Högsta skatterna i världen är normalt?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Woaini:

De träffar jag får när jag kollar upp detta sätter exempelvis sverige kring top 5 i eu vad gäller "skatter i förhållande till bnp". Även globalt hamnar ju sverige i toppskiktet. Sitter på mobilen nu så lite krångligt att copy-paste'a länkar men jag hittar då inget som pekar på att vi inte huserar i toppskiktet.

Som sagt beror det på hur man räknar. Tittar man bara på skatt på förvärvsinkomst så ligger vi högt men tittar man på det totala skatteuttaget så är det inte lika högt. Skatterna har också sänkts kraftigt i Sverige det senaste decenniet så vi är faktiskt världsmästare i skattesänkningar nu snarare än världsmästare i höga skatter, även om det verkar ha gått många förbi.

Sen är det väl inte så konstigt att vi ligger inom topp 5-10 inom EU i skatteuttag då vi också ligger där när det gäller skattefinansierade saker som vård, utbildning osv.

Permalänk
Medlem

En fråga till alla som är för skattesänkningar, enorma effektiviseringar och privatisering inom sjukvård, skola och omsorg.

Vore det inte bättre att börja med att effektivisera och få till den ordningen ni är ute efter innan man sänker skatter och privatiserar? På så vis riskerar man mindre (människor) under övergången till ett annat system?

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lobocut:

Ja det stämmer att det bara var för Migrationsverket, och det var mer exakt 73 miljarder. Inte miljoner som du skrev..

Haha, ja. Jag borde inte sätta mig på forum förrän jag fått i mig Kaffe. Givetvis ska det vara miljarder.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Avstängd
Skrivet av fantomsmurfen:

Jag tycker i alla fall att det är rättvist att man betalar skatt enligt förmåga.

Visst, det skapar verkligen incitament att skaffa sig högre inkomster... verkligen...

En platt skatt vore det enda hederliga, men det skulle få alla bidragstagare att skrika som stuckna grisar: "Rör inte mina bidrag! Ni ska' jobba så att jag slipper!"

Så, det är ju som en riktigt hederlig gammal mys-sosse en gång sa: "Det är häftigt att betala skatt!". Ja , men ta och betala min skatt också om det skall vara så!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Woaini:

Jag satt precis och surfade runt lite i jakt på statistik, och snubblade då på lite olika siffror om skattetryck i världen.
Vad jag kan förstå har vi i sverige nu bland det högsta skattetrycket i världen, och det högsta marginalskattetrycket i världen (den slår till tidigast och slår med högst procentsats). Jag har i princip bara kollat på www.ekonomifakta.se men en snabb googling verkar starka bilden.

Sverige har alltid haft en av världens högsta skattetryck.
Och det behövs, som du ser. Vem ska annars betala för alla stackars flyktingar eller miljön?
Skatterna på en liter bensin är hutlös, på en redan skattad krona från inkomst...

Permalänk
Medlem

Visst ska vi betala skatt, men man undrar när gränsen är nådd. Just nu har vi ca 60 % marginalskatt och den ska höjas ännu mer snart. Ska vi inte ta 70/80/90 % nästa gång? När ger sig vänstern? 100 % eller? Som någon skrev förut; Vi borde ha världens bästa välfärd med tanke på skattennivån, Men det har vi inte. Det är bara läsa om sjukvården och äldrevården för att vara jäkligt bekymrad och hoppas att man aldrig behöver bli inlagd på sjukhus. Då får man ligga i en korridor som ett paket. Nej tack!

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av videopac:

Visst, det skapar verkligen incitament att skaffa sig högre inkomster... verkligen...

En platt skatt vore det enda hederliga, men det skulle få alla bidragstagare att skrika som stuckna grisar: "Rör inte mina bidrag! Ni ska' jobba så att jag slipper!"

Så, det är ju som en riktigt hederlig gammal mys-sosse en gång sa: "Det är häftigt att betala skatt!". Ja , men ta och betala min skatt också om det skall vara så!

