar var nyligen på en föreläsning av mensa om särbegåvning.

Enligt dem och min psykolog och flera andra gäller det att jag hittar det jag gillar och ser till att bli bra på det. Jag har liksom väldigt få intressen, tidigare var mina största intressen datorspel och matematik, men datorspel har jag börjat tröttna på.

Nu har jag istället börjat intressera mig för "hacking" och att göra mina egna program.
Matematisk problemlösning är även det en stor hobby. Jag gillar när det är lite utav ett "projekt" som jag själv måste lösa.

Jag har så mycket mer tid än andra och den tiden vill jag ta vara på istället för att slösurfa och spela.
Tyvärr har jag absolut ingen aning om gymnasielinjer och sådant, utan jag vill gärna testa lite nu och se om det faller mig bra. Problemet är att jag inte har någon aning om vart jag ska börja, jag vet inte ens vad jag ska söka efter på google.

Jag har som sagt börjat med att plugga lite C++, lärt mig om lite variabler, datatyper, operatörer osv.
Men jag tror nog inte att det skulle vara så effektivt att bara sitta och läsa på om C++ utan att testa själv. Har också börjat läsa på lite om python och java.

Men har någon några tips på vart jag ska börja? Det blir ju tråkigt att plugga C++ glosor utan att använda dem och testa dem. Jag skulle nog också förstå mer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av balditron:

Om jag var du skulle jag strunta i "hacking", vad som är mest eftertraktat eller har högst lön till en början. I slutändan tror jag de flesta vill hålla på med något de tycker är roligt.
Börja att programmera valfritt språk. Du kommer efter tiden att lära dig mer och sedan när du verkligen vet vad du tycker är roligt och vad du vill hålla på med, gör det. Många programmeringsspråk är väldigt lika varandra och om man är en vass programmerare är det ganska lätt att sätta sig in i de olika språken.

Sedan några tips för att börja.
C++ kan vara ett jobbigt förstaspråk då det tar mycket tid innan du verkligen ser progress. Du kommer inte inom de närmsta åren att sätta dig och bygga ett nytt minecraft om man säger så.

C#, java och python är ganska nybörjarvänliga, men även kraftfulla språk som jag skulle börjat med om jag var du. C# och microsoft visual studio är väldigt bra för att snabbt och enkelt kunna bygga enklare windowsapplikationer om man skulle vilja det.

Projekt är också viktigt att man börjar med, tror jag. Man tröttnar snabbt på tråkiga tutorials där man gör småprogram som man direkt efter kastar

Permalänk
Medlem
Skrivet av balditron:

Jag har som sagt börjat med att plugga lite C++, lärt mig om lite variabler, datatyper, operatörer osv.
Men jag tror nog inte att det skulle vara så effektivt att bara sitta och läsa på om C++ utan att testa själv. Har också börjat läsa på lite om python och java.

Men har någon några tips på vart jag ska börja? Det blir ju tråkigt att plugga C++ glosor utan att använda dem och testa dem. Jag skulle nog också förstå mer.

Du säger hela tiden att du vill lära dig att hacka, samtidigt som du kan en del C++. Som tidigare nämnts är programutveckling och hacking helt olika saker - vilket är det du vill göra egentligen? Personligen kan jag tycka att programmering är viktigare och i längden roligare, men vad vet jag.

Hur som helst. Att lära sig att programmera är självklart inte bara att tugga glosor, precis som du säger. Det gäller att förstå allt och kunna använda det själv, i egna program. Något jag tycker är roligt är att försöka lösa matematiska problem eller automatisera uppgifter med hjälp av programmering. Man kan börja med förhållandevis enkla saker, som t.ex. att faktorisera ett tal eller ett program som skriver om allt till rövarspråket. Det finns massor av sidor som erbjuder programmeringsutmaningar, så kolla på det, tycker jag. Eller hitta på egna projekt, gör ett större spel i konsolen, kanske.

Nu kan du lite C++ och det är dumt att börja om med andra språk redan nu, håll dig till det tills du behärskar C++ ordentligt.

Visa signatur

:)

Permalänk
Medlem

Som tidigare sagt är https://www.codecademy.com en bra start men det som gav mig drivkraften var mina egna småprojekt. Kör man fast är http://stackoverflow.com en bra sida att hitta lösningar på, antagligen har någon annan redan ställt din fråga där och fått den besvarad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FilosofN:

Nu kan du lite C++ och det är dumt att börja om med andra språk redan nu, håll dig till det tills du behärskar C++ ordentligt.

skillnaden mellan C++ , c#, java , python etc är ganska små iallafall basic-syntaxen som han börjat lära sig. Personligen tror jag c++ är det sämsta av de tidigare nämnda språken att börja med. Dels att minneshanteringen , pekare etc är jobbigt att hantera som nybörjare och dels för att det är mindre "rewarding", det krävs mer jobb och tjafs för att få iprincip samma saker att fungera som om du skulle gjort i t.ex c#.

