Vilka delar kan man köpa begagnat?

Permalänk
Medlem

Vilka delar kan man köpa begagnat?

Tjena! Idag (natt) undrar jag vilka dator delar man kan köpa begagnat. Jag vet att man kan köpa allting begagnat, men vad ska man undvika och vad är helt ok? Vilka frågor ska man ställa säljaren för att få reda på att allt fungerar och sådant?

Mvh.

Permalänk
Rekordmedlem

Undvik trasiga delar...
Alltså handla helst bara lokalt och testa innan köp.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Man kan köpa allt begagnat, men jag skulle nog undvika fläktar som ju slits med tiden, även nätaggregat slits och kan bli dåliga med tiden. Givetvis kan alla komponenter det, men jag har köpt gamla 486-moderkort som funkat... Om säljaren har lådor och annat till sina prylar brukar det vara en person som tar väl hand om sakerna.

Använd något säkert betalsätt om du köper för dyra pengar, t.ex. Blocketpaketet. Köp aldrig på nätet för mer än du har råd att förlora.

På Tradera kan man ofta betala med Klarna som också är ett säkert sätt att handla, där ser man också vad säljaren har för referenser. Har handlat en hel del datorkomponenter via Tradera och faktiskt aldrig blivit lurad.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Avstängd

Cpu och minne är sådant som oftast inte slits av ålder och säkraste beg köpet även moderkort håller rätt bra och grafikkort men beror lite på modell men nätagg vill man inte ha beg då det slits mest sen diskar är med sådant som kan slitas och köper man beg ska det vara bra pris och bör vara relativt nya prylar

Men ofta kan man få lika prestanda med nya delar som beg och beror lite på prisklass men ska man köra billigt är det inget som slår en pentium 4560 med nytt moderkort och minnen i pris och dom presterar så pass bra att grafikkort upp till 1060/480 går maxxade och det med en cpu för 600kr som är nått som kan vara värt att överväga

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Avstängd

Jag köper allt utom kalsonger begagnat.

Finns ingen speciell datordel som man ska undvika begagnat, tänk på ålder bara, inget håller för evigt.
Garanti kvar? Många butiker accepterar bara garantiärende från första köparen, så det kan vara bra att kolla upp.

Bästa är väl att köpa lokalt så man kan titta på sakerna innan man köper dom eller så ber man om ett kort med dagens datum där man förhoppningsvis kan se om den funkar.

Kolla upp vem du köper av, försöker personen dölja sin identitet så är det nog inte bra.
Jag skulle köpa en sak på swecs marknad, kommer överens om pris och när jag skulle swischa stockholmaren som jag gjorde affär med visade det sig att swichnummret befann sig i Göteborg.

Visa signatur

Asus Z97M-plus | i7 4790k @4.8Ghz | Aorus 1080Ti | FD Integra M 750W | Vengence 2x8 GB Ram | FD Define Mini C | Evo 850 500GB | Intel 750 1.2TB | AOC AG271QG