Ja tex att alla inkomster under 500 000 kr/år är skattefria och allt över det tas ut i skatt från både fysiska och juridiska personer.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Falcon:

Skatterna på en liter bensin är hutlös, på en redan skattad krona från inkomst...

Ändå är vi inte dyras i världen. Man kan tycka vad man vill om skatter men faktum är (från initierade källor) att literpriset hade varit nästintill detsamma även utan skatter. Bensinbolagen harmoniserar nämligen prissättningen över hela Europa med marginella justeringar för köpkraft, transportsträcka mm.
Fördelen med skatter i detta fall är en större del av pengarna kommer samhället till nytta i stället för att enbart hamna i fickorna på dem som redan har mer än de kan göra av med. Nu slipper alla som inte kör bil skatta för vägarna i samma utsträckning.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem

Bortsätt stora oljaexportörer finns på andra sidan skalan mest fattiga länder. Vi har höga skatter men ligger också högt i levnadsstandard, och där finns nog en rätt stor korrelation. Med det sagt så känns det som flera myndigheter idag spenderar på tok för stor del av sin budget på byrokrati och ineffektiv management...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenu...

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem

När vi kommer till att jämföra skattenivåer mellan drastiskt olika typer av länder så tar en av mina favorit youtubers upp frågan om skatter i demokratier vs diktaturer på ett pedagogiskt (men kanske lite förenklat) sätt:

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mrqaffe:

Ja tex att alla inkomster under 500 000 kr/år är skattefria och allt över det tas ut i skatt från både fysiska och juridiska personer.

Det är inte platt skatt. Men bra försök. En sådan politik skulle ta död på Sverige det borde även soffliggare inse.

Permalänk
Medlem

Men alltså, det är väl ändå så att de flesta svenskar gillar bidragsmodellen eftersom det är kommunistpartierna som regerar? Jag antar också att det är rätt skönt för de som inte kan bidra, att istället kunna leva på andra?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Litenskit:

Alltså, det du har googlat fram är en bild som jag anser speglar verkligheten men jag känner samtidigt att du drar lite konstiga slutsatser. Vi har ett högt skattetryck för att bekosta bland vård, skola och liknande.
I Sverige har vi gratis skola från 6-års upp till 3:e året på gymnasiet, det är inte den bästa men den är fortfarande ok och den är gratis till skillnad från många andra länder.

I Sverige har vi nästan gratis vård, vi betalar en besöksavgift men den är försumbar jämfört med tex USAs vårdkostnader. Åter igen den är inte den bästa men den är jävligt billig för oss invånare.

Så om vi sänker skatterna så får befolkningen mer i plånboken absolut men det gör att välfärden får mindre pengar i sin plånbok och det gör att vi måste börja betala mer för den själv.
Det är väl hyfsat positivt för de som är frisk och har bra ekonomi, men för de som behöver vård och har dålig ekonomi är det en katastrof.

Jag anser inte att vi använder pengarna effektivt utan där tycker jag det finns mycket att göra. Dvs jag tycker inte vi ska sänka skatterna men jag tycker vi ska se över hur det används för att få en bättre välfärd!

Således som det är nu så hjälps vi alla åt att betala för dem som har det svårt, sänker vi skatterna så är det upp till var och en att klarar livhanken.

Jag vet iallafall att jag inte vill leva i en värld där alla bara bryr sig om sig själv. Jag vill att vi alla hjälps åt precis som vi gör på detta forum, när någon har problem så ställer vi upp och hjälper denne utan att kräva någon motprestation utöver att när vi själv stöter på problem så får vi hjälp av andra på forumet.

Kostar inget att studera på högre nivåer heller

Permalänk
Medlem

Sverige har alltid varit drömmen för de som vill snylta på andra. Hela mitt liv har jag arbetat och "gjort rätt" för mig. Jag har jobbat ihop med åtskilliga människor som är "sjuka" så fort vädret är över 20 grader.
Dessa människorna tycker sig ofta vara "smartare" än oss andra som är korkade nog att gå till jobbet och arbeta även för dessa snyltare.