Permalänk
Hedersmedlem

Du skulle kunna inrikta dig lite på socket-programmering, alltså hur man kopplar upp sig mot en annan host i ett nätverk. Har du väl lärt dig skapa en uppkoppling kan du lära dig hantera data-överföring för att se om du kan börja bygga upp lite egen säkerhet. Lägg upp en förfrågan om användarnamn och lösenord på datorn du ska koppla upp dig mot. När du fått en lyckad sådan i klartext fundera på en kryptering av lösenordet. Det finns väldigt enkla metoder du kan börja med att implementera eller hitta på en egen, bara byta ut en bokstav mot en annan till exempel. Är du nöjd där kan du utveckla en proxy som får ligga och sniffa på sån trafik och försöka knäcka kryptering eller bara sno ett lösenord i klartext.

Mycket skoj kan man ha om man vill.

Permalänk
Medlem

Programmering är ett hantverk, det är inget som går att läsa på, utan något man måste göra. Vill du lära dig hacking kan du t ex börja med datorspelen. Då kan du tillämpa programmeringen på något. Men, du måste som sagt bestämma dig för språk först, därefter IDE och en riktig bok med övningsuppgifter om du ska vara seriös. Youtube och tutorials kan du ha som ytterligare stöd.

Sen ang. de andra ämnena är de också väldigt viktiga. Det är klart att allt inte är lika intressant eller roligt, men det är inte meningen heller, man måste anstränga sig för att skilja sig ur mängden och bort från dem som inte gör det för att komma någonstans. Slösa inte bort din tid och insistera på att få läsa alla ämnen oavsett vad de säger. Allt behövs, inte bara för en specifik yrkesroll, utan för att bli en allsidig människa. Då når du lättast ditt mål.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk

Hej igen!

Hittade en kanal med en massa C++ videos. https://www.youtube.com/playlist?list=PL3A2026F702EBB411

Funderar på att köpa en riktig bok dock. Givetvis vill jag kunna göra alla ämnen, men det är helt omöjligt för mig att få betyg i idrott iallafall. Ska kolla om jag inte kan göra den teoretiska delen av träslöjden, mycket möjligt att jag kan få ett E om jag lyckas göra någon design och en välplanerad sådan. Bild är nog inte så svårt det heller nu när jag tänker efter.

En bra utbildning är givetvis någonting som jag strävar efter, jag försöker få det bästa gymnasium jag kan få. Men utöver det så har jag fortfarande en massa tid över som jag tänkte använda till att lära mig programmering och språk i förväg. Jag förväntar mig absolut inte att bli någon sorts expert på ett år, det var inte så jag menade. Jag menade att om jag sitter 4 timmar om dagen i 1 år i förväg ökar nog mina chanser till att få ett bra jobb inom IT.

Permalänk
Medlem
Skrivet av balditron:

Hej!

Jag skulle väldigt gärna lära mig att programmera, alltså att kunna läsa och förstå koden i program, göra mina egna program och "hacka" websidor.
Anledningen till att jag vill lära mig att "hacka" är för att jag förmodligen kommer rikta in mig på IT säkerhet och sådant.
Jag kan väldigt lite, men lite basics om c++ kan jag. (alltså de mest "basic" grejerna, t.ex datatyper, variabler, operatörer, villkorssatser, "else if", switch, loopar, "continue;, break;").

Exempel :

#include <iostream> using namespace std; int main(){ string community; cout << "Which community do you use?" << endl; cin >> community; if(community == "Facebook"){ cout << "You use facebook"; } else if(community == "Google+"){ cout << "You use Google+"; } else if(community == "Lunarstorm"){ cout << "You use Lunarstorm, exit?"; } else{ cout << "You are anti-social"; } }

Jag undrar om någon av er har några tips på några bra "tutorials" och så vidare.

Hej,

Det pågår alltid lite diskussion om vad som kallas hacking och cracking. Men det som du ser ut att mena brukar man i yrkessammanhang kalla för penetration testing.
https://en.wikipedia.org/wiki/Penetration_test

Jag tycker att du har en bra idé när det gäller att börja med c++ för det känns som att det passar dig bra.
Men till att börja med tycker jag att du ska skaffa en bra bok och köra igenom den. När du inte läser i den boken så läs på lite om penetration testing. Sedan tycker jag att du ska börja med att göra någon enkel applikation som går över nätverk. Till exempel en enkel chat-klient som man kan köra mellan två maskiner. På så vis får du lite känsla för vad som sker när datorer talar med varandra. Sedan kan du ju gå vidare med både säkerhet och programmering paralellt. Om du ska fokusera på hacking i betydelsen att hacka dig in i saker så behöver du inte kunna precis allt som finns att lära sig om c++. Börja med de saker som du kommer ha användning för.

Visa signatur

/M

Permalänk

Fick låna en C++ bok av Pappas kompis som förresten jobbar med IT och har blivit väldigt framgångsrik.
Han och en till utav Pappas barndomsvänner startade tillsammans med en affärsman ett bolag som de senare sålde för 1 miljard i aktier. Han jobbade som tekniker där och jobbade med IT-säkerhet.

