Bygga nytt hemmanätverk, val av teknik... hjälp mig välja prylar

Permalänk
Medlem

Bygga nytt hemmanätverk, val av teknik... hjälp mig välja prylar

Efter sommaren får vi fiber inkopplat i huset, nu ska jag en gång för alla (eller ett tag framåt i alla fall) bygga ett stabilt nätverk med bra WiFi täckning och rätt prylar.

Vi bor på landet på en avstyckad gård, så det är ett stort hus, ett stall/verkstad samt stora delar av den 3000m2 stora tomten som jag vill kunna koppla upp. Huset är på två plan, knapp 300m2 och källare (där fibern kommer in), väggarna är tjocka och blockerar effektivt bort dagens WiFi router...

I det nya nätverket behöver jag koppla följande saker direkt med ethernet kabel
- NAS främst backupserver men används även till media streaning
- Smart TV
- Sonos HiFi bridge
- Hembioreciever
- Minix Mediaspelare
- X-box
- Jobbdator

Det kan även komma behov framöver att kunna nå NAS servern via VPN har mina jobbdatabas där och den kan vara bra att komma åt när jag jobbar hos olika klienter.

WiFi nätverket behöver inte vara supersnabbt, kommer mestadels användas till att surfa, eller streama till padda/telefon, men jag vill att det ska täcka huset, stallet/verkstaden och stora delar av tomten (upp till 100m fån huset).

Jag funderar på om det inte är enklast att bygga med router, switch och WiFi i separata komponenter, men jag är ganska grön på nätverksbiten. Speciellt när det kommer till det trådlösa nätverket, vissa APer kan jag koppla med kabel medans de som behövs för att täcka verkstad/stall och tomten blir svårt att få till med kabel, funkar mesh?

Jag har funderat på följande:
Router - Ubiquiti Networks UniFi Security Gateway
Switch - Minst 12 portar och PoE
WiFi AP - Ubiquiti UniFi AC AP PRO + x antal Ubiquiti UniFi AP Mesh

Hjälp mig välja prylar för ett fungerande hemmanätverk, jag fixar det inte själv...

Visa signatur

Bejne

Permalänk
teklager

@Bejne: I think you have a good idea of what you need

The only thing I wanted to mention is that the "Unifi USG Security Gateway" will not really allow you to have a good VPN connection (about 10Mbit). If you don't need VPN or QoS, it will work well, otherwise you may take a look at APU2C2.

I think Ubiquiti UniFi AC AP PRO is great, and overall all UniFi APs perform well.

Visa signatur

I'm running https://TekLager.se/ - we build Open Source routers in Sweden :-)
(Sorry for writing in English! My Swedish is still not fantastic...)

Permalänk

Edit: Ska inte kidnappa din tråd 👍🏼

Permalänk
Medlem

Är inte bekant med APU2C2, finns det Ubiquity router med denna funktion? Efter lite ytterligare forskning blir det nog ett Unifi system rakt igenom för att enklare kunna anpassa och styra.

AC AP Pro kopplas direkt till switchen, en av AP Mesh enheterna kan kopplas från switchen de andra blir trådlöst. Kan jag fortfarande köra denna AP som mesh? Vinner jag något på att koppla på något annat sätt? Totalt blir det två eller tre AP mesh varav bara en kan kopplas till switchen.

Ska sätta allt i ett rackskåp i källaren tillsammans med en NAS. Något tips på rackskåp på minst 9 eller 12U. Något speciellt jag ska tänka på?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Bejne

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bejne:

Ska sätta allt i ett rackskåp i källaren tillsammans med en NAS. Något tips på rackskåp på minst 9 eller 12U. Något speciellt jag ska tänka på?

Skickades från m.sweclockers.com

Något som många inte tänker på är att rack bara är standardiserade på höjd och bredd. Djupet är olika, så kolla upp det innan köp.

Permalänk

Ubiquiti som mesh instalation.

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115002262328-UniFi-Fe...

Står även vilka produkter som stödjer det.

Visa signatur

2700X, 1080ti , X470-F.