Med de skattehöjningar som nu är aviserade för allt från arbete till energi och bilar etc. så har jag bestämt mig.
Jag ska inte börja åka snålskjuts på andra, men jag ska dra ner på min arbetstid för att undvika betala mera skatt än nödvändigt, för det lönar sig inte längre att arbeta heltid. Jag tänker ta ut så mycket semester och tjänstledigt som min arbetsgivare tillåter, nettoförlusten för mig att ta flera dagar extra ledigt varje månad blir på sin höjd ett par tusen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Azodan:

@Rick69: Kan du ge exempel på vilka myndigheter vi klarar oss utan?

Tex "Myndigheten för ungdoms –och civilsamhällesfrågor" som delar ut våra skattepengar till sådant här: http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/640-000-kronor-till-pro...

Permalänk
Medlem

Problemet är inte skatter, det är folk... Folk trixar, fixar, fuskar, snyltar, ljuger, roffar åt sig och ser i allmänhet inte ens så långt näsan räcker. Med de premisserna så kommer alla system vara dysfunktionella, fast på olika sätt. Jag föredrar höga skatter och den ineffektivitet som skapas därav...

EDIT: ... snarare än ett lågskattesystem där folks "företagsamhet" kan blomma ut till bekostnad på, primärt, vanliga hederliga människor med moral.

Permalänk
Medlem
Skrivet av UMJ:

Däremot beror ju helt på hur bra ett land kan hantera pengar finns ju kommuner i Sverige som köper 5 paket våtservetter för 65.000:-, betalar flera miljarder för tomma asylboenden som inte ens folk bor i så helt klart beror på hur pengar hanteras, slöseri är ju aldrig ett bra sätt för komma undan billigare.

Där har du nyckeln till problemet. Det kan tyckas ganska enkelt att bränna sina pengar. Tänk dig då hur lätt man bränner andras pengar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Litenskit:

Alltså, det du har googlat fram är en bild som jag anser speglar verkligheten men jag känner samtidigt att du drar lite konstiga slutsatser. Vi har ett högt skattetryck för att bekosta bland vård, skola och liknande.
I Sverige har vi gratis skola från 6-års upp till 3:e året på gymnasiet, det är inte den bästa men den är fortfarande ok och den är gratis till skillnad från många andra länder.
I Sverige har vi nästan gratis vård, vi betalar en besöksavgift men den är försumbar jämfört med tex USAs vårdkostnader. Åter igen den är inte den bästa men den är jävligt billig för oss invånare.

Så om vi sänker skatterna så får befolkningen mer i plånboken absolut men det gör att välfärden får mindre pengar i sin plånbok och det gör att vi måste börja betala mer för den själv.
Det är väl hyfsat positivt för de som är frisk och har bra ekonomi, men för de som behöver vård och har dålig ekonomi är det en katastrof.

Jag anser inte att vi använder pengarna effektivt utan där tycker jag det finns mycket att göra. Dvs jag tycker inte vi ska sänka skatterna men jag tycker vi ska se över hur det används för att få en bättre välfärd!

Således som det är nu så hjälps vi alla åt att betala för dem som har det svårt, sänker vi skatterna så är det upp till var och en att klarar livhanken.

Jag vet iallafall att jag inte vill leva i en värld där alla bara bryr sig om sig själv. Jag vill att vi alla hjälps åt precis som vi gör på detta forum, när någon har problem så ställer vi upp och hjälper denne utan att kräva någon motprestation utöver att när vi själv stöter på problem så får vi hjälp av andra på forumet.

Mindre skatt går till skola vård och omsorg pga besparingar. Så höjd skatt är pga lån för att kunna hjälpa omvärlden, korrupta politiker som slösar pengar utan krav på ansvar, oeffektiva strukturer i organisatoriska och hur man ska budgetera osv... . Antog nu att du glömde detta i diskussionen...