Han är en väldigt nära vän till min Pappa (barndomsvän) så jag har nog ändå lite kontakter som kan lära mig.

Det går iallafall framåt. Är just nu helt uppslukad av detta, har suttit 5+ timmar per dag och nötat.
Här hittade jag förövrigt en liten beskrivning på en IT-säkerhetsspecialist (det som jag förmodligen skulle gilla mest). http://www.itjobb.se/it-sakerhetsspecialist-till-foretag-i-te...

Jag återkommer om jag har några funderingar, just nu nötar jag bara och försöker lära mig språket och testat lite på en IDE (CodeBlocks).

Permalänk
Medlem
Skrivet av balditron:

Fick låna en C++ bok av Pappas kompis som förresten jobbar med IT och har blivit väldigt framgångsrik.
Han och en till utav Pappas barndomsvänner startade tillsammans med en affärsman ett bolag som de senare sålde för 1 miljard i aktier. Han jobbade som tekniker där och jobbade med IT-säkerhet.

Han är en väldigt nära vän till min Pappa (barndomsvän) så jag har nog ändå lite kontakter som kan lära mig.

Det går iallafall framåt. Är just nu helt uppslukad av detta, har suttit 5+ timmar per dag och nötat.
Här hittade jag förövrigt en liten beskrivning på en IT-säkerhetsspecialist (det som jag förmodligen skulle gilla mest). http://www.itjobb.se/it-sakerhetsspecialist-till-foretag-i-te...

Jag återkommer om jag har några funderingar, just nu nötar jag bara och försöker lära mig språket och testat lite på en IDE (CodeBlocks).

Bra att det går framåt! Som svar på de som inte tycker att C++ inte är ett nybörjarspråk: sant absolut, jag rekommenderar också att börja med t.ex. Python. Men eftersom att du har mycket tid över och verkar väldigt intresserad av programmering tror jag personligen att du kan klara av C++. Men kör du fast kanske du bör överväga att byta.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av balditron:

Fick låna en C++ bok av Pappas kompis som förresten jobbar med IT och har blivit väldigt framgångsrik.
Han och en till utav Pappas barndomsvänner startade tillsammans med en affärsman ett bolag som de senare sålde för 1 miljard i aktier. Han jobbade som tekniker där och jobbade med IT-säkerhet.

Han är en väldigt nära vän till min Pappa (barndomsvän) så jag har nog ändå lite kontakter som kan lära mig.

Det går iallafall framåt. Är just nu helt uppslukad av detta, har suttit 5+ timmar per dag och nötat.
Här hittade jag förövrigt en liten beskrivning på en IT-säkerhetsspecialist (det som jag förmodligen skulle gilla mest). http://www.itjobb.se/it-sakerhetsspecialist-till-foretag-i-te...

Jag återkommer om jag har några funderingar, just nu nötar jag bara och försöker lära mig språket och testat lite på en IDE (CodeBlocks).

Om du har möjlighet att köra Linux skulle du även kunna ta en titt på Kali Linux som är en linuxdistribution speciellt designad för penetration test och sk ethical hacking.

https://www.kali.org/

Visa signatur

/M

Permalänk
Medlem

Det är inte jätte svårt att lära sig grundläggande hackertekniker men du bör vara rätt försiktig med var du testar dessa någonstans. Om du till exempel får för dig att testa en teknik mot en kommunal/polis/regering/IT-företag sida är risken stor att du kommer bli åtalad vare sig du bara gjorde det i hobbysyfte eller inte.

Visa signatur

ASUS ROG Strix X570-F, AMD Ryzen 9 5900X, ASUS GTX 1080 Ti Strix Gaming OC, 32GB G.Skill Trident Z Neo CL16 3600MHz, Arctic Freezer II 240, Seasonic Prime Titanium 850W, Phanteks Enthoo Evolv X, 2x Samsung 970 EVO Plus 1TB, Seagate Firecuda 2TB, Seagate Ironwolf 4TB, ASUS PG278Q

ASUS ROG Crosshair VI Hero, AMD Ryzen 9 3900X, ASUS RTX 2060 Dual OC, 16GB G.Skill Flare X CL14 3200 MHz @3200 MHz, Arctic Freezer 240, Seasonic Prime Titanium 850W, Phanteks Eclipse P400S Glass, Samsung 960 Pro 512GB, Samsung 850 Pro 512GB, Seagate Ironwolf 4TB, ASUS PG278Q

ASUS Maximus V GENE, Intel i7 3770K @ 4,6 GHz (1.190 V), EVGA GTX 670 FTW SLi, 8GB G.Skill TridentX CL10 2400 MHz, Samsung 850 Pro 512GB, Samsung 840 Pro 256GB, Corsair Hydro H100i, Corsair AX860i, Fractal Design Define R4W, ASUS PG278Q