Visa signatur

Fulburken:
| I9 9900K
| Gigabyte Aorus Z390 AORUS MASTER
| Asus RTX 3090 Strix OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Schweiz, Japan, Österrike, Nederländerna, Sydkorea.

Mycket lägre skatter och mycket bättre välfärd.

Nu är det tomt i kistan efter att man bekostat en folkvandring utan dess like från Arab/Afrikanländerna.
Så nu kommer det en massa punkskatter. Som "kemikalieskatt" på elektronik, högre skatt för "koldioxid" från bilar, skatt på dricka"
Det är bara svepskäl att det är för miljön eller för hälsan. Degen ska in, eller så konkar landet.

Äntligen någon som vågade skriva den verkliga orsaken.

/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem

Föreslår en rak skattesats på 35% oavsett inkomst.

Visa signatur

Zenith Extreme Alpha | Threadripper 2950X | 3080 Ti TUF OC | 64GB DDR4 3200MHz | 970 EVO Plus 1TB | 3x Red Pro 10 TB @ raid0 | OLED42C2 + 2x U3014

Permalänk
Medlem
Skrivet av fantomsmurfen:

EDIT: Sedan kan man ju fråga sig om arbetsgivarna skulle vara villiga att betala lika höga löner om inkomstskatten sänktes rejält? I praktiken är det ju bara nettolönen som är det intressanta i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Tänk på att det finns arbetsgivaravgifter också. Visserligen kanske dom inte skulle vilja öka lönen men kanske man kunde anställa fler i alla fall? Jobbar på ett litet företag och det är inte lätt då det är såpass dyrt att anställa någon till även om det skulle behövas. Tycker att många skatter m.m. är onödiga att vi har men först och främst så hanteras pengar väldigt dåligt. Man måste kunna ställa folk till svars om dom hanterar skattepengar väldigt fel och ansvarslöst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Tänk på att det finns arbetsgivaravgifter också. Visserligen kanske dom inte skulle vilja öka lönen men kanske man kunde anställa fler i alla fall? Jobbar på ett litet företag och det är inte lätt då det är såpass dyrt att anställa någon till även om det skulle behövas. Tycker att många skatter m.m. är onödiga att vi har men först och främst så hanteras pengar väldigt dåligt. Man måste kunna ställa folk till svars om dom hanterar skattepengar väldigt fel och ansvarslöst.

Ptja, blev ju knappt några extra anställningar alls när man sänkte restaurangmomsen. Så vet inte varför företag, stora som små, skulle anställa fler om man sänkte arbetsgivaravgift eller någon skatt. Jag tror att man har så många anställda man behöver och med tanke på hur pass utbildad arbetskraft (staten betalar) man ändå kan få tag på i Sverige är ju frågan om mindre avgifter för företag är lösningen?

Betydligt viktigare för en modern ekonomi är konsumtionskraften och konsumtionsvilligheten hos privatpersoner.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Ptja, blev ju knappt några extra anställningar alls när man sänkte restaurangmomsen. Så vet inte varför företag, stora som små, skulle anställa fler om man sänkte arbetsgivaravgift eller någon skatt. Jag tror att man har så många anställda man behöver och med tanke på hur pass utbildad arbetskraft (staten betalar) man ändå kan få tag på i Sverige är ju frågan om mindre avgifter för företag är lösningen?

Betydligt viktigare för en modern ekonomi är konsumtionskraften och konsumtionsvilligheten hos privatpersoner.

Det är lite av en situation där det behövs mer men eftersom det är för dyrt får vi som är anställda jobba över väldigt mycket istället då det är billigare. Själv jobbade jag 13 timmar förra torsdagen, nästan 12 timmar igår. Vi klarar oss på att vi jobbar över och får extrahjälp ibland. Tror att det finns många liknande problem, för mindre företag då, som har svårt att växa men det skadar inte dom redan stora företagen. Givetvis inte det enda som kan behövas ändras på, det är massor av småproblem överallt som skapar det större problemet. Alla "problem" är ju inte problem för allihop heller, en del påverkar bara vissa kanske. Lite mycket att gå in på i detalj men du förstår nog vad jag menar. Skall nog dra mig för att hinna roas av fredagskvällen men blir intressant att följa tråden senare.

Trevlig helg allihopa.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Falcon:

Sverige har alltid haft en av världens högsta skattetryck.
Och det behövs, som du ser. Vem ska annars betala för alla stackars flyktingar eller miljön?
Skatterna på en liter bensin är hutlös, på en redan skattad krona från inkomst...

http://teknikensvarld.se/wp-content/uploads/2016/09/bensinpris-skatt.jpg

Högst skattetryck verkar vi inte ha, men högt skattetryck har vi däremot likt många andra länder i Europa.
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetr...
Här ligger Danmark, Frankrike, Belgien, Finland och Österrike över oss ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Tänk dig då hur lätt man bränner andras pengar!

Hoppas alla i tråden medvetna om miljardrullningen som sker i slutet av varje år på alla statliga myndigheter där man bränner pengar på vad skit som helst bara man använder upp pengarna: För har man inte gjort av med alla pengar så får man mindre pengar nästa år.

Visa signatur

Main Core i9-9900k | NH-D15 | ROG STRIX Z390-F | 16GB DDR4 3200 MHz LPX | STRIX 2080 Ti GAMING OC | Samsung 970 EVO 1TB + Toshiba XG5 256GB | RM650X | R5 Blackout
HTPC/Barndator: Core i5-8400 | ASUS PRIME B360M-A | 16GB DDR4 2666 MHz | STRIX GTX 1070 OC | 2 x Toshiba XG5 256GB
Extradator: Core i7 870 | ASRock H55M-LE | 8GB 1600 MHz | Intel 320 120GB | HD6950 2GB | VX 550W

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av pege75:

Visst ska vi betala skatt, men man undrar när gränsen är nådd. Just nu har vi ca 60 % marginalskatt och den ska höjas ännu mer snart. Ska vi inte ta 70/80/90 % nästa gång? När ger sig vänstern? 100 % eller? Som någon skrev förut; Vi borde ha världens bästa välfärd med tanke på skattennivån, Men det har vi inte. Det är bara läsa om sjukvården och äldrevården för att vara jäkligt bekymrad och hoppas att man aldrig behöver bli inlagd på sjukhus. Då får man ligga i en korridor som ett paket. Nej tack!

Fast jo. Det har vi ju i runda svängar. Vår välfärd är bättre än de flesta andra länders. Att den däremot inte ligger på en utopisk nivå stämmer däremot.
Alla länder har sina problem och inget land har några utopiska lösningar. Det gäller även Sverige. Vi är inte på något sätt felfria heller. Nya problem dyker upp här precis som i andra länder med tiden.
Men i generella mätningar där man tar in flera aspekter och väver samman till hur bra landet är att leva i så ligger vi vanligen väldigt bra till. Alla länder i toppen har hög beskattning men skattefördelningen skiljer sig såklart en del från land till land.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Det är lite av en situation där det behövs mer men eftersom det är för dyrt får vi som är anställda jobba över väldigt mycket istället då det är billigare. Själv jobbade jag 13 timmar förra torsdagen, nästan 12 timmar igår. Vi klarar oss på att vi jobbar över och får extrahjälp ibland. Tror att det finns många liknande problem, för mindre företag då, som har svårt att växa men det skadar inte dom redan stora företagen. Givetvis inte det enda som kan behövas ändras på, det är massor av småproblem överallt som skapar det större problemet. Alla "problem" är ju inte problem för allihop heller, en del påverkar bara vissa kanske. Lite mycket att gå in på i detalj men du förstår nog vad jag menar. Skall nog dra mig för att hinna roas av fredagskvällen men blir intressant att följa tråden senare.

Trevlig helg allihopa.

Ha en bra kväll!

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

@Söderbäck: Sverige har en statsskuld på 40%, hushållens lån är 180% av bnp. Japan har mycket högre statsskuld men hushållen har 130% av bnp i skuld. Schweiz har ett monetärt system helt överlägset vårat egna. Mycket lägre skatter på alla fronter, mer än dubbelt så låg arbetslöshet, lägre brottslighet och inte lika många utanförskapsområden där massarbetslöshet råder. Samtidigt upprätthåller man en god välfärd för sin befolkningen och investerar i infrastruktur. Detta ger signaler till egna som utomstående medborgare att investera och placera kapital i schweiziska banker. Sverige skickar inte riktigt samma signaler med sin skattepolitik.

Sjunkande tillväxt, höjd ränta, stora kostnader för migration och därefter höjd statsskuld med kraftiga skattehöjningar är inget omöjligt scenario, ganska troligt t.om.

Visa signatur

=)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Friterad:

Tänk på att det finns arbetsgivaravgifter också. Visserligen kanske dom inte skulle vilja öka lönen men kanske man kunde anställa fler i alla fall? Jobbar på ett litet företag och det är inte lätt då det är såpass dyrt att anställa någon till även om det skulle behövas. Tycker att många skatter m.m. är onödiga att vi har men först och främst så hanteras pengar väldigt dåligt. Man måste kunna ställa folk till svars om dom hanterar skattepengar väldigt fel och ansvarslöst.

Min spontana reaktion till att det skulle vara för dyrt att anställa någon när det behövs, är att verksamheten kanske inte bör växa, eller kanske till och med bör sluta existera om det nu inte är värt att producera eller sälja vad man nu gör?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Friterad:

Det är lite av en situation där det behövs mer men eftersom det är för dyrt får vi som är anställda jobba över väldigt mycket istället då det är billigare. Själv jobbade jag 13 timmar förra torsdagen, nästan 12 timmar igår. Vi klarar oss på att vi jobbar över och får extrahjälp ibland. Tror att det finns många liknande problem, för mindre företag då, som har svårt att växa men det skadar inte dom redan stora företagen. Givetvis inte det enda som kan behövas ändras på, det är massor av småproblem överallt som skapar det större problemet. Alla "problem" är ju inte problem för allihop heller, en del påverkar bara vissa kanske. Lite mycket att gå in på i detalj men du förstår nog vad jag menar. Skall nog dra mig för att hinna roas av fredagskvällen men blir intressant att följa tråden senare.

Trevlig helg allihopa.

Det är dyrt att anställa, framför allt på grund av en lång rekryterings- och upplärningsprocess. Men din arbetsgivare lär ju betala mer i arbetsgivaravgifter för övertid, i och med att övertidsersättning är högre än vanlig lön och arbetsgivaravgiften är en procentsats, än vad det hade kostat att betala en till anställds lön.

Om ni exempelvis är fyra anställda som gör ett visst jobb där ni hade behövt vara en till och ni alltså jobbar över i snitt två timmar per dag och anställd så får arbetsgivaren betala mer än en extra lön för er övertid, både i ren lön och i arbetsgivaravgifter. Säg att ni tjänar 100 i timmen för att förenkla uträkningen, och övertidsersättningen är 50%, då behöver arbetsgivaren betala (8 timmar * 4 personer * 100 kr + (2 timmar * 4 personer * 150 kr övertid) ) 4800 för att få ut 40 timmar på en dag istället för att betala 4000 för fem personer som jobbar åtta timmar, plus arbetsgivaravgiften då men den ligger ju på samma procentsats för vanlig arbetstid som för övertid.

Dold text

Alltså är inte ökad lönekostnad ett argument för att låta folk jobba över istället för att anställa fler, tvärtom. Därmed inte sagt att det inte finns reella och logiska argument, bara inte detta.

Trevlig helg.